Skriveno blago u ulici Žarka Zrenjanina

Priče o skrivenom jevrejskom blagu, bile su prisutne decenijama posle rata. Neke su bile mit a neke istina. Kako nalazač nije imao pravo da nađene dragocenosti zadrži ili mu je sledovao samo deo, za pretpostaviti je da je većina pronađenog blaga ostala u dubokoj tajnosti. Neki vlasnici ili naslednici su se pojavili godinama kasnije. O jednom slučaju su pisale i novine.
Bogati juvelir Bertolam Vajsberger, živeo je u današnjoj ulici Žarka Zrenjanina br 3.


Te 1944. godine, kada je već bilo izvesno da će ga odvesti u logor, dragocenosti je zakopao na više mesta u kući. Kao i ostali njegovi sunarodnici, Vajsberger i njegova porodica, stočnim vagonima su transportovani u Aušvic da se više nikad ne vrate.

Bertolam nije preživeo rat ali je više sreće imala njegova kćerka Irena. Ona je imala mapu zakopanog blaga, međutim, iz nepoznatih razloga se nije vratila u Suboticu, već se zadržala u Mađarskoj, gde je nastavila život u Budimpešti.
Kuća u Subotici je posle rata nacionalizovana i u njoj je živelo nekoliko porodica kada je 1969. godine na vrata došao prof. dr. Đerđ Bence, Irenin sin. Sa advokatom, komisijom i mapom zakopanog blaga. Mapa je bila vrlo precizna. Sišli su u podrum i tu iskopali 10 kg zlata, drago kamenje, predmete od platine i razne dragocenosti. Na sledećem obeleženom mestu je bio ćup sa još 10 kg zlata, ali to je bio samo manji deo.

Mapa je vodila u glavnu riznicu ispod dvorišnog objekta. Mesto je raskopano ali je tamo nađen samo jedan biser i papiri u koje su nekad bile umotane dragocenosti. Ubrzo je ustanovljeno da se ta tačka nalazi tačno na trasi kuda se, ko zna kad, kopala neka instalacija. Niko se više nije sećao kopača kanala koji su otkrili „zlatnu žilu“. Dr. Bence je raspisao nagradu pronalazaču i ponudio mu trećinu blaga ali – muk.

Ko do blaga dođe na ovaj način, a neretko su to upravo majstori, tajnu nosi sa sobom. Ali ne uvek. Postoji staro narodno verovanje da zlato donosi nesreću. I u starim bajkama taj plemeniti metal vezuju za zlu kob. Oni koji su te dragocenosti sakrili, a to su subotički Jevreji, doživeli su stravičnu sudbinu. Ugušeni su gasom zajedno sa svojim roditeljima, stričevima, bakama, decom… U trenu su nestajale čitave porodice. Poniženi, opljačkani i na kraju ubijeni. Neki veruju da nešto što je tuđe, ne može doneti sreću. I iskopavanje zlata u ulici Žarka Zrenjanina nije prošlo glatko. Na kraju su naslednici i njihov advokat ušli u spor koji je završio na Sudu. Advokat je optužen da je nešto prisvojio, on se pozivao na dogovor… zakopano zlato je opet bilo prokleto.

SlikaKOMENTARI

  1. Pavle kaže:

    Dalimozete otkopati skriveno zlato ulici zarka zrenjanina kojeje skriveno i koliko ima zakopanoga zlata doterajte bager i iskopajte do sutra ako ima

OSTAVITE KOMENTAR

38 + = 44

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: