Skupština Subotice o slučaju „Sever“

– Slučaj „Sever“ stigao je i u gradsku skupštinu, a odbornici su jednoglasno usvojili odluku da se od nadležnih organa zatraži preispitivanje privatizacije u poslovanja ove firme, koja je 2003. godine prodata austrijskoj kompaniji ATB, i da, ukoliko se dokažu nepravilnosti na koje već godinama ukazuju mali akcionari i bivši radnici, država preuzme vlasništvo nad fabrikom.

Slika

Pitanje je, međutim, nije li ovaj potez Skupštine grada možda zakasneo, ali on očito govori u prilog onome što radnici i mali akcionari zahtevaju već skoro dve godine. Iz „Severa“ je od trenutka privatizacije do sada otpušteno oko 2.000 radnika, ugašeno je devet od 11 programa, imovina gotovo rasprodata, kao i većina mašina, te je od nekadašnje svetski poznate firme ostalo preduzeće na izdisaju. Nekada je u fabrici radilo oko 6.000 radnika, i od nje živelo isto toliko porodica. Danas se „Severovi“ proizvodi jedva mogu naći na tržištu, dok pored njega niču proizvodni pogoni, poput „Simensovih“, koji rade upravo ono što je nekada radio „Sever“, i koji je sa svojim brendovima bio prepoznatljiv na svim kontinentima.
Mali akcionari, u stvari, bivši, jer im je većinski vlasnik po sili zakona otkupio akcije, tvrde da se sprema novo otpuštanje radnika, a da samu firmu očekuje stečaj ili bankrot. I sva dosadašnja upozorenja koja su stizala iz ovog udruženja uglavnom su se ispostavljala kao apsolutno tačna. Pitanje je da li će država, odnosno nadležni organi, i sada reagovati, i zaustaviti potpuno nestajanje „Severa“, ali i zatražiti sankcije za nesprovođenje potpisanog kupoprodajnog ugovora, koji je svakako podrazumevao razvoj i unapređenje kompanije „Sever“. Zbog toga su neki odbornici i predlagali da se problem „Severa“ uvrsti u dnevni red republičke skupštine.

V.L. (Danas)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR