Skupština grada odlučuje o oduzimanju zemljišta crkvama

Odbornici Skupštine grada Subotica raspravljaće danas o ukidanju odluke iz 2007. godine prema kojoj je institucijama, crkvama i verskim zajednicama ustupljeno na korišćenje oko 700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ova odluka se nalazi na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja Skupštine, nakon brojnih peripetija koje su pratile ovu problematiku, pošto su pojedine partije, kako vladajuće koalicije, tako i opozicije, zatražile skidanje ove tačke s dnevnog reda.

 

U međuvremenu, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede stigao je i zvaničan dopis u kome se navodi da lokalna samouprava Subotice treba da postupi u skladu sa preporukom Javnog pravobranilaštva koja je početkom godine upućena Skupštini grada i u kojoj se preporučuje poništavanje odluke iz 2007. godine zbog toga što je nezakonita.

 

U izjavi Tanjugu, član Gradskog veća Subotice zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac ocenjuje da je ova odluka “postala stvar političke igre”, na osnovu čega ne može sa sigurnošću da kaže da će ona na sednici biti i usvojena.

 

“Predložiću da se ta odluka donese, odnosno da se odluka iz 2007. godine stavi van snage. Pošto je u sudu još u toku spor između crkava i grada, i to na osnovu odluke iz 2007. godine, verovatno će se njenim ukidanjem i taj spor rešiti, jer više neće biti osnova za tužbu”, rekao je Ostrogonac.

 

Prema njegovom mišljenju, pomenutih 700 hektara zemlje ići će na licitaciju, a lokalna samouprava je već zatražila od nadležnih organa sve brojeve parcela zemljišta koje crkvene zajednice potražuju u procesu restitucije, kako bi se te parcele ustupile crkvama i verskim zajednicama.

 

Skupština opštine Subotica 2007. godine donela je odluku po kojoj je dala na korišćenje 700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta crkvama i verskim zajednicama do donošenja konačne odluke o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

 

Prošle godine je usvojen Zakon o restituciji i Ministarstvo poljoprivrede nalaže da se to zemljište uvrsti u program izdavanja. Crkve i verske zajednice, smatrajući da im se time oduzima zemljište, pokreću tužbu protiv grada, a nadležni sud stavlja zabranu gradu i državi na raspolaganje tim zemljištem, sve na osnovu odluke iz 2007, a spor još nije završen.

 

Javno pravobranilaštvo u martu ove godine obaveštava Skupštinu grada da je odluka iz 2007. godine nezakonita i preporučuje da se ona poništi tamo gde je i doneta – preko veća, na Skupštini. Kancelarija za poljoprivredno zemljište priprema takav dokument i dostavlja ga Gradskom veću na usvajanje i upućivanje Skupštini grada.

 

U međuvremenu, predstavnici crkava i verskih zajednica upućuju saopštenje javnosti u kome protestuju protiv ovakve odluke i pozivaju odbornike Skupštine da ne glasaju za ovu odluku.

 

Međutim, Gradsko veće, sa šest glasova za i tri protiv, izglasava skidanje ove tačke sa dnevnog reda sednice Skupštine grada i upućuje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dopis u kojem zahtevaju od ministarstva, koje po zakonu upravlja i raspolaže poljoprivrednim zemljištem, mišljenje po pitanju sporne odluke iz 2007. godine, a nakon pozitivnog odgovora ta tačka će se naći na dnevnom redu Skupštine.

 

RTVKOMENTARI

 1. aca kaže:

  uistinu, šta će im. neka oru nebeske njive 🙂

 2. Loš Đak kaže:

  Koliko sam ja čuo (a to su verujte mi na reč “dobro obavešteni izvori”), najveću korist od ovoga ima jedan katolički sveštenik i njegov brat koji sam, naravno bez plaćanja arende bratu odnosno crkvi, ore sve te “božanske njive”, koje je crkva u ovoj sekularnoj Srbiji dobila bez naknade.

 3. JimmyQ kaže:

  Svejedno…Nama neće biti ni bolje ni gore, pare nećemo videti sigurno, a ni oglas za licitaciju…

 4. suboticanka kaže:

  Nisam ni vernik ni neverni. U crkvu odem kad osetim potrebu za tim, ali moram  priznati da su u crkvama najveci mafijasi!  Volela bih da mi samo  objasni crkveno rukovodstvo sta su oni radili, odnosno kako  su to zaradili da imaju drzavno zemljiste na raspolaganje bez ikakve nadoknade!!!

 5. zorandjala kaže:

  aveti iz proslosti. zemlju seljacima fabrike radnicima. e onda je usro lepo ime radnik je dodelio svima i onim koji rade i onim koji nerade. sad je zemlja zamenila radnika daju je i onom sto radi i onom sto neradi,titova skola.a vi junaci napisite kome je koliko dato i ko je to obradjivao ,to ustvari radi istrazivacko van stanacko novinarstvo ,pa da znamo o kome i cemu debatujemo.

 6. stormwatch kaže:

  Koliko verujem u Boga i koliko verujem Svetom Pismu nikako ne mogu da se otmem utisku da su neke stranice pisane iskljucivo od strane pohlepnog coveka. Onaj nezgodni deo o poslusnosti robova svojim robovlasnicima najvise volim da preskacem jer cisto sumnjam da bi neko uzvisen i savrsen kao Bog ostavio u zavet takvo pismo videci hiljade godina unapred. 

 7. Limun kaže:

  Za vreme Tita oduzimala se imovina crkvi i imućnijim stanovništvom,neki ne mogu da povrate ko se zamerio komunizmu,trajno mu izbrisali podatke da je bilo šta imao od oduzetog.
  Crkva potražuje samo što im je oduzeto,a pošto se čeka već godinama da se razreši to stanje,dalo se na korištenje državno zemljište.
  Mahom su koristili to zemljište koji su bili najbliži crkvi,neko je tu masnu lovu digao,nakupovao kombajne i traktore i izgradio…
  Sve je to uredu što crkva ima to i to,ali nemojte mi posle na misi soliti pamet kakvo je siromaštvo u svetu i kako treba jedni drugima da pomognemo kada vi nosite sve od zlata za vreme mise,nakindjureni i vozite besna auta !!!

OSTAVITE KOMENTAR