Slučaj zlostavljanja devojčice u Subotici – (ne)kažnjeni zločin

Slučaj trojice maloletnika u Subotici koji su zlostavljali i seksualno napastvovali dvanaestogodišnju devojčicu šokirao je javnost. Reč je najčešće o maloletnicima iz disfunkcionalnih porodica zbog čega društvo treba da deluje preventivno a ne samo kazneno i da primenjuje socioterapijske i druge metode u rehabilitaciji maloletnih delikvenata, rekao je za RTS psihoterapeut Oliver Vidojević.

oliver vidojevic

Pitanje koje uvek ostaje posle ovakvih nemilih događaja je šta je moglo da se uradi da do njih ne dođe.

“Ovaj događaj je odjeknuo šokantno za sve, posebno za one koji imaju decu koja svaki dan idu u školu. Postoji jedna tedencija da se u maloletničkoj delikvenciji susrećemo sa velikom brutalnošću kriminalnih akata u koja su uključena sve mlađa deca a u ovom slučaju je i žrtva maloletna, vrlo mlada devojčica”, kaže u izjavi za RTS psihijatar i psihoterapeut Oliver Vidojević.

Odgovornost porodice je upitna jer u ovom konkretnom slučaju još nema podataka o stanju u porodicama učesnika.

Međutim, u prethodnim dešavanjima, poput ubistva beskućnika u Novom Sadu, bilo je potrebno čak više meseci da se policijskom potragum utvrdi gde je majka jednog od tih dečaka učinilaca što pokazuje da u nekim porodicama iz kojih potiču maloletni delikventni postoje ozbiljni problemi.

“Zovemo ih multiproblemske, disfunkcionalne porodice, vrlo često su i rasturene i definitivno ne vrše ni nadzor niti svoje osnovne funcije podrške deci za njihovo vaspitavanje i uključivanje u aktivan život priličan uzrastu deteta”, kaže Vidojević.

Kazna za ove maloletnike je do pet godina u kazneno popravnom zavodu, ali sama kazna nije dovoljna.

“Ova kazna ima smisla samo ako nju prati i rehabilitacija, određen socioterapijski rad. Ako se tako ne zamisli, samo vreme koje prođe može, baš obrnuto, da proizvede od nekoga mnogo većeg kriminalca ako boravi u sredini u kojoj su i ostali iz tog domena. Zbog toga se moraju primenjivati preventivne mere i socioterapisjki rad”, zaključio je psihijatar i psihoterapeut Oliver Vidojević.

Trojica maloletnika u Subotici zlostavljala su dvanaestogodišnju devojčicu. Policija privela vinovnike kojima je Viši sud odredio pritvor u trajanju od 30 dana.

 

RTS

 

 KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Za stanje u zemlji za koje se zdusno zalazu botchine, senvichari i narko dileri koji se skupljaju ovde da bi promovisanjem svojih ideologija upotpunili sliku uzasa jedne propale zemlje, dovoljno je na jednom portalu pogledati ovaj clanak,

  “Srbin u Beču platio rođaku da mu ubije ćerku na Uskrs”!

  Covek prosto da se nauziva i da bude sretan kakve se Hriscanske vrednosti i porodicni obicaji gaje tamo dole. Jesu li i za ovo krivi migranti. Pera iz dalekog svemira Ili neko drugi?

 2. Afet kaže:

  Suza mi krenu kad cutam shitvaceve postove 🙁

 3. Dva u jedan kaže:

  @Stormwatch, pitali Hrvata šta je to šovinizam, a on odgovori: “To je kada mrziš Srbe više nego što je to NORMALNO”!

 4. Lenin kaže:

  @sAfet Ja te sad razumem što cmizdriš!Fale ti šerijatski zakoni?!Onda bi sugrađani kao i same porodice zločinaca i žrtve,kamenovala žrtvu,a ne aktere silovanja,jer žrtva nije pokrila lice i oblačila se izazovno.Videlo joj se gležanj!

 5. stormwatch kaže:

  @Dva u jedan

  Znaci Blic, Informer, Kurir, Politika – svi su Srbomrzci. Jebote koji je to nivo laznog patriJotkizma kod tebe, ti si dijete za observaciju.

 6. BaTo kaže:

  stormwatch
  Nije to dole, to je gore. Beč je bio uvek iznad nas.

 7. easy58 kaže:

  @Dva u jedan svaka ti čast na opaski nemam pojma gde lebećeš ali ovo nike veze nema sa nacijama već je proizvod drustvene današnjice kod NAS, za ovo treba da odgovaraju učinioci ali u istoj meri policija sudstvo socijalni rad i naravno roditelji jer su ova deca proizvod njihovog ne izvršavanja obaveza !!!!

 8. Boki kaže:

  More, bre, nema ovo veze sa Srbijom.
  Cigani u pitanju, i to Zorkaški, kod teretnog ulaza.
  A vi, koji ste tamo daleko, ne serite više po ovom gradu, okrugu, pokrajini, republici!!!
  Znači, gde god da ste na tom zapadu, ne zaboravite, te države su nastale i obogatile se na leđima raznih ugnjetavanih naroda u kolonijama. I možete reći šta hoćete, ali u svim tim državama u siromašnijim slojevima se događaju sranja. I svugde su problem oni što zagovaraju ljudska prava, pa onaj u zatvoru bolje živi od žrtve.

 9. stormwatch kaže:

  @Boki

  U tim drugim drzavama postoji zakon, kad napravis sranje, ima da odlezis u zatvoru godina i godina pa da dobro razmislis da li se isplati ponovo nesto uraditi. A inace u inostranstvu, ima mesta i gde 70% ukupnog kriminala cine stranci – balkanci.

 10. Dr Jekyll and Mr Hyde kaže:

  @stormwatch

  Živ strah me uhvatio kada sam koliko juče pročitao vašu smernu, hrišćanski intoniranu poruku, koja glasi: “Svim Katolicima i Pravoslavcima (jednom te istom telu Hrisćanske Crkve), želim blagoslovljene i mirne Uskršnje praznike. Sretan Uskrs, Hristos Vaskrese!” Ali, kao što se da uočiti, i dalje ste onaj stari. Da li i dobri sa vašim naci frazama i negativnom energijom…hm, hm?

 11. Sretenj kaže:

  @boki pa i romi su ugnjetavani vekovima i diskiminisani od strane “domorodaca” ovde isto kao sto su kolonijalne sile se ponasale prema kolinojalnim ljudima.
  Ne razumem kakvi su to izlivi mrznje na dolazak roma na ove prostore tu su zive sa vama i sta sad. Zive imadjari i srbi koji su takodje dosli negde iz azije bogu iza nogu na ove prostore i sta sad treba da proterujemo srbe i madjare jer nisu sa ovih prostora jer su i jedni i drugi prljavi? Pa ne radi se to tako drugovi.

 12. stormwatch kaže:

  @Dr Jekyll and Mr Hyde

  Uhvatio vas je ziv strah od toga sto sam ja napisao, ali se sa druge strane osecate sigurno i divno u vasoj realnosti!?!?!? …..ok….

 13. zorandjala kaže:

  postovani gos.Sretenj Kada se dodje do te faze da lopovluk i kriminal vise se nepripisuje pojedincu nego jednom narodu moramo se zamisliti sta se tu dogadja?Kada vam neko dodje u kucu a vi celo vreme motrite na njega da vam nesto neukrade tu se opet moramo zamisliti.Kada neko celi zivot neradi nista nego ceka socijalnu pomoc i leto da moze da izadje u njive i {danas legalno}uzme sta mu treba i u vecini slucajeva i vise.Kada neko napada ljude na ulici i otima ono sto nose. Pa gospodine hvala vam na takvim komsijama.Veliki problem je sto posteni romi ni nepokusavaju da sprece ovaj ljudski …….Da radi to sto radi.

OSTAVITE KOMENTAR