Slavku Štimcu nagrada “Aleksandar Lifka”

Nagradu „Aleksandar Lifka“ ove godine pripala je slavnom srpskom glumcu Slavku Štimcu, a ime inostranog dobitnika biće objavljeno naknadno, rečeno je na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pec 14.01.2013. Slavko Stimac, glumac Foto: Milovan Milenković

Foto: Milovan Milenković

Predsednica Saveta festivala Mira Banjac istakla je da i pored problema sa novcem za FEF Palić ne važi izreka „koliko para toliko muzike“.

„Para imamo toliko koliko imamo, ali ipak imamo dobru muziku. U ovoj stisci, koju delimo sa društvom u kojem postojimo, uspeli smo da održimo kvalitet, a to je oduvek i bila suština palićkog festivala”, kazala je priznata glumica.

Banjac je naglasila da je njihova poruka da iza svega što se dogodi stoje ljudi, sa svojim entuzijazmom, sa verom da ne može sve da propadne i da nije sve u parama nego je u svesti.

“Poručujem ljudima koji imaju svest da razmisle kuda ide naša kultura. Mi se radujemo našem festivalu, mi ga negujemo i nećemo se zaustaviti, bar ove godine“, istakla je Mira Banjac.

Član Saveta festivala Branislav Lečić ocenio je da je FEF dokazao svojim trajanjem jedinstvenost, posebnost i kvalitet.

„Svako ko ozbiljno voli film i zna šta on znači za kulturu ne samo naše zemlje, nego i regiona i Evrope, zna da je dragoceno pratiti ono što se dešava na festivalu, kao presek filmskog stvaralaštva, ali i preokupacija autora oko tema koju su društvene i umetničke”, rekao je Lečić.

On je dodao da kao glumci žele da skrenu pažju da je situacija za kulturu vrlo teška i da su prioriteti dovedeni u pitanje.

“Dešava se uravnilovka, finansije ne prate šta je važno, a šta je manje važno. Ne može se izjednačavati nešto što je seoski festival i onaj koji je već tradicionalno dokazao svoju evropsku vrednost. FEF, koji je opšte dobro, treba da bude podržan kao legitimacija naše kulture i društva“, naglasio je Lečić.

Direktor festivala Radoslav Zelenović podsetio je da je jedan od retkih koji su na ovom festivalu od početka, 1992. godine i da je problema bilo uvek, ali je konačno pre desetak godina potpisan Protokol o sufinansiranju.

„Republika Srbija i Grad Subotica su ispoštovali protokol, a Pokrajinski sekretarijat Vojvodine se, iz samo njima znanih razloga povukao, te je posle šest miliona dinara 2015. i tri miliona 2016, ove godine dao samo jedan milion. Republika je dala devet, grad pet miliona, tako da operišemo sa oko 150.000 evra, a pre sedam godina smo imali 420.000 evra“, precizirao je Zelenović.

Zbog toga će, dodao je on, posle 106 filmova koliko je bilo lane, ovog leta biti 80 filmova.

Izostaće program “Klasici na trgu”, jer nema para za iznajmljivanje DCP projektora, kao i Festivalske novine, a biće i manje gostiju, dodao je on.

Programski direktor Miroslav Mogorović izjavio je da se zajedno sa Otvorenim univerzitetom kao izvršnim producentom dovijao da nađu balans između onoga što čini festival i mogućnosti koje pruža budžet.

On je naglasio da je naslovima izuzetno zadovoljan, da će publika gledati filmove iz Berlina i Kana, nagrađene i one koji su privukli pažnju publike i naveo ostvarenja Andreja Zvjaginceva, Sergeja Loznice, Kornela Mundrucua, filmove iz Gruzije, Italije…

“Glavni program imaće 12 umesto 14 filmova, od 21 sat prikazivaće se dosadašnji i budući dobitnici festivalskih nagrada, a od 23 sata filmovi koji su orijentisani više ka publici”, najavio je Mogorović.

Selektor Petar Mitrić istakao je da je za FEF karakteristično ne samo da prikazuje poznate, već i da otkriva nove autore, te je od 10 filmova iz programa “Parelele i sudari”, posvećenog istočnoevropskim autorima i temama, izdvojio estonski film „Novembar“, nagrađen na Trajbeki i „Poslednju porodicu“ sa Sandensa, o čudnoj porodici poljskog slikara.

Selekcija “Mladi duh Evrope” ove godine daje poseban pogled na film i globalni svet, sa temom migrantske krize, te zalazi u daleke predele Čilea ili Afrike, a Mitrić je posebno pomenuo film „Stranac u raju“.

“Nagradu “Underground Spirit“ dobio je Bertran Mandiko, francuski reditelj koji stvara van svih tokova evropskog i svetskog filma, koji je dospeo i do Kana, ali nije hteo da postane čovek sa crvenog tepiha“, rekao je Mitrić.

On je skrenuo pažnju i na program “Kinematografija u fokusu”, posvećen hrvatskom filmu i ocenio da je Hrvatska u poslednje vreme postala primer kako treba urediti nacionalnu kinematografiju.

Zvanične festivalske nagrade dodeliće žiti u kojem će biti srpski glumac Nikola Ðuričko, belgijski reditelj Gas van der Berger, hrvatska glumica Tihana Lazović, festivalska direktorka iz Kopenhagena Tina Fišer, a ime petog člana biće objavljeno naknadno.

Publiku očekuje 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

 

Studio B

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR