Sokolovac na Paliću

Kada govorimo o razvoju Palića, ne možemo a da ne pomenemo epizodu iz dvadesetih godina kada je uređen Sokolovac na istočnoj obali jezera.

Današnjim rečnikom sportski centar, a tada vežbalište, bio je korak ka popularizaciji sporta koji je na Paliću već bio prisutan ali rezervisan za društvenu elitu.

Treće decenije dvadesetog veka kreiran je „muški štrand“, produžena tramvajska pruga do njega a iza štranda gnjezdo su savili Sokoli i dobrovoljnim radom izgradili sebi terene i objekte za sport i druženje. Entuzijazam i polet koji je vladao tokom izgradnje, isto kao i sjajna atmosfera koja je ovde vladala, govori najviše o tome koliko su ovakva mesta bila potrebna brojnoj omladinskoj populaciji. Takvih mesta do tada jednostavno nije bilo.

Igrališta, sprave, spavaonica sa trpezarijom, letnja kuhinja, kuglana…

„On je izletište, letovalište i vežbalište Sokola na Paliću. Sokolsko društvo Subotica, valjda nikada nije moglo učiniti plemenitije delo nego što je izgradilo Sokolovac. Na inicijativu i zauzimanje tadašnjeg starešine društva brata ing. Petrovića Koste, 1926 god uprava društva je donela jednodušnu odluku, da se kupi zemljište i podigne letnje vežbalište na Paliću pored samoga jezera, tamo gde nas sunce sa svojim toplim zracima mami u božanstvenu prirodu, tamo gde cvate mladost i životna energija.“

Jutro u Sokolovcu na Paliću

"Pored toga što Sokolovac u prvom redu služi za letnje vežbalište, pruža i razonode: igranke, pesme, svirke, bratske večeri, tako da ubrzo postaje najlepše i najprijatnije mesto za svu braću i sestre, koji ovamo dolaze u sve većem broju."

Subotički Sokoli u vozu za Prag

Zastave Subotica – Plzen

Nakon II svetskog rata, ovo mesto nosi ime „Letnje vežbalište Partizan“. Pedesetih godina ing. Baltazar Dulić planira obnovu i proširenje ne bi li ovo postao prvorazredni fiskulturni centar za Vojvodinu. Već deceniju nakon toga, u zaleđu nastaje veliki Park fizičke kuture i Fiskulturni dom Palić a stari Sokolovac ostaje samo jedan mali deo koji se utopio u sada već potpuno uređenu istočnu obalu.

 

Pedesetih

DanasKOMENTARI

 1. veki kaže:

  Da li moze malo te energije i entuzijazma da se prelije, nama danas ?

 2. tibor kaže:

  Danas ako mi ,malo stariji nešto napravimo ( uložimo i trud i novac ) svi nam se smeju ( vidi matore budale igraju odbojku ) , sutra dolaze klinci pa sve razjebu , lopovi ukradu , a na kraju inspektori nas kažnjavaju ( niste imali dozvolu , trebaliste tražiti saglasnost , reba napraviti projekat ,plan za izgradnju itd. ) tako da nam ode volja od svega ! Već 4 godine molim mesnu zajednicu , nadležne u gradsku kuću , u čistoći i zelenilo – da uklone nekoliko stabla koji su izrasli divlje pored igrališta a imaju trn 20 cm.  Još ih nisu izvadili !

   

 3. gajeva kaže:

  SOKO,PRVA ORGANIZACIJA ZA TELESNO VASPITANJE PONIKLA U CESKOJ.POSLE ORGANIZOVANA PO CELOJ EVROPI.DATIRA OD 1862 GOD.PODATAK JE IZ ENCIKLOPEDIJE.EVO IDEJE ZA VAS G.LANSKY.PISITE NAM…

   

   

OSTAVITE KOMENTAR