“Skladište kulture” u Subotici

Povodom proslave Dana Grada Subotice, koja se obeležava od 29. avgusta do 1. septembra, Fondacija “Danilo Kiš” je producirala projekciju 3D animacije pod nazivom “Skladište kulture” na desnom krilu zgrade “Jadran” u kojoj se nalaze prostorije Fondacije i Omladinski klub “Skladište”. Projekcija će biti postavljena večeras i sutra, u periodu od 21 do 22. časa.

Skladište kulture

Ovo će biti prvi put u Subotici da se na osnovu arhitektonske konstrukcije animacija prilagodi objektu i na taj način “oživi” zgrada, gde se inače odvijaju različiti kulturni programi, izložbe, koncerti, predavanja, tribine, projekcije filmova, radionice i još mnogo toga.

Sama animacija je kontekstom prilagođena oblastima koje rad Fondacije obuhvata, kao što su književnost, muzika, likovna umetnost… a pre svega promociji kulture među mladima i ostalim sugrađanima, kaže se u najavi.

Tehničku izradu animacije izveo je Darko Subotin, student Akademije umetnosti u Novom Sadu, jedan od dobitnika stipendije “Top 5” za najbolje studente umetnosti 2013. godine, u organizaciji Fondacije “Danilo Kiš”.

Program će biti realizovan uz tehničku pomoć i saradnju sa Otvorenim univerzitetom Subotica.

Darko Subotin, rođen 1990. godine u Subotici, završio je Gimnaziju “Svetozar Marković”. Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer Animacija i vizuelni efekti, upisao je 2010. godine. Tokom studija uradio je nekoliko kratkih autorskih animiranih filmova kao što su “Herbert”, “Kupon”, “Težak posao”, kao i razne eksperimentalne animacije.

Osim animacije, bavi se i vizuelnim efektima – sarađivao je sa subotičkim režiserom Andrejom Bokom na filmu “Tale Of The Wall Habitants”, a trenutno radi na nekoliko filmskih i animiranih projekata, kao što su film Andreja Boke “Otac” , film američkog reditelja Saše Kneževa “Kasandra”, kao i na svom najnovijem autorskom animiranom filmu “Lilly”.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR