Skrivena droga u školskom dvorištu u Subotici

Prvi potpredsednik vlade, zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su u akciji „Mreža“ uperenoj protiv dilera droge u osnovnim i srednjim školama, kod 51 osobe koje nisu učenici, pronađene različite vrste naroktika, šest osoba je zadržano u pritvoru zbog neovlašćemnog držanja droge i oružja,kao i da će biti podneto 60 krivičnih prijava. Akcijom, koja je sprovedena u 27 policijskih uprava, do sada je opservirano 560 osnovnih i srednjih škola, 37 ugostiteljskih objekata, 19 otvorenih prostora, pregledana su 232 stana, a nad 260 lica izvršen je lični pregled.

 

Po rečima ministra Dačića najveća kolicina droge nađena je u Kragujevcu, gde je kod osumnjičenog pronađeno 2.750 heorina. On je dodao da je u dvorištima srednjih škola u Beogradu i Subotici otkriveno sedam skrivenih mesta za narkotike, a u akciji je pronađeno i osam laboratorija sa zasađenom marihuanom sa vise od 260 biljaka i to na lokacijama u Kruševcu, Prokuplju, Valjevu, Kragujevcu, Novom Sadu…

 

U akciji policija je zaplenila tri kilograma kokaina, izvesnu količinu heroina, više od 500 tableta sintitičke droge, 16 automobila, a dva lica su pronađena po centralnim poternicama, precizirao je ministar i dodao da je u akciji zaplenjeno i po 10 komada oružja i hladnog oružja, 800 komada municije i više hiljada evra.

 

„Cilj akcije Mreža je da se deca zaštite od dilera droge koji su najprisutniji u školama na šta ukazuju i sami roditelji“, istakao je ministar Dačić ukazavši da je ovo kontinuirana akcija koja se sprovodi u cilju suzbijanja šverca droge zajedno s Ministarstvom prosvete in drugim nadležnim insitucijama i da daje izvanredne regultate.

 

On je naveo i da se akcija „Mreža“ može posmatrati u kontinuitetu s akcijom „Morava“ tokom koje je zaplenjeno više tona narkotika i procesuirano oko 10.000 osoba.

 

Ministar Dačić je naglasio da stalnim kontrolama, nadzorom i drugim metodama možemo sprečiti „trovanje naše dece“ i zamolio predstavnike medija da ne objavljuju podatke pre nego što nadležne institucije izađu s kompletnim rezultatima, jer, kako je rekao, „tako daju signal onima koji su predmet istrage da se sklone „.

 

Ministar policije je naglasio da akcija „Mreža“ ide paralelno sa akcijom „Bač“, tokom koje je juče uhapšeno pet ljudi.

 

„Ovih dana došlo je do hapšenja u Italiji u akciji Beli slon, ali nisu tačne informacije da su u toj akciji uhapšeni srpski državljani već osobe iz drugih krajeva regiona s lažnim srpskim dokumentima“, kazao je ministar Dačić.

 

Ministar prosvete Žarko Obradović istakao je da je oko 30 odsto srpskih škola opservirano akcijom „Mreža“, koja je, potvrdila prisustvo droge u dvorištima i van školsih dvorišta, u ustanovama koje nemaju školske policajce.

 

„Podržavano ovu efikasnu akciju policije i tužilastva, a pokrenućemo i postupke protiv direktora sedam škola, gde je pronađena droga, kako bi odgovornost svakoga u lancu obaveza u borbi protiv ovog zla bila utvrđena i kako bismo otklonili opasnost da narkotici budu deo škloskog ambijenta“, izjavio je Obradović.

 

Direktor policije Milorad Veljović najavo je da će ovakve akcije i dalje trajati, jer je nepobitno utvrđeno da postoji veza dilera sa učenicima, što je dokazala i akcija „Mreža“.

 

izvor sajt MUPKOMENTARI

 1. Svesna kaže:

  Kao roditelj dvoje dece zelela bih da se navedu tačni nazivi škola u Subotici, u kojima je pronađena droga!!!
   

 2. Sugradjanin kaže:

  Nebi smeli kriti skole u Subotici koje su ucestvovale u tim propustima, i ti direktori bi morali odgovarati.

  Ocekujemo obavestenja o kojoj skoli se radi.

 3. jasminka kaže:

  navesti skole..!!!!

 4. lepi djordje kaže:

  sta vas uopste briga u kojim skolama???

  droge ima svuda.

  obratite vi bolje paznju na vasu decu drogasi 🙂

 5. Olgica kaže:

  Očekujem naziv škole,kao i svi prethodnici, šta se skriva, od koga?

 6. qbgandra kaže:

  Marihuana nije droga.  😎

 7. darko kaže:

  kako sve sljasti od hapsenja pred izbore

 8. građanin kaže:

  Zašto bi trebalo kazniti direktora škole. Nije on prodavao drogu a učenici to vešto znaju prikrivati od nastavnika a direktor nema veze sa učenicima. Ako razmišljamo u tom pravcu da treba direktora kazniti onda treba i roditelja kazniti,treba kazniti učenike iz razreda itd. Mislim da je jedini odgovoran roditelj jer je dete njegovo.I ja sam roditelj i ako moje dete učini nešto to je moja krivica a ne krivica drugih!Problem je da mi roditelji stalno prebacujemo odgovornost na školu, nastavnike, direktora, na društvo, na opšte stanje u društvu itd. JEDINO RODITELJ NIŠTA NIJE KRIV (jer stalno radi -u državi gde se svi žale na nezaposlenost)! Nemojte ljudi. Porodično vaspitanje ne može niko i ništa da zameni. Okrenimo se našoj deci.

 9. Jelena kaže:

  Dragi roditelji,
  droge ima u svim skolama i svuda… Tako da lepo vaspitajte vasu decu bez obzira u koju skolu idu…

 10. Ivan kaže:

  Smesno je sto su se roditelji tek sad skontali i odma radi bulja. Pa jel vi gledate svoju decu u oci ponekad? Ima literature, ocigledno imate i internet pa malo citajte. U srednjim skolama je bilo trave i pre 10 godina kad sam ja isao u srednju. A sad ne smem ni da pomislim koliko se upotreba prosirali, a i starosna granica snizila. Ne mogu profesori i direktori bas svakog da proveravaju, ali roditelj bi mogli malo vise da obrate paznju. Znam iz licnog iskustva. A policija najzad radi svoj posao. Nisam siguran da ih bas treba hvaliti puno, da se ne opuste ponovo. I da, doktore manje-vise dzaba pitate, bolje pitajte bivse zavisnike! 😉

   

 11. Marija kaže:

  Neka se kontrolišu svi đaci i radnici škole kod ulaza u školama kao što vrše u firmama portiri i naravno neka se otkriju sve škole u Subotici i naravno u čitavoj Srbiji šta se skriva i ima u školama

 12. Anonimni kaže:

  Gimnazija 99,99% !

 13. timot kaže:

  E to je zato što se pedagozi u školama ne poštuju a za su sve oni krivi a ne draga deca i roditelji.Jer deca su uvek u pravu a roditelji ih podržavaju zar ne??E to je  to!!

 14. stormwatch kaže:

  Suboticke skole? Leglo bluda, razvrata, droge, prevare, licemera, losih pedagoga….

 15. Iby P. kaže:

  Na opstu zalost prisustvo narkotika u osnovnim i srednjim skolama je u porastu. U preventivnim akcijama aktivno treba da sudeluju skola, roditelji i policija. Ako sam dobro upoznata proteklih godina se sprovidi zajednicka akcija Policije i Ministartva prosvete koja ima za cilj uklanjanju droge iz skola. Roditelji igraju i te kako vazan faktor, mislim da nikako nemoze da bude izgovor to da roditelji rade, nemaju vremana, imaju problema itd. Niko nemoze ocekivati da iskljucivo policija ili skola vrsi prevenciju, a roditelj neka sedi skrstenih ruku. Roditelj je kljucna licnost u vaspitanju I odgoju, samim tim i licnost koja ima najvise uticaja na svoje dete.

  Anti-drog edukacija se ne pocinje u 5. razredu osnovne skole, nego u prvom!!

  Deca okruzena opasnim uticajima medija, koji na odredjeni nacin cak podsticu ili odobravaju upotrebu narkotika. Filmovi, televizija, druzenje sa starijom djecom, sportske figure, filmske zvezde i muzicari – bukvalno svuda daju sliku, cin da ljudi koji koriste narkotike i te kako mogu biti uspesni. Cesto se postavlja pitanje: Kako se suprotstviti uticaju medija da bi smo decu zastitili od kontakta i eventualne zavisnosti? Tesko, ali nije nemoguce.

  U poslednje vreme se sve vise i vise cuje da su nastavnici frustrirani u svojim pokusajima edukacije dece i spominje se potreba izrade mandatornog nastavniog plan i program za edukaciju koji bi obuhvatio i decu i roditelje i doneo adekvatne zeljene rezulatate. Policija takodjer ima kljucnu ulogu kao u prevenciji, suzbijanju tako i u detekciji iste.

  U mnogim zemljama se javno navode imena skola u kojima se pojavljuju narkotici. Ocuvanje dobre reputacije skole je veoma bitno, i skole ulazu maksimalne napore u prevenciji. Ima raznih veoma uspesnih modela, samo ih treba primeniti. Mislim da se ne bi trebao precutati spisak skola u kojima su prisutni narkotici, cak bi ih trebalo i rangirati. To bi podstaklo svakog za efikasniju borbu, a i upozorilo roditlje cija deca pohadjaju te skole, da sui m klinci visestruko izlozeni opasnosti.

  Svima zelim prijatno vece

 16. dulekinez kaže:

  zato sto smo mi roditelji finansirali kupovinu video nadzora u skoli a kupljena je video oprema koja neradi za velike pare i uvek kada smo kod izvesnih problema trazili da vidimo video snimak kamere nisu radile pa ko onda treba da odgovara

 17. ilse koch kaže:

  svaka cast i cestitam ako je sve ovo tacno,ali meni je sve ovo smesno zaista to tj te kolicine koje su navedene se odnose na celu srbiju,mislim zaplenjenih narkotika,znaci da neke od tih kolicina su mogli naci i pre 2god kod jedne osobe a ovde su navede kao da su zaplenjene u proteklih 2 nedelje,ako ne gresim,po celoj srbiji.price za malu decu,no dobro ipak svaka cast,:)   ,gopodine Dacicu samo da vam kazem da put od zutih kockica ne vodi ni u Kanzas a ni u Beograd, a mi nismo Doroti koja veruje u sve to i nemaju svi intelekt kuvanog krompira da poveruju u sve ovo,meni licno vredja inteligenciju ,pogotovo sto nisam mogao ostati nasmejan samo, i ne komentarisati,vesti koje sam procitao na ovom sajtu.

OSTAVITE KOMENTAR