Slovaci zainteresovani za "Bratstvo"

Slovački proizvođač vagona „Tatra vagonka“ jedini je potencijalni kupac koji je otkupio tendersku dokumentaciju za kupovinu fabrike za remont vagona „Bratstvo“. Kako za „Politiku“ objašnjava Blažena Anđelić, finansijski direktor „Bratstva“, 30. jun je bio poslednji rok za dostavu ponude, a nakon toga Agencija za privatizaciju određuje rok otvaranja ponuda.

A tenderski uslovi su prilično „oštri“ – za otkup dokumentacije trebalo je izdvojiti 10.000 evra, vrednost „Bratstva“ procenjena je na 5,4 miliona evra, a potencijalni kupac ima obavezu investiranja tri miliona evra u narednih pet godina, zatim da najmanje tri godine zadrži sve radnike koji preostanu nakon već sprovedenog socijalnog programa. Pravo učešća na tenderu imaju samo firme koje se bave proizvodnjom šinskih vozila u poslednjih pet godina i koje su prihodovale najmanje 15 miliona evra.

Ukoliko dođe do kupovine, Slovaci kupuju „Bratstvo“ u restrukturiranju koje, kako nam je objasnio Petar Garić, direktor za ljudske resurse u fabrici, ima imovinu i nema nikakve dugove. Prema njegovim rečima, u fabrici imaju velika pozitivna očekivanja od zainteresovanog kupca, te i unutrašnjom reorganizacijom pokušavaju da izađu u susret novim okolnostima. Uostalom, „Tatra vagonka“ je i ranije bila zainteresovana za ovu fabriku, a procenjuje se da je reč o ozbiljnom i kvalitetnom kupcu koji može znatno da unapredi poslovanje „Bratstva“.
Aleksandra Isakov
Politika OnlineKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

17 + = 25

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: