Skup za spas jezera Zobnatica

Na obali akumulacionog jezera „Zobnatica“ kod Bačke Topole održan je skup građana „Naš glas – za jezero spas“.

 

Glavni problem pored nekontrolisanog krivolova, predstavlja i to što se ne zna ko gazduje jezerom.

zobnaprotiest

Đorđija Zvicer, predsednik UO Udruženja “Jezero” kaže da su se sa tim problem obraćali republičkim nadležnim ministarstvima i pokrajinskim vlastima, ali da su ostali uskraćeni za odgovor na pitanje: Ko gazduje akumulacijom jezero Zobnatica? 

 

– Svedoci smo da se svake godine na jezeru dešava nekontrolisan izlov ribe, proglašenja takozvanih ribočuvara. Ekocid na jezeru se dešava već 20 godina i svi su upoznati i niko ništa ne preduzima – rekao je Đorđija Zvicer predsednik UO udruženja “Jezero”.

 

Oko stotinu građana je došlo i nosilo transparente ispisane na mađarskom i srpskom o spasu jezera. Ribolovci i ljubitelji prirode su rešeni da ne dozvole više postavljanje mreža za nekontrolisan izlov ribe i samim tim krivolov, koji nazivaju “sanitarni lov”.

 

To što niko ne gazduje jezerom, pored krivolova ima za posledicu i druge ekološke probleme. Karolj Lacković ispred opštine Bačka Topola je rekao da su uputili dopis nadležnim institucijama o pravnom statusu jezera kako bi znali ko gazduje njime.

 

Pokrajinski poslanik, Šandor Egereši obećao je prisutnima da će na sednici Vlade Vojvodine 8.novembra da iznese ovaj problem kako bi se rešio pravni status jezera.

 

Zobnatičko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226 hektara i dužinom od oko 5 kilometar.KOMENTARI

 1. Palićanin kaže:

  U opštini dobro znaju ko "gazduje" jezerom…..INAČE u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode se priprema Studija zaštite za Zobnaticu…trebalo bi prvo pitati nadležne organe odnosno stare lokalne NV organizacije.

 2. misko kaže:

  Meni je zao jezera, ali ovo samo potvrdjuje cinjenicu da sve sto je van Beograda i Novog Sada biva prepusteno stihiji. Backa Topola je mala opstina slabog uticaja i ne može ona tu mnogo da učini i promeni.

 3. Anonimni kaže:

  cisti bezobrazluk

 4. dragan lovcenac kaže:

  bruka

OSTAVITE KOMENTAR