Smrdljiva burad zagorčavaju život stanovnicima Zorke

Stanovnici MZ Zorka muku muče sa neprijatnim mirisom koji dopire od otpadnih materija sa placa fabrike Zorka Klotild Agrotehnohem. U više navrata su se žalili, međutim, problem nikad nije rešen.  Inspekcija za zaštitu životne sredine izvršila je uviđaj, nakon čega je utvrđeno da slučaj spada u nadležnost Pokrajinske inspekcije, kojoj je prijava prosleđena. S druge strane, iz firme Zorka Klotid Agrotehnohem poručuju da nastoje da problem saniraju, iako, kako tvrde, otpad nije u njihovom vlasništvu.

Stanari Erdutske ulice, na svojoj koži najbolje osete kako je živeti pored fabrike iz koje se širi neprijatan miris. Najbliži samom izvoru smrada je Zdravko Radonjić, koji nam priča da se pre par godina žalio direktorki firme, kada su mu rekli da će sporna burad biti sklonjena. Problem je, kaže, bio kratkotrajno saniran, ali se ponovo javlja.

Zdravkova komšinica, Matilda, kaže da se smrad oseti i u okolnim ulicama, ali da su oni uz samu fabriku u najgoroj poziciji.

Letnji meseci su za stanare Zorke najgori, tada je miris najintezivniji, pa ni prozore ne mogu da otvore. Očajni, jer se i nakon više bezuspešnih prijava, kraj njihovom problemu  ne nazire, neki su se i odselili.

Zorka Klotild Agrotehnohem, fabrika za razblaživanje i pakovanje pesticida, vlasnik je placa na kom se nalaze burad, za koja tvrde da su uzrok problema. Oni su 2010.godine kupili udeo od bivše „Zorke Klotild“ koja je otišla u stečaj, a zajedno sa njim i značajnu količinu otpada koji je nastao od 1980. do 2000.godine.

„Nažalost, uslovi njegovog zbrinjavanja i čuvanja, pored svih naših napora, nisu najadekvatniji i jedino pravo rešenje je njegovo predavanje ovlašćenim i stručnim institucijama. To nije naša obaveza, nego drugih nadležnih institucija i mi smo iste o tome već nekoliko puta obaveštavali,“ navodi se, između ostalog, u saopštenju koje je ova fima dostavila našoj televiziji.

MZ Zorka je krajem prošlog meseca podnela prijavu Gradskoj inspekciji za zaštitu životne sredine, nakon čega su usledile i prijave građana. Nakon uviđaja, inspekcija je utvrdila sledeće:

„Na delu skladišnog prostora nalazi se oko 50 limenih buradi koje su vlasništvo AD Zorka u stečaju. Burad su stara, mestimično probušena, iz kojih se širi vrlo intenzivan neprijatan miris. S obzirom  da burad sa opasnim materijama nisu u vlasništvu DOO Zorka Klotild Agrotehnohem, vlasnik nije u mogućnosti da ih ukloni.  Na osnovu Zakona o upravljanju otpadom, nadzor nad opasnim otpadom spada u nadležnost Pokrajinske inspekcije i prijava je prosleđena ovom organu.“

Dok iz fabrike najavljuju privremenu sanaciju problema koja za cilj ima da spreči širenje neprijatnog mirisa, epilog priče čeka se od Pokrajinske inspekcije.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Zorkaš kaže:

  Uprava MZ Zorka je najlošije organizovana mz u gradu. Dokle god Kudlik i Pletl vode tu mz nema nama boljih uslova za život.
  Pozivam članove saveta mz Zorka da časno postupe i podnesu ostavke.

 2. Petar kaže:

  Iz gore navedenog texta lepo piše da je Mz Zorka na vreme reagovala i prijavila inspekciji, ne vidim razlog za što su kriva ta dva doticna gospodina na koje “žorkaš” upućuje neosnovanu kririku!

 3. Zorkaš kaže:

  @Petar Zato što u x drugih slučajeva nisu reagovali, zato što dopuštaju da se ovakve stvari dešavaju godinama. Šta mislite da je ovo problem od pre nedelju dana? Mz Zorka stagnira kao nijedna druga… zato što smo slepo crevo grada.

 4. Mic po mic... kaže:

  Da su sve ovo zakopali u korito Paličkog jezera gde Subotička Čistoća i Zelenilo i danas zatrpava gradsko ,komunalno i industrijski otpad u bivšem koritu jezera blizu prečistaća niko danas o ovome ne bi govorio ništa -i ne bi zagađivao MZ Zorku. A Palićko jezero i onako je danas već ‘mrtvo jezero’…s buradima i bez buradi…

 5. Josip kaže:

  Zorkas meni jako smrdi na to da si ti neki pokretas i zato pises neistinu.
  Lepo pise da je MZ Zorka odmah reagovao na slucaj. Zato nema potrebe da bezveze
  dizes tenziju. Nemoj da lupetas… Ovi ljudi u slobodnom vremenu rade za MZ i u zadnjih 4 godina vidi se i rezultati. Asfaltirana je Filipa Filipovica, drugi deo Sutjeske i jedan deo Balzakove. Zapoceto je izgradnja vodovodne mreze. Ulicna rasvesta 97% je realizovano. Stavili su trojezicne table, oglasne table itd…
  Svaka im cast za trud i rad!

 6. Dragan kaže:

  Zorkaš, meni se čini da ti nemaš pojma šta pišeš! Očigledno su ti isprali i to malo mozga… svako dobro

 7. Zorkaš kaže:

  @Josip @Dragan pogledajte druge mesne zajednice kako su uredjene a kako Zorka. Ako je to vama dobro… Petra Popovića Age nema dovoljnu širinu dva auta da se mimoidju a uzimaju porez za odrzavanje puteva pri registraciji a rupa koliko hoces. Zimi se cisti samo glavna ulica. Mogao bih da nabrajam, ali vidim da i svm ima dezurne botove..

 8. Josip kaže:

  @Zorkaš Za izradu PP Age ulice nije kriv rukovodstvo MZ, nego ko je pravio planove za ulicu. Rupe su svako godine odklonjeni. Koja ulica se cisti opet je adekvatan grad a ne mz. Bolje da se malo informises pre nego pises gluposti.

 9. Zorkaš kaže:

  @Josip pa za čega je nadležna mz? Onda nam ni ne trebaju kad nisu nizasta odgovorni….

OSTAVITE KOMENTAR