Šok – udvostručeni računi za gas

Subotičani koji su dobili račun za gas, doživeli su ono što su mogli da čuju i od ostalih korisnika ovog energenta u zemlji, kojima su računi stizali prethodnih dana.

Težak udarac na novčanik i osećanje da su prevareni. Iako je decembar bio blaži nego obično, cifra na računu je veća nego onih meseci koji su najhladniji.

Brojila su se vrtela duplo brže u decembru nego u novembru iako se činilo da nam je klima naklonjena ove zime.

racuni_660x330

Ono što građani znaju odavno, to je da kvalitet gasa nije uvek ujednačen, da prisustvo domaćeg gasa nema kaloričnu vrednost kao što je ima ruski i da se po nekad manipuliše jer ne postoji jedno nezavisno akreditovano stručno telo koje će konstantno meriti kvalitet  ovog energenta.

 

Međutim, nikada do sad gas koji stiže u domove nije imao slabiji učinak kao ovog decembra. Oni koji su po iskustvu prognozirali trošak za ovaj račun na osnovu spoljnje temperature, upali su u neplaniranu finansijsku dubiozu. Sva ulaganja u izolaciju kuća i stanova te računanje procenata moguće uštede, ovako su obesmišljena. Pokazalo se da je ovaj vid grejanja potpuno nepredvidljiv. Prepušteni smo na milost i nemilost kompanije koja distribuira gas ili šta već stiže kroz cevi.

 

Mala je uteha da su i u ostalim vojvođanskim mestima šokirani računima i da optužuju Srbijagas da uduvava vazduh u mrežu ili distribuira gas niskog kvaliteta. Odlaganja plaćanja nema a svako kašnjenje se brzo sankcioniše  isključenjem iz sistema.KOMENTARI

 1. ferrari kaže:

  Kad će već neko da zaustavi ovakav vid pljačke, koji svi znamo a niko ne preduzme ništa… Ako ja nekog opljačkam onda dolazio policija i uhapsi mene i odgovaram ispred suda za učinjeno zlodelo… A ovi JAVNI BANDITI ( mislim i na EPS, manji napon, mala korekcija frekvencije i odmah 10-20% veća potrošnja) mogu bezobzirno da pljačkaju i ništa se ne preduzima…. Monopl koji imaju ohrabruje njih da rade šta god hoće….

 2. Anonimni kaže:

  Nije samo gas,i toplana nas je"OBRADOVALA"!

   

 3. duduk kaže:

  Lako je musti ovcu koja je poslusna…hehehe..

 4. Korisnik kaže:

  Glasali ste, eto vam ga…

 5. laki kaže:

  Posredi je velika krađa građana Srbije i to po ko zna koji put.

  Evo juče je Subotičanima stigao obračun grejanja za decembar 2013. i u mojem slučaju (stan 64 kvm) veći je u odnosu na prethodni mesec za oko 3000,00 RSD (ili oko 45%), mada je prosečna temperatura u oba meseca bila približno ista, PROLEĆNA. Grejanje se obračunava prema utrošenoj energiji već nekoliko sezona, odnosno prema stanju merenom na kalorimetrima postavljenim u podstanicama, pa ne vidim razlog za drastične razlike pri istim atmosferskim prilikama i temperaturama u ova dva meseca.

  Prosečna temperatura je u decembru bila verovatno i veća nego u novembru, ali glavno merilo mi je mlak, ne vruć, nego mlak radijator u stanu. I ne samo u mojem. I ne treba da bude topliji prema prosečnim temperaturama, ali zato ni račun ne treba da bude vreo.

  Prosečna temperatura u decembru 2012. godine (znači prethodne grejne sezone) je bila višestruko niža nego ovog decembra, ali je zato račun za grejanje bio 10% veći ove godine. Ne treba smetnuti sa uma ni to da u međuvremenu poskupljenja nije bilo, jer je Toplanin zahtev odbila gradska Skupština.

  Ako je stvarno stanje takvo kakvim ga oni nama predstavljaju i ako je tako izmereno njihovim mernim uređajima u podstanicama, predlažem da se svi kalorimetri baždare u neutralnim kućama, a ne u toplanama koje nam i prodaju energiju.

  Jednostavno ne mogu da prihvatim ovakvu drskost i bezobrazluk naših javnih preduzeća. Da li oni uopšte imaju obraza kad ovako PLJAČKAJU građane. Shvatam da ih se namnožilo u svim gradskim službama, o čemu je već mnogo puta pisano, ali baš da budu toliko drski i na ovaj način obezbeđuju novac za svoje bahaćenje, sramno je i NEPRIHVATLJIVO. Stoga predlažem svojim sugrađanima da se organizujemo i napravimo proteste ispred svih pljačkaških službi sve dok se ne dozovu pameti, jer ovome se kraj ne nazire. Takođe, pozivam Vas sve da ovakve FRIZIRANE račune ne plaćamo dok ne dobijemo druge i REALNE.

  DAJTE DA NEKO STANE NA PUT OVAKVOM IŽIVLJAVANJU NAD GRAĐANIMA!

   

 6. vereb kaže:

  ukurac!

 7. M7 kaže:

  haha!! za "bolje sagorevanje" je potreban kiseonikdevil

  Hvala Srbijagasu, da se brine o potrošačima! no

   

 8. Suncica kaže:

  A sta da i ocekujemo dok u Suboticagasu sede lezilebovici koj nemaju nikakvog iskustva samo teoretsko kao Nada Gvojic i slicni??? mogu danam uvaljuju sta oce.

 9. Anonimni kaže:

  A toplana racun za decembar za 62kw dvosoban stan 12,500 uzas

 10. mesab kaže:

  Sa gradskom toplanom se može izaći na čistac jedino ako se "skinemo" sa njihove usluge. Ali hoćeš, uredili su oni da u stambenim zgradama to nije moguće uraditi tek tako pojedinačno. I zaista bezobrazluku nikad kraja, uveli paušal po metru kvadratnom za sve mesece u godini čiji iznos na mesečnom nivou je jednak računu za struju.

  Tokom grejne sezone deru kako i koliko sami hoće,  jer merni instrument je pod njihovim ključem, uvid u isti mi stanari nikako nemamo. Nikad topliji meseci (novembar i decembar o.g.) a nikad "deblji " računi,  a poskupljenja nije bilo.

   Ako se desi slučajno neki kvar u stanu na grejnoj instalaciji pa ih pozovete da vam pomognu, odgovor je "da je njihova obaveza da rešavaju probleme do podstanice, dalje ne", pa se čovek logično pita kako onda "ulaze u grejni prostor" da bi uzeli novac, tobož za održavanje sistema. Gle čuda, pa zar se osnovna sredstva ne održavaju iz dobiti na pruženu uslugu. No za ovu stavku računa  kriva je lokalna samouprava koja im je to velikodušno odobrila,  pogadjamo zbog čega?!

  U medjusobnim kontaktima stanara sve je prisutnije mišljenje ako se nastavi ovako neopravdano otimanje para putem visokih računa,  pogotovu ako  to  ničim nije opravdano, da se dogovorimo i kolektivno podnesemo zahtev kako bi se po ulazima i vertikalama u zgradi, isključili i otkazali uvu toplaninu uslugu,  pa kako god nam posle toga bude.

 11. CICIRINELLA kaže:

  Zašto su nam računi Toplane bezobrazno uvečani kad je ovaj decembar jedan od najtopliji u poslednjoj deceniji. Na to pitanje očekujemo odgovor od Pere Rikića mada već znamo da odgovor koji je spremao sa svojim saradnicima u subotu nema veze sa pameću. Uostalom zašto bi direktor držao sastanak 2 sata sa saradnicima ako je sve pošteno. Očito se neko zaigrao u otimačini. Šta zna Rikić šta je pola primanja nekog građana kad mu je plata 6 puta veća od prosečne penzije.

  1. Godinama, od kako je direktor Pero Rikić, zaposlenici svaki mesec pa i leti kad niko od njih ne radi isplaćuju do 30% stimulaciju ( neki 10%, neki 20% a oni "najvredniji" i najbliži direktoru i partiji 30 % a neposlušni 0 ).
  2. Kad su videli da će i decembar sa temperaturam biti isti kao novembar i da je Bog umešao prste u njihovo punjenje kase i da od stimulacija nema ništa , rešio Pera da malko naduva račune i nagura u kasicu-prasicu. To nije bilo ono sitno kraduckanje , ovo je bilo baš bezobrazno alavo.
  3. Za ponedejak nam je naš subotički Šojić spremio saopštenje kojim „dokazuje“ kako smo sve to stvarno potrošili i da su računi u redu ali ima jedan podatak koji ga manta u tom „dokazivanju" pa mu je ostala još ova noć da sa saradnicima vidi kako će da nam uvali priču-žvaku koju treba po ko zna koji put da progutamo.

  Hebe ga jedan podatak koji možete da proverite na svojim računima za decembar za 2010-tu 2011-tu 2012-tu i 2013-tu. Svake godine je za utrošak u MWH toplotne energije KOLIČINSKI ubio sve veći i veći. Dakle svakog decembra iz godine u godinu trošimo sve više i više a nikad topliji decembar. Kako će nam to iskusni žuti objasniti ostaje da se vidi. .E sad zašto žuti.
  4. Toplana je pod jurisdikcijom žute stranke, Pero Rikić njihov stranački borac a oni su u gadnim finansijskim nevoljama. Nema više onih studenata koji su "donirali" milionče svojoj stranci. Kako su se tada dičili kakvo članstvo imaju , a cilj cele te sprdačine je bio da na bilo kakav način objasne odakle stranci toliki novac. Šta mislite odakle? Pa naravno iz javnih preduzeća, ne mislite da će student uplatiti milionče. Treba te silne dugove i nedostatak "donatora" nadomestiti. Ko će ako neće njihova jedinica za dehumanizaciju.

  5. Izaći će oni sa još jednom pričom sa kojom će pokušati da pokažu kako mi ne znamo da računamo pa su oni postavljeni da nas „opasulje“ i pokažu kako je 2 x 2 = 5. Naime, spremaju „priču“ kako su očitavanje brojila počeli tek 03.januara pa nam je račun iskazan ne za 31 dan već za 34 dana. Jedino ih hebeu ta 3 dana šta ako neki okoš provali da je to ispod 10% u odnosu na decembar , kako onda objasniti da je 9,67% u stvari 40% ili 60%. Posebno ih hebe šta ako se neki okoš seti pa ih priupita da li su prošle Nove godine čitali 01 i 02 januara. Nisu. Pa kako potrošnja u Mwh-tima veća za 40%.

  6. Poslednji argument koji će upotrebiti. Napolju skoro proleće a mi potrošači – ludaci provaljivali u podstanici i pojačali grejanje i to svakog decembra svake godine. Dakle mi smo kriminalci i provaljivali smo u zaključane podstanice da bi grejali terase.

  Na kraju, možda se ovaj što lovi lopove po bazenima seti da i ovde prođžara obzirom da , od kako je Pero Rikić direktor logika i zdrav razum ne stanuju u tom javnom preduzeću. To bi bila prava stvar koju bi učinio za svoje građane, sve ostalo su bajke i sprdačine.

 12. Misika kaže:

  suncica

  ta Nada je samo neko ko slepo izvrsava prevaru velike racune Suboticanima  zato jel postoji sve dase merii kvalitet gasa ovde sto dolazi i sve se zna sta dolazi ali se cuti jer je nekom u interesu prevara za los gas od vazduha koji placamo iz dzepa mi

 13. roki kaže:

  Najradije bi obesio neke ljude u Toplani Subotice. Ovo je nevidjeni bezobrazluk sto su nam uradili. Dobio racun 8600 za 55km grejne povrsine, nesto slicno kao prosle godine a ovaj decembar je bas bio topao. Sutra ujutro idem u Toplanu da im j**** sve po spisku. Bas se radujem da cujem sta ce da mi kazu. Ono sto cu ja da uradim, a to je da cu im svima u lice j***** mrtvu majku, mogu da mi popuse k****** za te pare. Znaci ja cu njima da platim 8600 dinara  ali za to cu morati da im i****** k**** na sred kancelarije….g**** usrana..

 14. Boni kaže:

  E moj roki,upravo sam se vratio iz Nemačke.Ove godine još više dimnjaka se dimi,naime Nemci se postepeno vračaju se na klasičan način grejanja. Masovno otkazaju grejanje na plin i koriste nove načine grejanja,pametni su oni neče više dozvoljavati da ih plinska i naftna mafija iz rusije ucenjuje,tu ulogu su prepustili državama poput Srbije i sličnim društvima pa nek oni izdržavaju gospodu iz rusije.

 15. roki kaže:

   

  Boni:

  E moj roki,upravo sam se vratio iz Nemačke.Ove godine još više dimnjaka se dimi,naime Nemci se postepeno vračaju se na klasičan način grejanja. Masovno otkazaju grejanje na plin i koriste nove načine grejanja,pametni su oni neče više dozvoljavati da ih plinska i naftna mafija iz rusije ucenjuje,tu ulogu su prepustili državama poput Srbije i sličnim društvima pa nek oni izdržavaju gospodu iz rusije.

   

   

  Nije za racune kriva Ruska mafija, kriva je nasa politicka mafija. Kakve veze imaju Rusi sto su nam politicki monstrumi povecali racune bez obzira na potrosnju. Toliko je sranje u drzavi da su izgleda svi gradovi dobili direktivu da se struja i grejanje naplacuju sto vise da se kasa popuni. Ali svemu ima svoju granicu…..

 16. Boni kaže:

   

  roki:

  Boni:

  E moj roki,upravo sam se vratio iz Nemačke.Ove godine još više dimnjaka se dimi,naime Nemci se postepeno vračaju se na klasičan način grejanja. Masovno otkazaju grejanje na plin i koriste nove načine grejanja,pametni su oni neče više dozvoljavati da ih plinska i naftna mafija iz rusije ucenjuje,tu ulogu su prepustili državama poput Srbije i sličnim društvima pa nek oni izdržavaju gospodu iz rusije.

  Nije za racune kriva Ruska mafija, kriva je nasa politicka mafija. Kakve veze imaju Rusi sto su nam politicki monstrumi povecali racune bez obzira na potrosnju. Toliko je sranje u drzavi da su izgleda svi gradovi dobili direktivu da se struja i grejanje naplacuju sto vise da se kasa popuni. Ali svemu ima svoju granicu…..

   

   

  Ovde napišite odgovor…Pa kako znamo Rusi su nam preuzeli plinsku i naftnu industriju,ali možda grešim?…

 17. zorandjala kaže:

  boni gresis naravno nisu rusi nama uzeli nista ,sve smo mi upropastili ne drzav MI narod neodgojeni i neodgovorni KOD NAS JE UVEK BILO MOJE JE MOJE A DRZAVNO NICIJE ibas me briga za nicije i sad kukas di si bio kad je grmilo.da smo razmisljali o ovome nebi bilo ovako glasao si za DOS da napravis stos i zajebo skroz sto bi kazo pesnik i na kraju posle j….janema kajanja TAKO RAZMISLJAJ NEMA DRZAVA SAMO MI MI SMO DRZAVA.

 18. Budimo realni kaže:

   

  Boni:

  roki:

  Boni: E moj roki,upravo sam se vratio iz Nemačke.Ove godine još više dimnjaka se dimi,naime Nemci se postepeno vračaju se na klasičan način grejanja. Masovno otkazaju grejanje na plin i koriste nove načine grejanja,pametni su oni neče više dozvoljavati da ih plinska i naftna mafija iz rusije ucenjuje,tu ulogu su prepustili državama poput Srbije i sličnim društvima pa nek oni izdržavaju gospodu iz rusije.

  Nije za racune kriva Ruska mafija, kriva je nasa politicka mafija. Kakve veze imaju Rusi sto su nam politicki monstrumi povecali racune bez obzira na potrosnju. Toliko je sranje u drzavi da su izgleda svi gradovi dobili direktivu da se struja i grejanje naplacuju sto vise da se kasa popuni. Ali svemu ima svoju granicu…..

  Ovde napišite odgovor…Pa kako znamo Rusi su nam preuzeli plinsku i naftnu industriju,ali možda grešim?… 

    @Roki. Pa naravno da grešiš jer cena ruskog gasa od granice do tebe poveća se za 3,6 puta! Ej, preko 300 odsto! Ne priznaju to, kriju kao zmija noge, ali tako je. I onda su nam Rusi krivi. Pitaj državu i one koji je vode, pitaj ministarku energetike, pitaj Bajatovića kako se ZIDA cena gasa. Poslednja "ciglica" od "nekoliko" procenata je "Suboticagas", a verovao ili ne – ona je čak najmanja!  

 19. marko kaže:

  Nemojte više,

  vi iz JKP Gas da upumpavate vazduh u gas i da tako duplirate račune koji moraju da plate nezaštićeni građani Subotice i Srbije, lako je vama kada nas građane  nema ko da štiti. MOLIMO VAS NEMOJTE VIŠE, mi Vas volimo :)!!!

 20. penzioner kaže:

  dzabe ja očitam potrošnju i lepo zapišem kad mi oni ispostave račun  i kao isporučeno je za 20 m3 više!kakva je to matematika?napr:očitano 223,izmereno 233, a isporučeno 242,da li je tako kod svih?htela bih da čujem vaše mišljenje!

OSTAVITE KOMENTAR