Skuplji i struja, gas, grejanje?

Poskupljenja gasa i električne energije su neminovna, a Srbijagas i Elektroprivreda Srbije potvrdili su da spremaju zvanične zahteve za poskupljenje energenata.

 

O zahtevima odlučivaće nova vlada Srbije, javlja RTS.

 

Dugovanja „Srbijagasa“ za isporučene energente dostigla su oko 70 milijardi dinara, a sam gas za potrošače je 30 odsto jeftiniji od realne cene, rekao je direktor preduzeća Dušan Bajatović i napomenuo da ne zna odakle će te dugove naplatiti.

 

Bajatović je naglasio da će paritet cena gasa i električne energije biti jedno od krupnih pitanja za novu vladu.

 

„Voditi socijalnu politiku na ovakav način, da nikom ozbiljno ne pomažete na ovakav način, a pritom to državu mnogo košta, je nešto što treba promeniti“, rekao je Bajatović.

 

Dugovanja za utrošenu električnu energiju dostigla su oko 90 milijardi dinara i u Elektroprivredi Srbije su najavili da su spremili zahtev za poskupljenje struje, jer po sadašnjim cenama nema investicija.

 

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković rekao je da će se od 1. oktobra primenjivati nova metodologija, prema kojoj će Regulatorna agencija za energetiku uraditi kalkulacije za nove cene električne energije.

 

U toj agenciji su ukazali da je analiza cena veliki posao i da čekaju zvanični zahtev za poskupljenje od Srbijagasa i EPS-a.

 

Ukoliko podnosioci zahteva, Srbijagas i EPS, dokažu da su njihovi troškovi opravdani i da bez poskupljenja neće moći da funkcionišu, Agencija će dati saglasnost, ali tome mora da prethodi temeljna analiza troškova, naveli su u toj instituciji.

 

I toplane u Srbiji smatraju da bi cene grejanja trebalo podići najmanje 30 do 40 odsto, jer njihova dugovanja za gas, mazut i kredite premašuju 32 milijarde dinara, a od potrošača potražuju oko 22 milijarde dinara.

 

B92KOMENTARI

 1. opusteno kaže:

  samo dizu cene 30 il 40 posto a plate ne mrdaju ni 5 posto gore a kako ce to narod da placa niko se nepita od glavasa cist bezobrazluk 👿

 2. Pajo kaže:

  Kakve kredite imaju sto su ih podizali kad su znali da nemogu da vrate!!!A to sto se odpise i sto se nemoze naplatiti treba prebaciti platisama !~!!!!Ma trebalo bi puno robije menadzmentima tih preduzeca zbog nesavesnog poslovanja i potrosnje !!!

 3. robinson crusoe kaže:

  nikakav promlem nije da se gas i struja poskupi za 30-40%, ako bi se i ja pitao ja bi poskupeo za 150%!!!! doci ce vreme kad niko nece moci da plati, barem ce prije doci krah-kraj ove nase agonije. samo napred poskupit, i nemojte se brukati sa 30-40%, deri narod!!! 

 4. Pitam se, pitam... kaže:

  Znači, one 22 milijarde, koje se navode u tekstu, će otplatiti oni koji redovno plaćaju svoje račune?!

 5. Pajo kaže:

  Milosevic devedesetih<Direktore dali mozes narodu obezbetiti struju!?DA predsednice!!!!!!!!!!!!I narod glasao za SPS!DAnas Dacic<Smenicu svakog direktora koji neradi za narod!Nemoze da poskupi ni gas ni struja svi ce biti uklonjeni koji to traze!!!!!!!!!!! Pouka????????????????

 6. marko kaže:

  pa kuda ide ovaj svet mila majko???

 7. Veju,veju... kaže:

  Ko ce stati u zastitu obicnog gradjanina-smrtnika koji radi za minimalac, onog koji bi da radi a ne moze da nadje posao zbog toga sto je presao 40 godina, trudnice, samohrane majke, coveka koji od plate prehranjuje cetvoroclanu poodicu,nas 80 % Suboticana koji su se vec sad zaledil procitavsi ovu vest?

OSTAVITE KOMENTAR