Slikali smo se goli

Jedan od važnih subotičkih rituala, dugo godina su bili odlasci kod foto Međerija i fotografisanje, često bez odeće. Niko se toga ne seća jer su ga vodili roditelji dok je još bio beba. Ovaj građanski običaj seže još u davnu prošlost, kada su fotoaparati u privatnom vlasništvu bili retkost.

Foto Vajda, Szabadka

Međeri Pal je imao radnju u Štrosmajerovoj 2:

Decu su dovodili na fotografisanje sve do kraja osamdesetih. Dok je moj otac radio, dolazilo ih je po petoro, šestoro dnevno. Bilo je tu puno igračaka da bi se deca smirila, jer su često znala da se rasplaču. Kada bi sve prošlo i oni prolazili ovom ulicom naredni put, dečica bi vukla roditelje ovamo, jer tu ima igračaka. Znate, deca su svraćala da se igraju ovde.“- sećao se stari fotograf.

Foto Međeri

Da su malu decu fotografisali golu još davnih dana, svedoče stare slike. Čitave generacije beba su prodefilovale Međerijevim studiom. Puni su albumi „golišavih“ slika i sa morskih plaža. Ali svemu mora da dođe kraj i sve što je zlatno mora da potamni, pre ili kasnije.

Kada se sav društveni glib izlio na stranice novina, televizije i interneta, saznali smo šta sve radi nastrani svet, za koji smo mislili da postoji samo u dalekoj Americi, gde se to radi iz obesti. „Imaju svega pa ne znaju više šta će“ – u tom pravcu su išla razmišljanja našeg patrijarhalnog i naivnog građanstva. U stvari, o tome smo znali iz zemalja slobodnog sveta, gde su se tim problemom bavili i nastojali da ga prepoznaju.

U to vreme kod nas su se slučajevi uznemiravanja dece i pedofilije zataškavali. U školi – zato što je kolega ozbiljan čovek, starijima se pre verovalo nego deci, a niko ne bi posumnjao u uljudnog komšiju. Mislilo se da svim perverznjacima piše na čelu šta su.

Najlepša subotička beba 1939. godine – Bela Brajkov, kasnije poznati instruktor vožnje

Vratimo se starim dobrim fotografijama. One su važne u mladosti dok se čovek menja, a kada dođe „sunčana jesen“ života, malo kome se staje pred objektiv. Tada su opet zanimljive slike svoje dece ili unuka i onih najdražih.

Međeri je pričao kako je studijsko fotografisanje dece izašlo iz mode, ali da su babe i dede još neko vreme  nastavile da dovode unuke, jer su bili naklonjeni ovoj tradiciji. Danas ni toga više nema.

LanskyKOMENTARI

 1. Avet kaže:

  I mene su kao bebu vodili da me slikaju golog.
  Ne sećam se događaja, niti znam kod kojeg fotografa su me nosili, previše sam mali bio, ali su mi roditelji kasnije kada sam već bio veći sa vremena na vreme kroz smeh prepričavali anegdotu o tom događaju.
  Naime, kada su me u fotostudiju pred profesionalnim fotoaparatima raspakovali iz pelena da budem go golcat, ja sam im skidanje pelena zahvalio sa jednim momentalnim obilnim zalivanjem foto studija na sve jedan metar oko mene.
  Fotograf se navodno hvatao za glavu, a moji roditelji su crvenili u licu od sramote, kao da su fiziološke potrebe jedne male bebe neka sramna stvar.
  Tu je jedino vremensko tempiranje obavljanja fiziološke potrebe bilo pogrešno.
  Ništa više.
  🙂 🙂 🙂

 2. Natasa kaže:

  Interesantna tema. Poznavala sam Belu Brajkov, bio je dobar covek. Steta sto su izasli foto aparati iz mode. Sad se slikamo mobilnim telefonima pa cesto se slike izgube jer se pokvari mobilni i nestanu uspomene koje slikamo.

 3. Trovach kaže:

  Stare fotografije pogledamo ponekad, a slike u mobilnom mozda jednom posle dogadjaja zbog kog su napravljene i obicno nikad vise. Sada se slike prelako prave, pa im je i vrednost mala, a film u fotoaparatu si stedljivo koristio, nosio ga na razvijanje i cekao fotografije, pa ih redjao u album. Ponekad kada se druzimo poneko ih se seti, pa zajednicki evociramo uspomene.

 4. Kertvaros kaže:

  U vreme golih beba po izlozima fotografskih radnji niko nije video nista lose u tome. Bebe su slikane bez odece jer za njih nije ni bilo neke posebne odece, a beba u pelenama nije bas neka atratikvna fotografija.Osim toga pelene se nisu bacale koristile su se sve dok se moglo, bile su od pamucnog platna i zapisavane od mnogobrojnih generacija. Dete dobro uvijeno skoro do vrata se nije ni moglo dobro videti na fotografiji. Ovako kod golog deteta bez icega na sebi dolazio je do izrazaja sav ponos i sreca roditelja. Pogotovu trenutak kada beba lezi na stomaku odupire se od stola i samostalno podize glavicu i radoznalo gleda svet oko sebe. Vremena se menjaju – moda dolazi i prolazi, bebe su jos tu ali njihova prezentacija vise nije onakva ko nekada. Porodicna tradicija zajednickih odlazaka kod fotografa u raznim etapama zivota sa namerom da se ostavi trag i svedocanstvo za naredne i jos ne rodjene generacije postoji jos uvek ali jludi imaju vlastite fotoaparate i smartfone i snimaju sve i svasta sta im dodje pred objekti, Fotografisanje nije nikada bilo tako idiotski sigurno i jednostavno kao danas. Tim pr jer umesto fotografa razmislja kamera i donosi najoptimalnija resenja. Pedofilije je od uvek bilo i nije nista novo. Poznata je jos od antickih vemena a valjda i jos pre toga. Dolaskom masmedija i nterneta i slicnog, pedofili su nasli zajednicku platformu i deluju udruzeno razmenjuju slike i isvoja oskustva sto pre toga nisu mogli. Svem tome trebano dodati i gomilu poluobrazovanog sveta koji zeli da istakne svoju potrbu da nadgleda svet oko sebe u svemu vidi razne devijacije i zle namere iodmah trci da prijavi „tamo gde treba“.
  Pre par godina u USA je jedan bracni par iz Srbije napravio nekoliko fotografija svoje dvoje male dece u kupatilu prilikom kupanja. Film je predat u laboratoriju i neka vrlo revnosna laborantkinja je odmah poslala policiju. Bracni par je uhapsen, deca smestena u dom za sirocad. Srecom umesala se i ambasada i cela stvar je podignuta na jedan visi medjunaradni nivo i stvar se na kraju brzo i dobro zavrsila.

 5. Mozakss kaže:

  To sto smo sacuvali stare fotografije to nam je sve sto je ostalo danasnja omladima nek za nekih 50 god pogleda svoje od juce ili danas,ako ih bude bilo,jer se sve cuva u nekim,,oblacima,,koji kad se rasprse kao i svaki drugi,nece imati ni to..

 6. Bunjevac kaže:

  To su bila normalnija vremena.Javni diskurs nije bio seksualiziran,a pedofilija kao pojam i praksa nepoznati!Nisu znali za pojam „seksualne orijentacije“ i slične gender budalaštine.Pa i Sikstinska kapela u Vatikanu je puna golotinje,štoviše,anđeli su redovito prikazivani kao gola djeca.

 7. stormwatch kaže:

  Ima i jedan spot u kome je prikazana upravo slicna slika od gore…

  Gari Garinča – Negacija

  https://www.youtube.com/watch?v=jwTVh4__R50

 8. ACITOBUS kaže:

  Mala ispravka, adresa fotografa Međerija je Štrosmajerova 20, u dvorištu.
  Brajkov Bela je 1939 godine imao 3 godine, nije bio beba, a na diplomi se jasno vidi da je izabran kao najlepše dete. Brajčika zbam lično, bili smo školski drugovi u gimnaziji.

 9. vasa kaže:

  наравно у некада нормалнијим временима ово је било нормално а сада се то сматра педофилијом , ово нео-либерално друштво је време болесних умова.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 47 = 57

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: