SNS traži poništenje privatizacije Severa

Srpska napredna stranka u Subotici zatražila je da se uvaže zahtevi manjinskih akcionara „Severa“ i poništi privatizacije ove fabrike, a društveni kapital vrati državi. Na konferenciji za štampu u Gradskom odboru SNS saopšteno je da kupac „Severa“ austrijska firma ATB, koju zastupa Mirko Kovač, nije ispunila veliki deo obaveza iz kupoprodajnog ugovora, počev od isplata zaostalih zarada zaposlenih, do ugovorenih investicija, koje bi trebalo da unaprede razvoj ove fabrike elektromotora.

– „Sever“ od privatizacije 2004. godine permanentno posluje sa gubicima, a broj radnika se smanjio za više od dve hiljade u odnosu na vreme neposredno pred privatizaciju. Ugovorom se kupac obavezao da do 2010. godine uloži 16 miliona evra u unapređenje i osavremenjavanje proizvodnje, ali to do sada nije urađeno. Umesto toga, ATB je na ime investicija knjižio i uvoz polovnih mašina starih i do 50 godina – kaže Ilija Marović, poverenik SNS za Suboticu.

U ovoj stranci navode da se ne zna pod kojim je uslovima u stvari „Sever“ privatizovan, jer je pred samo potpisivanje ugovora izmenjen sadržaj predugovora, kojim se predviđalo i to da kupac isplati sve zaostale zarade radnicima koje je „Sever“ dugovao. Direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović, koji se protivio takvoj privatizaciji je smenjen neposredno pre prodaje „Severa“, da bi se ubrzo ugovor realizovao i 70 odsto kapitala pripalo ATB-u.

Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: