Som i štuka bi poboljšali kvalitet vode u Paliću

Savetnik i član radne grupe za sanaciju Palićkog i Ludaškog jezera Mišel Roman (Michell Rohmann) izjavio je juče  na Paliću da je pripremni sanacioni izlov srebrnog karaša (babuška), koji je obavljen strujnom metodom, završen i da je za 16 dana izlovljeno oko 17 tona te ribe.

„Tokom izlova u Palićkom jezeru našli smo 13 vrsta riba među kojima je i zdrava populacija smuđeva koji su bitni za ovaj eko-sistem, jer će dugoročno uticati na zaustavljanje masovnog razmnožavanja babuški, kao štetne vrste u ovom slučaju“, rekao je Roman novinarima.

stuka

Roman je kazao da u jezeru 98 odsto ribljeg fonda i dalje čine babuške i zbog toga jezerska voda izgleda loše, a elektro-izlov je prema njegovim rečima, najbolji način izlova jer ta metoda samo ošamuti babuške, a ostala domaća grabljiva vrsta se vraća nazad u jezero.

„U narednom periodu Palićko jezero bi moglo biti poribljeno i sa grabljivim vrstama kao što su som i štuka što bi poboljšalo kvalitet vode. Ova metoda izlova biće nastavljena i u naredne dve godine jer je nemoguće za kratko vreme izloviti oko 160 tona babuški iz jezera“, rekao je on.

Prema rečima stručnjaka, u narednom periodu je neophodna i izgradnja kanalizacije i povezivanje na gradski prečistač, kao i izgradnja zaštitnog pojasa oko jezera da bi se ono zaštitilo od poljoprivrednih uticaja.

Izlovljene babuške će se koristiti za ishranu životinja u obližnjem Zoološkom vrtu.

Program sanacije jezera i zaštite biodiverziteta u Palićkom i Ludaškom jezeru vredan 6,5 miliona evra, sprovodi se zahvaljujući donaciji nemačke razvojne banke KfW.

 

BetaKOMENTARI

 1. zorandjala kaže:

  Organizatora ovog izlova na robiju.Zasto je lov ribe strujom zabranjen.dali je taj zakon o zabrani donet da se primenjuje selektivno? Pitam policiju zasto ovi nisu bili uhapseni zbog krivolova u sred bela dana?Dali je moguce da neko ko bi trebalo da zna i postuje zakon tako grubo krsi isati?Dali neko sada ima moralno pravo da nekog sankcionise zbog krivolova strujom?Drzavo reaguj.

 2. Largemouth bass (Micropterus Salmoides) kaže:

  Velikousti bass bi objasnio babuski neke stvari….

 3. djomla kaže:

  Da mi je neko rekao pre par dana da u Palicu ima 13 vrsta ribe i da moze da se izlovi 17 tona jedne vrste, ne bi mu verovao. Ocigledno, nije sve tako mrtvo kao sto se misli.

  Mogu samo da drzim palceve da se istraje u celom projektu.

 4. meantropa kaže:

  Naravno da se vide rezultati čim se stranci, a ne naši uhvate u koštac s rešavanjem problema. Još samo naši da slušaju i da ispoštuju i biće bolje…

 5. atila kaže:

  akose lovi riba sa strujom i to cine civili tojest neovlasceni tojekrivolov ako to rade ovlasceni judi koji rade na nekom projektu sanaciju toje izlov riba nije krivolov,i zato isto oni imaju dozvolu za takavlov dok traje ta akcija

 6. dejan kaže:

  mozda sam vam vec poznat ako vec 15 godina isto ponavljam i OPET pisem : AKO IMA ZABA ,RIBA ,LABUDOVA u jezeru voda je za zivot ,u Palicu ima riba na 100 tone ! hemijski sastav nije u balansu a to je posao strucnjaka , dragi moji ako ocekujte da voda bude providna kao na moru onda ste jako glupi …Palic nije bara , septicka jama ,deponija !, voda je Palicka mutna i tako ce i da ostane dok je zemlja okrugla ,

 7. zorandjala kaže:

  Lov ribe strujom nije zabranjen zato sto je neko mika a neko pera nego zbo rezulrata a to je da ubija i unistava sve zivo u vodi.Da je lov strujom normalan prvo bi nasa drzava naplacivala dozvole.

 8. kaja kaže:

  Nije dosta što babuška trpi tu septičku rupu, sad hoćete i soma i štuku da sjeb..

OSTAVITE KOMENTAR