Sledeće nedelje počinje Etnofest

Etnofest je muzički događaj bez presedana na teritoriji Srbije, u domenu world music-a odnosno muzike sveta, što bi bio ispravan termin na našem jeziku. Ovaj put, festival se održava na više lokacija u Subotici i na Paliću, počinje u utorak 21. juna 2016. godine i tom prilikom festival ujedno obeležava i Dan muzike sveta (fr. Fête de la musique). U četiri koncertne večeri na festivalu nastupaju umetnici iz 8 zemalja, a Etnfest vas ovaj put vodi muzičkim stazama od Bliskog istoka, preko Bakana i Centralne Evrope, do Velike Britanije i čak Jamajke.

Ulaz na festival je kao i predhodnih godina besplatan, a Grad Subotica je i dalje generalni pokrovitelj festivala.

Etnofest-2016-landscape-poster-800x600-version

Utorak, 21.06.2016.
Dvorište Muzičke škole u Subotici
20.00 h – učenici Odseka za tradicionalno pevanje i etnomuzikologiju Muzičke škole u Subotici (SRB)
20.20 h – GULAZA (ISR)

Klein House social bar, Subotica
21.30 h – DAVID YENGIBARIAN TRIO (ARM/HUN)

Petak, 24.06.2016.
Velika terasa, Palić
20.30 h – BUSH MAD SQUAD (Novi Sad, SRB/UK)
22.00 h – UPRIZE (Senta, SRB)
23.30 h – KILLO KILLO DJ/MC (Novi Sad, SRB)

Subota, 25.06.2016.
Velika terasa, Palić
20.30 h – MATTHIAS LOIBNER (AT)
21.30 h – SHIRA U’TFILA (Beograd, SRB/IND/ISR)
23.30 h – RROMANO SUNO, DJ (Beograd, SRB)

Nedelja, 26.06.2016.
Velika terasa, Palić
20.30 h – BAKOŠ-JOVANČIĆ-FRANCZIA (SRB, HUN)
21.30 h – PATRICK WALKER TRIO (UK/CRO)
22.30 h – Zatvaranje festivala

 

Ukratko o izvođačima na 13. Etnofestu

Odsek za tradicionalno pevanje i etnomuzikologiju Muzičke škole u Subotici će na Etnofestu izvesti repertoar za koji se veruje da sadrži u sebi arhaičniji zvuk, odnosno pesme koje se u etnomuzikološkom svetu svrstavaju u pesme starijeg stila izvođenja. Za njih je karakteristično bilo da ih u obrednim prilikama posebno izvode grupe muškaraca ili žena.

Nastupaju: Emina Ibrahimović, Nemanja Hariš, Katarina Novaković, Violeta Radić, Martina Čeliković, Ines Bajić, Ivona Sarvak i Mila Savičić.
Klasa: Tamara Štricki Seg

Gulaza (Izrael)

aranžira i izvodi prirodnu, organsku evoluciju muzike jemenskih Jevreja. Mistični tekstovi koji su se vekovima prenosili sa majki na ćerke, u izvođenju ovog mladog sastava dobili su savremeno tumačenje i specifičnu instrumentalizaciju. Kombinacija tradicionalnih saharskih žičanih instrumenata, perkusija, violončela i akustične gitare, vodi nas u do sada nepoznat, vrlo specifičan muzički ambijent.

Nastupaju: Igal Mizrahi ­ vokal, Ian Aylon ­ gitare, Hila Epstein ­ violončelo, Ben Aylon ­ perkusije, ngoni

David Yengibarian trio (Jermenija, Mađarska)

je poznati peštanski sastav čije kompozicije obiluju fuzijama tradicionalne muzike i džeza, pri čemu su primetni snažni uplivi jermenskih muzičkih i neizbežno prisustvo melanhoničnog zvuka argentinskog tanga. Uz ipak lepo nijansiranu i balansiranu postavku ostalih instrumenata, trio Davida Yengibariana donosi na scenu mnogo svežine i inovacija u interpretaciji.

Nastupaju: David Yengibarian – harmonika, István Bata – bas gitara, Márk Badics – bubnjevi

Bush Mad Squad (Novi Sad, UK)

su predstavnici dancehall i reggae zvuka, a njihova imena vezuju se za mnoge festivale kao što su EXIT, Trenchtown, Seasplash, InMusic, Seadance, Unity i mnogi drugi. Svojim autorskim radom, oni doprinose razvoju jamajčanske muzike na ovim prostorima, a njihova prva izdanja očekuju se tokom ove godine.

Nastupaju: Vlado Čađenović a.k.a. Deepstoned (SRB), Nathan Tomlinson a.k.a. Mak Floss (UK)

UpRize (Senta)

je možda i najmlađa rege grupa u našoj zemlji, koja u sadašnjem sastavu i pod ovim imenom radi tek od početka 2015. godine. Ipak, članovi benda su tokom predhodnih godina već sarađivali i svirali u mnogim klubovima, na ulicama ili festivalima, tražeći konačnu definiciju svog muzičkog izraza. Konačno, Uprize se pronašao u vodama klasičnog rege zvuka iz 70-tih i 80-tih godina, pri čemu njihova mladost i poletnost donose neophodnu svežinu na festivalske bine u Vojvodini i Mađarskoj.

Vojislav “Killo Killo” Malešev (Novi Sad)

je čovek koji svoje muzičke i performerske talente iskazuje na različite načine: bilo da peva u operskom horu novosadskog SNP-a, bilo da se pojavljuje kao frontmen pop-reggae sastava Drum’n’Zez ili Killo Killo Bande. Kao DJ/MC je imao mnoge zapažene nastupe i saradnju sa kolegama iz čitave Evrope. Zvuk koji donosi i predstavlja na Etnofestu je inspirisan tradicionalnom muzikom Kariba, Amazona i Afrike, ali i prožet ekstatičnim doživljajem savremenih elektronskih ritmova.

 

Matthias Loibner (Austrija)

je vrlo značajno ime centralno-evropske muzičke scene u proteklih 20 godina. Za sebe kaže da nije muzičar, već osmatrač ljudskih raspoloženja, te je u skladu sa tim muzika koju stvara puna emocija, različitosti, improvizacija. On svira na jednom krajnje neobičnom instrumentu – njenjerama tj. vrtećoj lauti (hu. tekerőlant, eng. Hurdi-gurdy, it. Ghironda, esp. Zanfonia, fr. vielle à roue).

Shira U’tfila (Beograd, Indija)

se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za muzičke fuzije i improvizaciju. Bend kreira jedinstven zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

Nastupaju: Stefan Sablić – vokal, ud, Filip Krumes – violina, Srđan Đorđević – kontrabas, Sinan Aćifović – klarinet, Akash Bhatt (Indija, Srbija) – darabuka, bendir, cajon

DJ Rromano Suno a.k.a. Bojan Đorđević (Beograd)

najveći je jugoslovenski poznavalac “nove” muzike i direktor festivala Ring Ring, selektor programa Todo Mundo festivala, autor i urednik emisije Disco 3000 na radio Beogradu. Na Etnofest donosi zvuke klezmera i afro beata, do latin groove-a i oriental zvuka. Od Zapadne Afrike do Irana i Japana, pa nazad do Balkana!

Bakoš – Jovančić – Franczia trio (Subotica, Mađarska)

Još od sredine 90-tih kada je oformljen sastav Ethnokor, započinje saradnja Arpada Bakoša i Miroslava Jovančića na polju istraživanja tradicionalne muzike našeg okruženja. Dok je prvi revnosan sakupljač i interpretator mađarske, balkanske i moldavske muzike, drugi je sklon improvizacijama koje obogaćuju i unapređuju navedeni muzički fundus. Njihove različitosti spajaju se na bini u izuzetnoj zvučnoj slojevitosti i pokazuju nam da se granice između tradicionalne muzike i savremenog stvaralaštva odavno potiru, zatim ujedinjuju pod kapom muzike sveta (world music).

Nastupaju: Miroslav Jovančić – violina, Bakos Árpád – tradicionalni duvački i žičani instrumenti, Franczia Dániel – perkusije

Patrick Walker trio (UK, Hrvatska)

je muzički sastav osnovan 2013. godine u Zagrebu. Članovi sastava su muzičari koji dolaze iz različitih bendova i muzičkih pravaca, a spojio ih je interes za irsku tradicionalnu muziku. Repertoar tria čini veselu i brzu instrumentalnu plesnu muziku (Irish jigs & reels), pevljive ljubavne balade i vesele poskočice iz Irske.

Nastupaju: Patrick Walker – violina (fiddle), gitara, vokal, Hrvoje Sudar – gitara, buzuki, vokal, Ivan Bilić – irske flaute, vokalKOMENTARI

  1. Rastafarijanac kaže:

    A što nema bore drljače, a?

OSTAVITE KOMENTAR