Sneg posle Uskrsa – blagotvoran

Temperatura na subotičkom gradskom području od kad je naišao hladni talas nije silazila ispod nule. Juče je zabeležen minimum od 0,4 stepena iznad nule i to između 2 i 3 sata posle ponoći. Jutros, je živa silazila na plus 0,7 Celzijusa, negde u zoru.

sneg2

Kratkotrajni mraz od 1,4 stepena ispod nule zabeležili su termometri u Bačkim Vinogradima i u Ljutovu ali stručnjaci procenjuju  da voće neće pretrpeti štetu jer je većina biljaka već precvetala, a kasnije sorte kjabuke koje su sada u cvetu  lako podnose temperaturu do 2-3 stepena ispod nule.

Dodatnu zaštitu od zadocnelog mraza obzbedio je sneg jer je pravio zaštitne kapice na mladim plodovima koje su biljke tek zametnule. Izdanci vinove loze koji su krenuli mogu da imaju kratkotrajne posledice od blagog mraza ali intenzivni razvoj zelene mase tek predstoji i eventualna šteta će biti kompenzovana.

Inače vodeni talog u poslednja dva dana prelazi preko 32 litra po kvadratu i došao je kao melem i zasejanim kulturama i svim poslovima koji predstoje u poljoprivredi jer  u proteklih nekoliko meseci padavine su drastično podbacile i zato  sneg i susnežica posle Uskrsa dolaze kao spas za poljoprivredu.

Može se očekivati i da strna žita krenu u intenzivniji razvoj jer voda koju sada dobijaju već odavno je potrebna veštačkom đubrivu koje je kao prihrana plasirano pred kraj zime.

 

RTV PannonKOMENTARI

  1. jimmy kaže:

    Dal je to plaćena reklama za apoteku, ili vas oni leče, pa kao slučajno ste baš ovu fotku stavili, ili šta? baš me zanima…

  2. Canon kaže:

    Poslužila je nadstrešnica kao sklonište od snega

  3. čiktar kaže:

    Molim Vas da objasnite uljanoj repici da je to što ju je izlomio sneg u stvari mnogo lepo i blagorodno…

OSTAVITE KOMENTAR