Slučajni susret sa ljudima koji tiho prolaze pored nas

U većini Subotičkih firmi radno vreme počinje u šest ujutru, radnici iz okolnih naselja već pre pet časova ujutru hitaju ka autobuskim stajalištima, da ne bi zakasnili na posao.

Gospođa koja ne želi da joj se ime spominje u medijima , iznosi nam svoje iskustvo u susretu sa migrantima  pri odlasku ka autobuskom stajalištu gde autobus čeka već punih deset godina, i ovo je njen prvi susret sa ovim ljudima.

izbeglice (2)
Kao i obično krenula sam na vreme da stignem, pošto živim nedaleko od granice sa Mađarskom.  Neretko viđam helikopter koji nadleće granicu, u zadnje vreme se, za nepoverovati, sirene čuju i noću, kao i razglas, verovatno sa policijskih vozila. Nije nam baš svejedno no navikavamo se uzdajući se u to da nam migranti neće ništa nažao učiniti. Helikopter se čuo i toga jutra iz pravca Ašothaloma išao je ka Kelebiji. Išla sam po mraku jer ulična rasveta u mom delu naselja ne postoji, u jednom momentu kao da sam zapazila da se oko autobuskog stajališta neko kreće. Nije mi bilo svejedno, no nastavila sam. Tada sam ugledala oko pet-šest osoba, mlađih, nižeg rasta, sa dva deteta u naručju. Deca su spavala roditeljima preko ramena. Prvi utisak mi nije bio ni malo prijatan jer ovde čekam autobus godinama i ovaj susret me je iskreno uplašio.

Subotica? Bus? To je bio početak razgovora sa tim ljudima. Interesovali su se za autobus koji bi ih prevezao do Subotice. Nekako smo se sporazumeli na engleskom, saznala sam da su iz Sirije i da idu put Engleske, i da ih je putanja od Sirije vodila preko Turske i Bugarske te da su tako ušli i u Srbiju. Koliko su rekli, bili su na granici ali su se vratili zbog policije i vojske sa mađarske strane i zbog straha da se deci nešto ne desi.

„Iz autobusa sam izišla da sačekam „šesticu“, kojom idem dalje ka Malom Bajmoku dok su oni nastavili put dalje. Iskrena da budem, nije mi jasno kako i na koji način ovi ljudi sa malom decom uspevaju da prevale ovoliki put, za koji treba toliko snage a ne sumnjam i novca“.

izbeglice

izbeglice (1)KOMENTARI

 1. Lenin kaže:

  Ne mogu svatiti.Ako Merkelova seropa toliko bila željna migranta,zašto nisu organizovali prevoz iz izbegličkih kampova direktno kod nje?!To bi prvenstveno bilo humano,migracionu politiku podjednostavio,takođe i bi države u tranzitu oslobodio dosta nevolja.Puno toga oni namerno rade,kako bi drugo i trećerazredne članice seropske unije,držali pod svojom komandom(presingom),da bi ti tako plesali kako oni sviraju.

 2. Djuka kaže:

  jadni ljudi. ne daj Boze nikome.

 3. Wolf kaže:

  Mestani Kelebije su se u par navrata sami organizovali i donosili na autobusko stajaliste cebad i hranu ovim ljudima.

 4. Megatron kaže:

  Jao migranti i njihova deca. Oni su majstori kako da prave tuzne face kada vide kamere.

 5. Wolf kaže:

  @Megatron

  koji si ti pacer

 6. ivan kaže:

  Koji je ovo masovni egzodus , krenuli su i oni sa ratom zahvacenih podrucja tako i oni koji beze iz ekonomskog razloga. Realno da sam ja sirotinja iz pakistana il avganistana sad bi i ja put pod noge pa sta bog da. Druga stvar je sto ja mislim da su im drzave septicke jame zato sto su sami takvi kakvi jesu , nesto kao srbija i njeni gradjani i stanje u njoj.

 7. mihaly kaže:

  sve to treba nazad. a ne da nam terorisu eu… kao pre koji mesec bombe i pucnjava svuda

 8. Mister No kaže:

  Mislim da treba pomoći ljudima koji mogu da dokažu da su iz ratom zahvaćenih područja . Migranti bez papira su posebna priča . Izbeglice sa područja ex Yu su morale da prikažu papire pri ulasku u EU kad su bežale od rata . Logično je da i izbeglice sa bliskog istoka dokažu identitet pre ulaska u stranu zemlju , Srbiju ili neku od zemalja EU.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: