Smenom Dragina promenjena je agrarna politika

U Vojvodini ima ljudi kojima je država omogućila da imaju veće posede od engleske kraljice, koja sa 46.000 hektara u svom vlasništvu važi za najvećeg zemljoposednika u Evropi. S druge strane, došli smo u situaciju da se malim poljoprivrednicima, koji imaju do 100 hektara zemlje, pokušavalo ukinuti pravo na subvencije. Zato smo morali da reagujemo – priča za „Blic“ Miroslav Ivković iz Udruženja poljoprivrednika Subotice, koji je jedan od inicijatora šestodnevnog protesta poljoprivrednika a koji je rezultirao dogovorom Ministarstva poljoprivrede i nezadovoljnih paora da se subvencije vrate na nivo iz 2010. godine, što je bio jedan od glavnih zahteva sa protesta.

Slika

On je izrazio i nezadovoljstvo što je smenom ministra Saše Dragina u potpunosti promenjena agrarna politika na štetu manjih proizvođača.

– Kako drugačije tumačiti činjenicu da je dozvoljen izvoz brašna, ali ne i pšenice. Dakle, prerađivačima je omogućeno da zarađuju, dok je nama to zabranjeno. Bivši ministar je išao u korak sa zemljama Evropske unije u oblasti agrara, ali je njegovom smenom sve promenjeno. Ne može ministar biti neko ko nije stručan za tu funkciju. Zar bi jedan agronom mogao da bude ministar pravde? – pita Ivković.

Ivković ističe da je bio iznenađen obimom protesta, ali da je bilo mnogo sabotera koji su lažnim informacijama pokušavali da uguše ili minimiziraju proteste.

U Asocijaciji poljoprivrednika Vojvodine, koja je neposredan organizator protesta, ističu da su ovakvoj masovnosti protesta doprineli i mediji na koje država i njeni organi imaju uticaja.

– Pokušavali su na sve načine da minimiziraju proteste i potpuno su ignorisali dešavanja prvih dana. Međutim, izazvali su suprotan efekat. Prvog dana, 30. maja, na putevima je bilo 2.500 traktora, a četiri dana kasnije bilo ih je 11.000, jer je došlo do eksplozije nezadovoljstva zbog takvog ignorantskog stava. Svi su govorili o protestu vojvođanskih poljoprivrednika, ali na ulicama su bili traktori iz cele Srbije. Nama nije bio cilj da blokiramo puteve, već da protestnom vožnjom, po ugledu na kolege iz Mađarske, Hrvatske, Belgije, Francuske ili Grčke, ukažemo na naše probleme, ali nas je policija sačekivala na izlazima iz naših sela i gradova i to nam nije dozvoljavala. Međutim, i pored svih problema, pokazali smo veliko jedinstvo i jasno svima stavili do znanja da se poljoprivrednicima ne može manipulisati – zaključio je Miroslav Kiš, predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine.

D Šolaja
Izvor: BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR