Skrining program uskoro u Subotici

Subotica će biti među prvim gradovima u Srbiji u kojem će biti sproveden Nacionalni skrining program za rano otkrivanje raka dojke, u projektu Ministarstva zdravlja “Srbija protiv raka” i Nacionalne strategije za borbu protiv malignih bolesti, najavljeno je juče u Subotici.

 

 

Kako su predstavili čelnici subotičkih zdravstvenih institucija, ciljna populacija za skrining raka dojke su žene starosti između 50-69 godina i one će svake dve godine biti pozvane radi pregleda njihovog zdravstvenog stanja.

 

Žene će biti pozivane iz dispanzera za žene Doma zdravlja Subotica, a prvi termini su zakazani za 18. mart.

 

Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje, u Severnobačkom okrugu 2010. godine od raka dojke obolelo je 149 žena, a 56 je umrlo. Dok je u Evropi stopa smrtnosti od ove bolesti oko 16 na 100.000 žena, u Srbiji je stopa iznad 20.

 

Osnovni cilj skrininga, kako je rečeno, jeste otkrivanje raka dojke u početnom stadijumu, a jedna od pogodnosti je i ta da će mnoge žene prepoznati faktore rizika i biti spremne promeniti oblik rizičnog ponašanja.

 

Skrining program podrazumeva organizovani pregled određene populacije ljudi i dijagnostiku određene bolesti.

 

Skriningom se ne sprečava pojava bolesti već se dijagnostikuje u najranijoj fazi, što omogućava mamografija, a čime je omogućeno izlečenje i smanjenje smrtnosti. Nacionalni skrining program se sada uvodi kako bi postao deo zdravstvene zaštite na nacionalnom nivou.

 

U projektu skrininga raka dojke učestvuje Dom zdravlja sa osam izabranih lekara, specijalista ginekologije. Opšta bolnica Subotica učestvuje s mamografom, dvoje specijalista radiologije i četiri tehničara, kao i Zavod za javno zdravlje Subotica.

 

Subotica je jedan od 40 gradova u Srbiji, koji će sprovoditi Nacionalni skrining na rano otkrivanje raka dojke.

 

RTV, TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR