Slike sa ograde kafane „Borac“

Stare fotografije sa subotičkih sportskih terena, govore puno toga. Da se nekada sa istim žarom igralo i na betonu, šljaci, pod vedrim nebom ili kišnim oblacima. Sportska oprema je bila daleko skromnija, uslovi za treninge takođe. Sve u svemu – amaterizam (što se tiče ovog poslednjeg, stanje stvari je danas ponovo isto kao i nekad). Ono što upada u oči to je brojnost publike na utakmicama svih sekcija.

Izložba Istorijskog arhiva Subotice povodom jubileja 70 godina Sportskog društva Spartak, prikazala je neke od slika koje su isticane na ogradu restorana Borac. U izlozima „Foto novina“, reporteri su pratili gradsku hroniku pa tako i sportske utakmice. Tako su sačuvana svedočanstva o tome gde su ponikli šampioni Jugoslavije, Evrope i sveta, ali i svi ostali zbog kojih su Suboticu zvali „Grad sportova“.

foto novine RU

foto-novine

Na šljaci

rukomet-spartak-2

rukomet-spartak

Molba Boks kluba Spartak za preuređenje letnje bašte (1949. god)

„Ova sekcija je uz pomoć svoga društva predvidela popravku odnosno preobražaj letnje bašte doma kulture, tako da bi se ista mogla upotrebiti za naše t.j. bokserske svrhe, a da bi i bioskop mogao funkcionisati…“

„…planirano je da se stolovi koji se nalaze u prvih nekoliko redova, a koji su ranije služili čisto radi razonode publike t.j. za vreme stare Jugoslavije upotrebljavani su za razna pića i.t.d. kao plus razonoda bioskopu ili sl. istovremeno povade, pošto zauzimaju veliki prostor. Vađenjem pomenutih stolova, dobili bi znatno u prostoru, koji je za našu mnogobrojnu publiku ionako mali.“

boks-spartak-1

boks-spartak-br-2

boks-spartak-br-3

Nakon izgradnje malog stadiona

boks-spartak

Franjo Tamaši

franjo-tamasi

Tribine su bile tesne (ograda prema parku)

mali stadion 60ih(1)

odbojkasi-spartaka

Košarka na malom stadionu

kosarkasice-spartaka

mali-stadion-subotica-60ih

U "Partizanu"

rvanje spartakKOMENTARI

 1. Usputachni kaže:

  E tih se slika sećam a i kafane,znači matori se! 😉

  Pogledajte amaterizam pre i danas i koja je osnovna razlika. Pa publika naravno! Sad i da hoćeš ne možeš pokupiti "200" navijača na Spartaku. Znači nekada smo imali amaterizam-socijalizam a danas amaterizam-primitivizam. Razlika je drastična,bar meni!

 2. U laži su kratke noge kaže:

   

  Usputachni: E tih se slika sećam a i kafane,znači matori se!  Pogledajte amaterizam pre i danas i koja je osnovna razlika. Pa publika naravno! Sad i da hoćeš ne možeš pokupiti "200" navijača na Spartaku. Znači nekada smo imali amaterizam-socijalizam a danas amaterizam-primitivizam. Razlika je drastična,bar meni!

    Sport onda i sada su dve nemerljive stvari. Onda je bio sporedna stvar u životu danas je to unosan biznis. Možda i najunosniji.

 3. Kertvaros kaže:

  Dakle telepatija ipak postoji. Upravo sam pre nekoliko dana razmisljao o foto novinama  sa zeljezne ograde kafane Borac, kao i njihovom kasnijem preseljenju na zgradu pozorista odmah pored bifea Beograd. Informacija, odnosno njihova postavka se menjala na svakih 14 dana, a po potrebi i cesce. Ono sto me je navelo na razmisljanje o toj nekada vaznoj formi informisanja je cinjenica da su tada sve te crno-bele fotografije formata 18×24 cm imale ispod njih propratni tekst pisan pisacom masinom gde se je u nekoliko redaka esencijalno objasnjavalo – o cemu se na slici radi, ko je na slici, kako se zove, kakvu funkciju obavlja itd. Danas u vreme interneta Suboticki portali su puni i prepuni sarenih slika, portretisu ljude,  niti ko zna zasto, niti ko su, ni kako se zovu. Kao kada se mala deca docepaju kamere i "streljaju" sve sta stignu.

  Gledam fotografije sa Malog stadiona i Letnje pozornice Jadrana, ne bi me cudilo da je i moja malenkonst negde u publici. Bili su to nasi rituali u nedeljno pre podne. Gledali smo sve sto je bio sport i takmicenje. Upravo sam se setio jedne scene kada je tadasnji gimnazijalac i kasniji Suboticki lekar, koji trenutno nije bio nesto pri novcu, odlucio da gleda takmicenje u boksu tako sto ce da preskoci ogradu. Kada je vec bio na samom vrhu ograde, zakaci mu se jakna na neku kuku i on ostane tako ni napred ni nazad. Dotrci jedan milicioner i pocne da ga udara pendrekom  po ledjima. Neko od prisutnih otme pendrek  milicioneru iza ledja  i baci ga u publiku.Pendrek je leteo sa jednog kraja na drugi kraj tribine, publika se lepo zabavljala, gimnazijalac je spasen, a milicionar se histericno derao –  vrati palicu ! vrati palicu!

   

 4. samo građanin kaže:

  Sport nam je kao Jadran, ofucan. Vratite Jadran mladima, njima to pripada, za njih je to pravljeno. Izbacite kafane i pecenjaru.  

 5. Aleksa kaže:

  Na petoj slici je najmladji clan porodice Romek,naravno kao pobednik,koja je dala nekoliko vrsnih boksera. Franja Tamasi, zvan "Tocska" je bio jedan od najboljih boksera Spartaka. Njegov je kratki udarac levom rukom uzdrmao mnoge boksere u to vreme – najveci rival mu je bio Belic iz Partizana. Posto sam Franju dobro poznavao, jednom prilikom mi je priznao da se jedino od njega pribojava. Tu je bio i teskas Merkovic, koji bi bio mozda i najbolji u zemlji da nije bilo teskasa Milosa, od koga je redovno gubio mec. Pa nezaboravni Torontali koji nikada nije uzmicao, samo napadao. Ibrahimovic je bio nezaboravan, ali je i on imao nesrecu da je imao rivala iz Nisa, nazalost ne mogu da se setim imena.

  Secam se nezaboravnog trenutka iz sale Nepkera kada je Spartak izborio povratak u Prvu ligu, to je bio urnebes. Pa boks mecevi na otvorenoj pozornici bioskopa Jadran, kasnije na Malom stadionu. Pogledajte samo sliku Franje Tamasija na kojoj se u pozadini vidi prepuna tribina.

  Trebali ste videti tribine tog istog stadiona na utakmicama hokeja, u to vreme nije bilo vestackog leda, led je zavisio od vremena. Pa zamislite koja je to bila temperatura koja stvara ledenu plocu, a tribine pune gledalaca.

  Ne bih vas dalje zamarao, verovatno je ostalo malo ljudi koji su ovo doziveli, a jos je manje onih koje sve ovo zanima.

  Imena sportista koji su uzivali popularnost narocito medju mladima, polako se zaboravljaju, tu i tamo se spominju prilikom neke godisnjice – kao npr.kako je bilo prije 40,50 ili vise godina. A nazalost sve je manje i nas koji smo ih poznavali.

  Iman

OSTAVITE KOMENTAR