“Smršala sam 35 kilograma zbog hapšenja”

Veće sudija, kojim predsedava Gordana Kojić, odbilo je zahtev odbrane medicinske sestre Irene Šarkanj (55), optužene za ubistvo muža Ištvana Šarkanja (63), da joj se pritvor zameni blažom merom, tačnije kućnim pritvorom, “jer je optužena u lošem zdravstvenom stanju i izgubila je čak 35 kilograma od kada je uhapšena”.

Sa predlogom odbrane nije se složio ni zamenik tužioca u Subotici Branislav Rankov koji je naveo da i dalje stoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i produžavan.

Na ročištu u Višem sudu u Subotici svedočila je psihijatar Marija Anić, članica stručnog tima Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

– Prilikom izvršenja dela za koji je optužena bila je u stanju povišene emocionalne napetosti. Može da kontroliše svoje ponašanje i svest nije kompromitovana – rekla je psiholog.

Rečeno je da, uzimajući u obzir konkretan slučaj i povišenu emotivnu napetost optužene i s obzirom na kulminaciju stresa, izazvanim zdravstvenim stanjem njenog supruga, “kod nje nije došlo do afektivnog straha visokog intenziteta.”

Psiholog je objasnila da je afekat kratkotrajno intenzivno stanje osećanja, na šta je advokatica optužene Biserka Krpić rekla da se ne slaže sa nalazom veštaka.

Krpić je navela drugi slučaj u kome je isti tim stručnjaka izneo da afektno stanje svesti može da traje produženo i do četiri sati, a ne mora biti trenutno.

– Veštak se samo drži zaključka nalaza i da je ona mogla da upravlja svojim postupcima, ali imamo činjenice da je optužena kolabirala i dobila je jake lekove i da je pod tim okolnostima i saslušavana – rekla je Biserka Krpić i zatražila da se uradi kontrolno veštačenje putem Sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Sud je odbio dodatno veštanje, ali je prihvatio predlog odbrane da se kao svedoci pozovu službenici Policijske uprave u Subotici koji su nakon poziva iz bolnice radili uviđaj i uzeli dokazni materijal.

Naime, prema dopisu iz policije poslatom sudu kod njih se nalazi odeća preminulog i dva šprica. U drugom dopisu sudu iz bolnice se navodi da je osim odeće i špiceva policiji stavljeno na raspolaganje sve što je korišćeno prilikom spasavanja života Ištvana Šarkanja, ali da su oni uzeli samo što im je bilo potrebno.

Ostali medicinski materijal je čuvan par meseci nakon čega je uništen jer nije bilo zahteva za njim.

Irena Šarkanj od početka negira da je svom mužu ubrizgala cijanid 19. februara, iako toksikološki nalazi potvrđuju sadržaj tog otrova. Osumnjičena je da mu je u desnu ruku kroz kanilu dala smrtonosni sadržaj jer je odmah nakon toga on preminuo.

Naredna dva ročišta zakazana su za 25. januar i 13. februar 2019. godine.

“Ne osećam se krivom”

– Ne osećam se krivom. Razumela sam optužnicu, ali nisam ubila muža. Ostajem pri ranijim izjavama, ali sam tada bila pod lekovima pošto mi je pozlilo. Stalno sam uzimala lekove za smirenje, trebalo je jednu po potrebi, ali ja sam tih dana uzimala po 6-7 i tako sam išla na saslušanje. Jako mi je teško zbog svega – rekla je Irena pre nekoliko dana na suđenju.

Medicinska sestra je napomenula da sa pokojnim mužem ima sina, ali da je on njenu ćerku iz prvog braka voleo mnogo kao da mu je bila rođeno dete i da su imali dobar odnos.

– Nisam mu dala cijanid, niti je u špricu pronađen otrov. Muž se bavio biljkama i kada smo se iz ambulante u Horgošu vratili kući on je kapao špricem po biljkama, ali ne znam da li je on poneo taj špric i ni pregledom naše kuće špric nije pronađen. U bolnici sam sam mu dala akvu da bih mu razredila krv i sprečila da se začepi, a taj špric mi je bio u džepu – rekla je Irena Šarkanj.

Kako se moglo čuti tokom pretresa, Ištvan je sa uputom iz Horgoša u bolnicu stigao sa suprugom oko 18 časova. Vozio je kola do bolnice polako jer se osećao loše, gušio se, imao je bolove u grudnom košu i predelu stomaka.

Na Hitan prijem bolnice došao je u pratnji svoje žene, koja je radila na Odeljenju ginekologije, i zeta koji takođe radi u bolnici. Po nalogu dežurne lekarke odmah je poslat na vađenje krvi, snimanje pluća, rendgen i ultrazvuk.

Jedna od nejasnih stvari je zašto je i po čijem nalogu je vađenje krvi preuzeo njegov zet. Na snimanja su ga odveli supruga i zet i tada je pacijent otežano hodao i gušio se.

U međuvremenu je zet pozvao hirurga koji je došao u bolnicu da ga pogleda i konstatovao je da Ištvan Š. ima manju pupčanu kilu, ali da operacija nije hitna. Stigli su i nalazi i dežurna lekarka je takođe konstatovala da je sve u redu i baš dok je želela da ga otpusti zet je potražio njenu pomoć pošto se Ištvan srušio na zemlju.

– Svi nalazi su bili uredni. Pisala sam za kompjuterom, a onda je zet zatražio pomoć jer se pacijent srušio. Bio je zažaren i pena mu je išla na usta i odmah smo ga prebacili u reanimacioni blok. Tamo ga je preuzeo reanimator – izjavila je lekarka koja je bila dežurna na Hitnom prijemu.

Suđenje se nastavlja 24. decembra kada će biti ispitano još sedam svedoka i biće dogovoreno kada će svedočiti veštaci.

 

BLICKOMENTARI

 1. Djuka kaže:

  svi narko dileri, kriminalci, ubice i koruptirani politicari (i njihova deca) se brane sa slobode, a ovi su nasli da silje onu stvar na medicinskoj sestri.
  hrabro, nema sta.

 2. ludom radovanje kaže:

  Čovek umire ali pošto su nalazi u redu pacijent može kući. To je pristup moderne medicine bolesniku. Što se slučaja tiče neko tu nešto pokušava da sakrije.

 3. Istina... kaže:

  Slučaj je čist kao suza, ali nećemo o tome. Nije za javnost, za nju su razna zamlaćivanja zarad “Boljeg sutra”.

 4. sofi kaže:

  @Istina
  Ja ću predložiti tebe za sudiju u ovom predmetu kada već sve znaš. Ako ne želiš onda pravac u sud i reci šta je to tebi jasno što nije jasno, za sada, ni sudskom veću. Pametnjaković

OSTAVITE KOMENTAR