Sneg nad Suboticom

Kažu da su za sutra najavili festival cveća u centru grada a ako je suditi po prognozama i tada nas očekuje slično vreme. I za danas su “javili Mađari” da će biti havas eső ali niko to nije uzeo za ozbiljno. Ko još pamti sneg pred Prvi maj ? Zimska garderoba je odložena u kredence još u martu.

Ovaj 19. april 2017. pamtićemo po snežnoj vejavici.

sneg1

sneg43

sneg4

sneg3KOMENTARI

 1. ljiljana zgaga kaže:

  za nevjerovati- to ni ja ne pamtim u mom rodnom gradu, ali sve je moguće, samo da ne strada Zsolnai keramika na trgu, pozdrav ravnici iz prekrasnog Zagreba

 2. M Milic kaže:

  Pozdrav i Zagrebu iz Subotice.

 3. S&S kaže:

  @ljiljana zgaga
  O Žolnai keramici ova današnja vlast i ne razmišlja (valjda je to nešto iznad njihovog nivoa), tako da i Vi kao i Mi džabe o tom brinemo

 4. stormwatch kaže:

  21. Mart 1962. godine. Ceo Februar 1984. i dobar deo perioda Januar/Februar 2003….to su bili snegovi. Ovo tu na slikama je secer u prahu!

 5. zoko kaže:

  Da li je nekom u gimnaziji predavao latinski ZENO ZAHARIJA?Već odavno pokušavam nešto saznati o biografiji tog neobičnog čoveka.Bio je jako visok,mršav,koštunjav,sav se davio u cigaretama,ali je bio odličan pedagog.Po godinama,pretpostavljam da je već odavno u “večnim lovištima”,ali ne znam ništa o njemu posle gimnazije.Odakle je došao?Ima li familije?Ako neko zna nek nešto napiše.Možda i poseban članak o njemu s fotografijama.

 6. Metuzalem kaže:

  19.MAJ 1994.
  I tada je padao sneg u Subotici, a i u Novom Sadu ali nešto slabiji.
  Datum pamtim jer mi je tada uginuo omiljeni nemački ovčar, a u Novom Sadu sam završavao studije.

 7. Ave magister - ave discipuli kaže:

  @ zoko
  Zeno Zakarija je u moje djacko vreme bio direktor Suboticke gimnazije. O njemu ne znam mnogo osim da je bio ozenjen (supruga takodje pedagog ali ne secam se vise gde je predavala) imao je jednog sina koji bio pljunuti otac, potpuno identicne stature i izgleda. Kolko me secanje sluzi, bio je poreklom negde sa Jadrana, ( Dalmacija ?).

 8. Ivan kaže:

  @ zoko
  I meni je profesor Zeno Zakarija jedno kraće vreme predavao latinski jezik u gimnaziji 67. godine. U to vreme je bio direktor ove škole. Samo ga se sećam likom, na žalost nemam nekih detalja o njemu.

 9. Aleksa kaže:

  @ zoko
  Malo smo se udaljili od teme. Ali ipak, nekoliko reči i od mene.U prvi razred Potpune muške gimmazije u Subotici sam se upisao 1947.godine. Profesor Zaharija Zeno nam je predavao biologiju. Dobro se sećam njegovog lika i njegovih žutih prstiju od duvana, ali nažalost ništa podrobnije o njemu ne znam.
  Iz tame prošlosti naviru sećanja na bivše profesore, one kojih se maglovito sećam: Somborac Marko,direktor, Lav Vlasov,Čičovački Žarko,Bećin Mara,Kalmar Gertruda,Bibić Ante, legendarni Šerševicki Nikola i mnogi drugi koji su se trudili da od nas naprave čestite ljude. Hvala im na tome!

 10. Lansky kaže:

  Profesori u Gimnaziji 1947/48
  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2017/04/gimnazija-1948-zaharija-zeno.jpg
  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2017/04/suboticka-gimnazija-1948.jpg

 11. Ave magister - ave discipuli kaže:

  Treba poci od cinjenice, da je bez obzira da li ucitelj u nizim razredima OS, ili profesor gimnazije, bili u prvom redu LICNOSTI prema kojima su se stariji sugradjani i djacki roditelji odnosili sa respektom a ucenici sa strahopostovanjem. Jedan takav ucitelj ili profesor je i te kako vodio racuna o svom ugledu i nije isao okolo da bi pricao o svom privatnom zivotu ili svojim ponasanjem uradio bilo sta sto bi potkopalo njegov profesorski autoritet u javnosti. Zato se o tim ljudima relativno malo zna i nikome ni nakraj pameti, a ucenicima pogotovu, nije palo na pamet da se raspituju o svojim profesorima, ko su, sta su, i sta rade kada nisu u ucionici. Kada bi ucenik sreo svog profesora na ulici, uctivo bi ga pozdravio a ovaj ako bi mu odzdravio, pa ako jos i po imenu, ucenik bi pomislio da ga je sunce obasjalo. Danas su neka druga vremena i kada se ucenik i profesor sretnu na ulici, umesto ljubaznog i uctivog pozdravljanja – oni ukrste pesnice. Gledam maturske fotografije profesora, neke sam dobro poznavao, bili su to jaki i stabilni karakteri, ljudi koji su tamo gde su zapoceli karijeru ostali celog radnog veka sve do penzije. Marko Somborac je kasnije presao u Ekonomsku skolu, a njegova supruga Vera je ostala u gimnaziji do kraja. Pre par godina sam procitao njenu citulju i nigde nisam u Subotickim medijima naisao niti na jedan jedini clanak povodom njene smrti, a izvela je i opismenila mnogobrojne generacije maturanata, medju njima i je bio i poneki Suboticki novinar od ugleda, ranga i imena.

 12. Aleksa kaže:

  postimage

  @Lansky
  Evo jedne slike iz moje bezbrizne mladosti. IVb razred Gimnazije 1951.godine. U sredini profesori Filipovic i Zeno Zaharija.

 13. Mijo kaže:

  Zna li neko nešto o učiteljici Ceciliji koja je radila u OŠ Matko Vuković šezdesetih godina?Imala je jednu kćerku koja je studirala latinski……

OSTAVITE KOMENTAR