Sloga: Građani ne treba da plaćaju ekološku taksu već oni koji najviše zagađuju

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da građani Srbije ne treba da plaćaju ekološku taksu od 1.200 dinara koja je najavljena od nove godine, jer je to još jedan neosnovan „namet“ koju nesposobna vlast nameće osiromašenim građanima.

Umesto da ekološku taksu plaćaju oni koji je najviše proizvode industrijskim zagađenjem, poput kompanije „Hestil“ u Smederevu, „Ziđina“ u Boru, termoelektrana na ugalj, hemijskih postrojenja i kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom otpada, vlast opet udara po džepu osiromašenih građana, navodi Sloga, cilj je, kako tvrdi, da se pribavi neophodni novac za punjenje budžeta i rad neefikasnog Ministartva zaštite životne sredine.

Posebno je zanimljiva teza koja se u zadnje vreme plasira javnosti oko zagađenja prouzrokovanog automobilima na dizel gorivo, gde se oni okrivljuju kao najveći zagađivači, dok se istovremeno zbog izvoza struje o kome javnost vrlo malo zna, ili gotovo ništa – forsira grejanje domaćinstva na drva i ugalj u zimskom periodu.

Sloga smatra se da pre donošenja bilo kakve takse, mora povesti ozbiljna javna rasprava i stručna polemika oko toga ko su najveći zagađivači u Srbiji, koliko oni plaćaju i da li ispunjavaju uslove za rad, pa tek onda utvrditi ima li osnove za donošenje jedne ovakve takse koju treba da finansiraju građani.KOMENTARI

 1. Metuzalem kaže:

  Ne da ne ću plaćati ovu taksu od iduće godine nego više ni dinara ne dam ni ovoj lokalnoj upravi za njihovu šugavu ekologiju. Neka prebace kadrove na potrebnije poslove, npr skupljanje nagomilanog smeća po gradu i okolini.
  Bojkot plaćanja ekoloških taksi!!!

 2. JaPaja kaže:

  Kad pročitam tamo nekog majmuna kako mu iz ustiju izviru hvalospevi o taksi dođe mi da mu razvalim ta smrdljiva i lažljiva usta tako da više nikad ne progovori.
  Kažu da ćemo mi građani da platimo 1200 dinara godišnje a lažu ko pas. Nije to 1200 dinara kako oni to kažu, to je mnogo mnogo više. Svima onima kojima će uvesti te takse i rafineriji i elektrodistribuciji i ….. će na kraju taj novonastali namet ukalkulisati u cenu koštanja svog proizvoda a to ćemo opet mi platiti.
  Kad god vidite i čujete nekog da vam serenda o blagodetima uvođenja te takse plunite ga jer mi nismo stoka pa da ne razumemo sve njihove majmunluke.
  To vam je isto kao što je država penzionerima velikodušno dala “pomoć” od po 5 000 dinara. Tu pomoć penzioneri nikad do sada nisu dobili, ni jedne godine. Lažu i lažu i otimaju a mi trpimo i trpimo sve dok nam ne pukne film pa im majku majčinu za sve što su nam uradili i što nisu. Kad god su dali “pomoć” odmah su se pojavljivali njihova bagra kriminalaca i lopova koja je divljački dizala cene svojih usluga, komunalija, struje, grejanaja ….. pa smo na kraju još morali i doplaćivati od te njihove “veeeeeelike” pomoći.
  Nazovite vi to “pomoć javnim preduzećima” a ne penzionerima i ostavite nas više na miru od tih sranja i podvala. Kad god ste nešto kao dali tri puta više ste nam uzimali.

 3. jasso kaže:

  Pa mi ovu taksu placamo vec odavno,za proslu godinu je iznosila 520 dinara,izgleda da je dole u Srbiji nisu placali,pa je sad povika na to,a samo su se ovi napredni dosetili kako da jos uvuku novaca,a nama penzionerima povecanje kao stize sa januarskom penzijom i meni treba da bude negde oko 1300 dinara,a vec sa dosadasnjim povecanjima cena su me zaduzili za oko 1500 dinara,tako da sam vec u startu u minusu………

 4. SuperBot kaže:

  Ko to kaže da je ova vlast nesposobna?
  I ko to kaže da su građani osiromašeni?
  Ja sam to nekako sve drugačije čuo.
  Cepaj raju!!!

 5. Krako kaže:

  Gospodo ovo više nije ni serbija -ovo je najcrniji srednji vek sa ‘turskim mentalitetom’. Nema srba -svi su oni turci…

 6. !% kaže:

  onda objavi,samo sam aktuelni ZAKON prekopirao, svidjao se to ikom, ili ne..!

 7. Miso kaže:

  Tako je.

 8. Istina... kaže:

  Takse ostaju, zagadjenje ostaje, sindikati ostaju, inicijative ostaju, marionete ostaju… Djubre se gomila, bolesnost napreduje. Smrt.

  Hvala sto ste nas oterali. Hvala sto nas pljujete. Hvala sto vam i dalje smetamo. Hvala sto nas i oterane proganjate. Hvala sto smo krivi za sve vase krivice. Hvala sto mozemo da vas zajebavamo. “graDZani”!

 9. afet kaže:

  Kakve ste stipse ni struju ne bih ste placali Misli te da to nema u sveckoj

 10. Damjan kaže:

  Svi treba da plaćaju za ekologiju, ali neki malo više. Kada budemo plaćali možda se i osvestimo i napokon shvatimo gde je mesto otpadu, šta je otpad i šta se reciklira.

 11. Mile kaže:

  I za vreme ropstva pod Osmanliskim carstvom se placao porez od 10 %. Dok danas u slobodnoj i demokratskoj Srbiji duplo veći. Slobodno mišljenje. Možda nismo trebali za vreme drugog svetskog rata da se borimo za slobodu, posle toliko godina danas bi bili Nemački građani. Možda me ne razumete ali kada je Nemačka došla već kod nas tada, danas ne bi išli mi kod njih.

 12. ON. kaže:

  Kakve takse,to su nameti,harači,modernog vremena,imam penziju20800din,i samo harače,dokle više busaju se ovo smo pravili, ono ćemo napravit,oćete al od nasih poreskih para,a ne od vadih političkih i tajkunskih jel oni neplaćaju porez na žalost

OSTAVITE KOMENTAR