Skulpture stare više od veka korodiraju iznutra

Gradska biblioteka u Subotici je opasana žutom trakom jer se odlomio deo konstrukcije jednog od Atlasa koji drže balkon.

Stručnjaci iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture predložili su mere zaštite a nastalu štetu potrebno je sanirati što hitnije.

Foto: J.L.

– Usled slivanja vlage, došlo je do korodiranja vezivnog materijala, dakle ankera i drugih veziva koji popuštaju i zapravo se posle sto godina pretvaraju u rastresiti materijal i trebalo bi ih ojačati iznutra i rekonstruisati nedostajuće delove – smatraju stračnjaci.

Inače, skulpture datiraju još iz 1896. godine i delo su vajara Telče Endea. Osim što imaju vredne vajarske osobine, uživaju i status kulturnog dobra.

Fasada Gradske biblioteke poslednji put je obnovljena pre 16 godina, ali sami Atlasi tada nisu ojačani iznutra, što je nedavni lom i pokazao, jer su otkriveni ankeri koji su potpuno korodirali.

Večernje novostiKOMENTARI

  1. zig zigi kaže:

    nema veze. u sns-svm vonderlendu nema mesto kulturi i obrazovanju. Bitno je da su za pokvarenu prskalicu dali milion evra. Treba srusiti i pozoriste i biblioteku u dici kladionicu ili pekaru ili dati kumu iz crnegore da napravi jednu ruznu stambenu zgradu, naravno bez parkinga

  2. hugo grocijus kaže:

    slivanje vlage? zar niste pazili?

  3. Vladimir kaže:

    Znači da će i to da ruše do temelja, pa ćemo čekati na novu biblioteku bar jedno sto godina.

OSTAVITE KOMENTAR