Smenjen zbog kritike romana Ildiko Lovaš

Bivši urednik kulturne rubrike u dnevnom listu Mađar so (Magyar Szo) Ferenc Kontra optužio je danas glavnu urednicu tog lista na mađarskom jeziku Martu Varju da ga je smenila jer je objavio negativnu kritiku o romanu „Cenzura“, autorke Ildiko Lovaš, životne saputnice (predsednika SVM) Ištvana Pastora.

Kontra je novinarima rekao da je u kulturnom dodatku „Vidikovac“ objavio negativnu kritiku pomenutog romana, koju je napisala spisateljica Erika Bence, nakon čega ga je glavna urednica zamolila da „dobrovoljno“ da ostavku, što je on odbio.

ildiko lovas

– Nigde u Vojvodini nije dozvoljeno pisanje negativnih kritika na račun Ildiko Lovaš, životne saputnice (predsednika SVM) Ištvana Pastora. Ona u Vojvodini radi šta hoće, a Marta Varju sledeće godine treba da bude reizabrana na poziciju glavne i odgovorne urednice Mađar soa – rekao je Kontra.

Glavna urednica lista „Mađar so“ Marta Varju nije bila dostupna za komentar.

Kontra je dodao je da će zbog smene napustiti Mađar so, uz otpremninu. On je 30 godina radio u Mađar sou, a „Vidikovac“ je uređivao 12 godina.

Ildiko Lovaš je proletos podnela ostavku na mesto članice Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Mađara i na članstvo u tom telu.

Prethodno je bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec oštro kritikovao rad Ildiko Lovaš, navodeći da je ona „neformalna predsednica“ Nacionalnog saveta Mađara.

 

BetaKOMENTARI

  1. Zulu kaže:

    Udario sam lajk na vest. Lajk, jer se najzad počelo pričati o tome šta se ustvari dešava na dnevnopolitičkoj sceni u vojvodjanskih Mađara.

  2. madjar kaže:

    Nije on ni prvi, a na zalost ni poslednji ko je izgubio posao zbog doticne… trebao je znati posle 30 godina da radi u cenzurisanom mediju i treba je prvo da pita da li sme to da objavljuje… tako to funkcionise…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 88 = 95

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: