Skriveni turistički potencijal jezera Skenderovo

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević posetio je jezero Skenderevo, turistički biser Mišićeva i Tavankuta, zajedno sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i turizam Čedomirom Božićem. Razlog posete jeste predstavljanje turističkog potencijala jezera, kao i planova za izgradnju turističke infrastrukture.

Nekada jedno jezero Skenderevo, a danas podeljeno na dva akumulaciona jezera: Skenderevo i Mišićevo, nalazi se između Mišićeva i Tavankuta, a poznato je i kao jedno od omiljenih mesta za ribolovce. Predsednik udruženja sportskih ribolovaca “Biser” iz Gornjeg Tavankuta, Josip Burger, pozdravio je inicijativu da se pomogne u poboljšanju trenutnog izgleda jer kako kaže, jezero ima veliki potencijal.

Cilj jeste da jezero Skenderevo postane turistički centar, a za tako nešto ima potencijala jer predstavlja jedan od turističkih bisera i zadatak svih u Pokrajinskoj Vladi jeste da pomognu promociji ovakvih turističkih mesta, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, dodavši da će se raditi na tome da jezero dobije određenu turističku infrastrukturu, kako bi privukao veći broj turista, ali i postao poznatije i pristupačnije mesto građanima Subotice.

Promociju i razvoj ruralnog turizma podržaće i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. U narednom periodu biće izdvojena i određena sredstva upravo za ovakve namene.

Jezero Skenderovo poznato je i po čistoj vodi i raznovrsnim pticama. Polovinu jezera čini veštačka akumulacija, nastala izmuljavanjem, a pre oko deset godina počelo je i poribljavanje ovog jezera, usled značajnog pada broja riba.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Josipa I. kaže:

  Bice love za naprednjacke krugove

 2. Neko kaže:

  Bolje da niste rešili da obiđete to jezero, ubacite mlađ, i nemojte dovlačiti nikakvu infrastrukturu. Uništit će te i to malo prirode i još jedno lepo mesto za ribolov.

 3. Bara kaže:

  Nije to za turizam.

 4. Raspop Teodosije kaže:

  Gde god se ova ljiga pojavi, propast na vidiku. Nadam se da će jednoga dana da zauzme svoje mesto na klupi.

 5. Gligorije kaže:

  A Pavlovac kad ce se urediti?????

 6. pista kaže:

  Poruka Dzeju… Mogli bi za pocetak ovako nesto da odradite? https://youtu.be/IKS12jP6cTs

 7. Petar G. kaže:

  E tuge…
  Ovaj vam došao da vam obilazi jezero?
  Sad propast jezera i okoline nije daleko.
  Šteta, divan je i netaknut ambijent.

 8. Djuro kaže:

  Kazu da ce Dzej zabraniti pecanje na Skenderovu sa udicama.

 9. Trovach kaže:

  @Djuro…Ne znam da li se salis, ali pecanje upravo podrazumeva koristenje udica. Koristenje mreza, vrski i drugog alata za privredni ribolov nije dozvoljeno na ovakvim vodama, osim u krajnje sumnjivim akcijama sanacionog izlova (cesto je bilo na Krivaji kod B. Topole gde je pored alohtonih vrsta u mreze zalutao i poprilican broj somova, sarana, smudjeva, stuka…).

OSTAVITE KOMENTAR