Sličice Spartakovih fudbalera u starim albumima

Prve sličice naših poznatih fudbalera, mogle su se naći u čokoladicama još pre Drugog svetskog rata.

Beleslin iz subotičkog SAND-a među sličicama najboljih fudbalera Kraljevine Jugoslavije

Tim subotičke “Bačke” u ŠONDA “ALBUMU futbalskih igrača učesnika u državnom prvenstvu 1932. god.”

 

Pedesetih godina, subotičku legendu  Tihomira Batu Ognjanova, klinci su mogli pronaći među sličicama ali i kupiti od njega čokoladicu u prodavnici Union na Trgu Slobode, gde je on radio kao prodavac na odeljenju sa slatkišima.

1960godine

 

Sedamdesete

Spartak je sedamdesetih godina doživljavao uspone i padove, od Prve do Vojvođanske lige i nazad, iako je imao vrsne igrače. Gledajući stare albume sa sličicama, da se podsetimo nekih od njih.

Slika

Slika

Slika

Slika

Drago Jovićević
Rođen 1945. g u Podgorici. Centarhalf modernog tipa, beskompromisan, čvrst, nepokolebljiv. Isticao se i dobrom igrom glavom. Jedno vreme je nastupao i na mestu centarfora. Rekordno dugo je nosio kapitensku traku – sedam sezona.

 

Mihalj Ježević
Rođen 1946. g u Subotici. Nezamenjivi Spartakov prvotimac, olimpijski reprezentativac, prototip fudbalera modernog doba. Na utakmicama je istrčavao duplu kilometražu. Jedan od najpopularnijih subotičkih fudbalera. Relativno rano nestao sa fudbalske scene.

 

Danilo Perduv
Rođen u Bajmoku 1953. g. Ponikao u Spartaku u kojem je prošao sve selekcije. Od 1977. do 82. igrao u ljubljanskoj Olimpiji pa potom ponovo u Spartaku.

 

Osamdesete

Osamdesetih godina, Plavi se vraćaju u prvu ligu. Od sezone 1988. godine, Miljan Miljanić uvodi pravilo da nema podele bodova, već u slučaju nerešenog ishoda jedan bod ide boljem posle penal serije. Spartak pravi odličan potez i dovodi iz splitskog Hajduka golmana, specijalistu za penale – Varvodića.

Slika

Slika

Zoran Varvodić Varva
Junak finala kupa 87. kada je odbranama šuteva sa bele tačke doneo Hajduku Titov pehar, u Subotici je brzo postao ljubimac navijača. Pored svoje specijalnosti, bio je pravi akrobata ali i šoumen koji je svojim golmanskim fintama znao da zabavi publiku.

 

Zoran Kuntić Kunta
1967. godište, veliki talenat Spartakove škole fudbala. Sa 20 godina već “viđen” u Crvenoj Zvezdi, kada je doživeo težak lom noge. Posle oporavka, nastavio da igra za Spartak, Vojvodinu i Ferencvaroš sa kojim je igrao Ligu Šampiona 1995.godine. U toj slavnoj sezoni, u timu “Fradija” bili su još dva Goluba. Goran Kopunović Bobek i Dejan Milovanović.

 

Antal Puhalak
Rođen u Subotici 1963. godine. Iako mu nikad nije polazilo za rukom da vodi sportski život, igrao je za Spartak do svoje četrdesete godine. Odlazio je u Španiju, Vojvodinu, Sarajevo, Vašaš, ali se uvek vraćao u plavo jato. Bio je neumoljivi strelac mada je u prvom delu karijere igrao na krilnoj poziciji. Tada je publiku zabavljao pretrčavanjem protivničkih bekova. Zvali su ga Puhi ili Turbo.

 

Devedesete

Poslednja sezona kompletne lige SFRJ, bila je ona 1990/91. Prvi sukobi počeli su upravo na stadionima. Na sličicama iz albuma te sezone, već je nastao haos. Pobrkana su imena igrača pa ispod Milovanovića piše Simonovski a ispod Simonovskog stoji da je to Zoran Arsić. Arsiću stoji ime Goran Luković, Jefti su pogodili …

Slika

Slika

Igor Pejović
Rođen u Subotici 1968. godine. Ponikao u Spartaku, igrao kao centarhalf za sve selekcije, a slično Milovanu Jeftiću, kao omladinac debitovao u prvom timu. Standardni član omladinske reprezentacije Jugoslavije.

 

Rudolf Rafai
Rođen u Subotici 1960. godine. Jedan od rekordera po broju ligaških utakmica. Ponikao u Palićkoj fudbalskoj školi, zajedno sa Šandorom Mučijem doveden u plavo jato. Snažan, brz i agresivan bek, malo se ko naigrao pored njega.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Vidite, mogao bih naci album "Zivotinjsko carstvo"… a do tada

  Slika

 2. Kertvaros kaže:

  Znam definitivno da su se diverzne slicice sakupljale jos pocetkom 50-tih godina. Osim slika fudbalera bilo je jos i slika filmskih glumaca. Popularne su bile i slicice "Zivotinjsko carstvo". Sve to u "cokoladicama" koje uopste nisu bile cokolade nego nesto kao karamela, u formi i pakovanju mini cokolade a tvrde kao beton. Sve se to lepilo u prigodne albume ali ne secam se da je neko uspeo da kompletira odgovarajuci album. Medju decacima iz tih godina bila je i omiljna igra zvana "flickanje". Igralo se tako sto se je slicica fudbalera zalepila na neki stabilniji polu-karton, zatim bi se povukle dve paralelne linije u razmaku od 2-3 metra. Na jednoj liniji bi se postrojili igraci a ona druga je bila cilj. Potom bi igraci sa ispruzena dva prsta leve ruke na koje bi polozili slicicu , srednjim prstom desne ruke pokusali da je tako "cvrknu" kako bi bila sto bliza liniji cilja. Onaj igrac cija slika bi bila najbliza cilju pokupio bi ostale i bacio ih u vazduh. Sve one koje bi pale sa slikom prema gore pripale bi njemu. To se je igralo po skolskim dvoristima sve dok ne dodje dezurni nastavnik i pokupi slicice. Igru su skolske vlast smatrale za "kocku" i to je naravno bilo zabranjeno. Nekad bilo – sad se pripoveda.

 3. Kertvaros kaže:

  Zaista je lepo da je neko kroz sve te decenije uspeo da sacuva delic detinjstva.Secanje na neko doba kada je sreca znacila lepu slicicu za album.Moje cestitanje.

 4. Mors kaže:

  Hehe imam ja to sve :)

 5. Lansky kaže:

  Ovosezonski album sličica SUPERLIGA, najavljivan zimus kao prvi posle 15 godina pauze, izašao je svega par kola pre kraja prvenstva. Niskusan izdavač, problemi sa pravima i distribucijom… Ipak, nije kasno za kolekcionare.

  Slika

 6. Lansky kaže:

  Samolepljivi Plavi

 7. vule024 kaže:

  Ima li negde spisak svih trenera Spartaka od njegovog osnivanja po sezonama?
  Ako ima jel moze to ovde da se objavi?

 8. malo stariji kaže:

  Hteo bih da odgovorim na jedan stari post koji je napisao Djomla 04.04.2011. godine. Iznenadio sam se kad sam video da je postavio sliku albuma Životinjsko carstvo iz 1966. godine pošto i ja imam taj album. Nedostaju mi samo 2 sličice: broj  6 – Volvoks i broj 228 -Divokoza. Ako neko ima taj stari album ili možda ove sličice neka se javi. Pozdrav svima

 9. O RUCK kaže:

  Gledao sam redovno Spartak od 1972 -1981 god. (dok sam studirao a potom i radio u Subotici).Po meni najbolji igrac za ceo taj period bio je RADOSAV a jako sam cenio i sjajnog defanzivca D.JOVICEVIC (sjajno je igrao glavom i bio je beskompromisan borac).

OSTAVITE KOMENTAR