Složni stanari renoviraju višespratnicu

Da se sve može kad se stanari slože pokazali su na svom primeru Subotičani koji renoviraju kompletnu fasadu zgrade koja datira s početka sedamdesetih godina.Radovi se uskoro privode kraju, a ova desetospratnica već je zablistala, pa su je ponosni stanari nazvali „lepotica Radijalca“.

Petar Kopunović koji se tu doselio sa porodicom pre četiri godine, kaže da je je zgrada, iako stara, bila veoma dobro održavana. Kada je čuo ideju o renoviranju fasade, bez razmišljanja se složio.

Da se upusti u ovako velik i skup projekat rešila je upravnica zrade, Verica Bibić, koja tu stanuje punih četrdeset godina. Kako ističe, u pregovore su ušli još pre dve godine i posao je bio veliki –da prikupi svu dokumentaciju, ali moždaje bilo još teže da ubedi svih 125 stanara da uđu u radove.

Zahvaljujući investiciji stanara, zgrada je sada dobila i energetski pasoš, pa uprkos tome što je stara 46 godina, ispunjva sve evropske standarde, s ponosom ističe Verica.

I dok skele još uvek stoje, a majstori rade, Verica već planira nov projekat –sanaciju krova. To je kako kaže, ono poslednje što nedostaje.

Vrednost adaptacije fasade stanare je stajala čak četiri miliona sedamsto hiljada dinara, od čega su polovinu odmah platili, a drugu polovinu uzeli na kredit od Službe stanovanja. Ipak, kako ističu, da su se sada odlučili na takav potez, sigurno bi ih izašlo skuplje. Ono što je sigurno da će ih od sada koštati jeftinije – to je svakako grejanje.

TV Subotica


KOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Ovo je lepa vest i bravo za stanare i upravnicu. Dokaz u moru drugih, da upravnik treba biti iz zgrade, a ne neko sa strane jer jedino se tako rešavaju problemi. Sve drugo je igra gluvih telefona i problem postaje nerešiv!

 2. suboticanka kaže:

  I sad ce cim bude gotovo doci klosari sa sprejevima i svrljati po fasadi!

 3. Djuka kaže:

  bravo za stanare!

  ali, brate mili, gde nadju ove “novinarke/reporterke”…
  nema nijedna bez govorne mane. ko to moze slusati, svaka mu cast.

 4. Kirajdzija i njegov kvartir kaže:

  U civilizovanim i pravnim drzavama ovako nesto je nezamislivo. Tamo se tacno zna ko je vlasnik objekta i kakve su mu obaveze. Nema tu nikakvog slaganja i hocu -necu. Ukoliko je samo jedan vlasnik celog objekata onda on ima da se stara o njemu. Ukoliko su stanari vlasnici stanova onda se oni u obavezi da placaju svakog meseca odredjenu sumu koja se deponira za odrzavanje zgrade. Iz tog fonda se onda finansiraju svi mmoguci troskovi za popravke i renoviranje objekta. Za 46 godina je tu mogla da se nakupi sasvim pristojna svota.

 5. Anonimni kaže:

  @Djuka
  Školski primer na temu “Kako upropastiti odličnu temu”. Da imamo ozbiljnije televizije , ovakvi iritirajući tonovi, katastrofalna dikcija i amaterski složen prilog nikada ne bi mogli da se čuju i vide. Koliko je loše vidi se i iz reakcija . Zanemarili smo o čemu je prilog, kada smu čuli kako nam je predstavljen. Topla preporuka za izbegavanje .

 6. Oki kaže:

  @Đuka
  Ajd ne seri, svaka izgovorena reč je bila apsolutno razumljivo, razgovetno.
  To što si ti zatucana budala, kome smeta svako ko ne govori tvojim naglaskom!
  Ti, koji ni “Đ” nisi u ustanju da namestiš na mobilnom!

 7. V kaže:

  Da li je moguće da ni u tekstu, ni u prilogu nije navedena adresa,samo ‘zgrada,zgrada’, kao da je zgrada CIA na tajnoj lokaciji!

 8. uzas kaže:

  Sta vredi sto su energetski sada efikasniji, kada toplana i dalje salje energije kao da nisu. Zar mislite da ce im Toplana sada smanjiti kolicinu isporucene energije??
  hahahhaha

 9. NijeMiJasno kaže:

  @uzas
  A sta ako im Toplana ipak smanji isporucenu toplotnu energiju jer sa bolje izolovanim zidovima i prozorima sa manje energije se bolje i lakse ugreje određeni prostor.
  A racun za grejanje kojim slucajem ostane isti?

 10. Bojan Nikolic kaže:

  Anonimni, Djuka

  Hajde junaci, redakcija ove televizije trazi novinara, vidim da se odlicno razumete u posao. Stanite pred kamere, napravite prilog, nadjite zanimljivu temu, budite junaci i uzivo ne samo u komentarima.
  Btw siguran sam da bi od Marijane mnogo naucili i iznenadili bi se kakav je profesionalac u pitanju i koliko paznje posvecuje detaljima.
  Blage veze nemate o tom poslu a vi ste nasli da sudite…

 11. Croat kaže:

  Ja mislim da drzava treba da subvensionise ovakve radove,zamenu prozora takodje. Inace ova je jedna od lepsih vesti ove godine, ne zbog radova vec zajednistva stanara u cilju da se nesto pomakne na bolje. Gde bi nam bio kraj da svi ovako razmisljamo.

 12. laki kaže:

  Ono što je sasvim sigurno je da će sad temperatura od HLADANIH radijatora koju nam isporučuje Subotička Toplana teže da “pobegne” napolje iz stanova.

 13. Marko Van Basten kaže:

  Takoooo jeee Bojane Nikolicu. Ja se grejem na centralno grejanje i malo malo otvaramo prozore jer je pretoplo u stanu(sve pohvale za toplanu).Imamo upravnika koji nije iz nase zg i mogu vam reci da se Mario max trudi da se sve ispostuje (zg okrecena,stakla nova,lift uvek radi,pp aparati postavljeni,pomocna svetla popravljena itd),bar ja nemam ni jednu zamerku za upravnikov trud,rad i zalaganje.

 14. (ba)laban kaže:

  @Bojan Nikolic

  Ko se sve danas naziva profesionalcem? A šta nas tek čeka? Skupština Srbije je očigledan primer naše “zlatne” budućnosti, ukoliko joj uskoro ne stanemo na put.

 15. Isushristos kaže:

  Ovo je teška nameštaljka od strane gradjevinske mafije u subotici i privatnih firmi službe stanovanja, prave poslove izmedju sebe i nabiju račune da plaćate sledećih sigurno par godina. Vi i dalje verujte u sve što pročitate

 16. boca kaže:

  Svaka cast za upravnicu koja je stanar zgrade kojom upravlja.Mi smo naseg upravnika videli jedino kad je forsirao trecu popravku krova ( dve smo placali godinama a popravka nije uradjena ).Dva prekidaca za svetlo ne rade mesecima. Bitno je da pare uzima svaki mesec-ni za sta.

 17. Vlada kaže:

  Subvencije bi bile odlicne. Beskamatni krediti ili niskokamatni sa subvencijom, pa da ti dodje na 0 ili cak da “zaradis” bi bili dobar podsticaj da zgrade i kuce postanu energetski efikasne. To dovodi do smanjenja one vrste zagadjenja koja ima najveci doprinos u ukupnom zagadjenju.

OSTAVITE KOMENTAR