Somborski put u poslovnom duhu

Bulevar Oslobođenja je u Novom Sadu bez premca kada je poslovanje u tom gradu u pitanju. Dugačka, široka ulica sadrži bezbroj poslovnih prostora koji se međusobno dopunjavaju i čine jednu skladnu celinu koja besprekorno funcioniše i kao magnet deluje na svo stanovništvo tog grada.

 

Ako bismo u Subotici tražili sličnu ulicu, ne bi je našli. Bar ne u tom obimu. Postojala su očekivanja pojedinih da bi ulica Braće Radić ili Beogradski put mogla da zažive u poslovnom smislu i da se objekti za stanovanje pretvore u radnje. Međutim, sve je ostalo na predviđanju.

 

Svedoci smo da se poslednjih godina Somborski put porilično menja. Nema na njemu novogradnje, ali ima građevinskih zahvata nakon kojih osvanu nove fasade, od kojih neke predstavljaju deo novootvrene radnje. Stare gospodske kuće skladno poređane jedna do druge polako dobijaju potpuno novu ulogu u društvu. Naravno, kao i uvek, ima tu i dobrih i manje dobrih primera rekonstrukcije i načina reklamiranja, ali je nedvosmisleno sve više preduzetnika na potezu između katedrale i buvljaka.

Uzrok za ovakvu pojavu treba tražiti baš u Buvljaku kao krajnjoj destinaciji mnogih potrošača koji do njega dolaze Somborskim putem. Reka ljudi koji se tokom vikenda sliva ka najvećoj pijaci naterala je mnoge poslodavce  da skupe poslovne prostore u poprilično zamrlom centru, zamene mnogo jeftinijim u ovoj ulici. A kada jedan otvori radnju, tu odma i drugi, treći…

Metalac, nekad u centru…

Navedene promene utiču i na izgled i funkcionalnost same ulice. Dosta je zelenih površina popločano kako bi se stvorio parking za potrebe kupaca, što stvara jedan komunalni nered i što bi u perspektivi moglo da oteža saobraćaj u prometnoj ulici čija putna infrastruktura zaostaje za njenim razvojem. Ako se tu doda i nemilosrdno skraćivanje krošnji zbog bandera i trotoar u lošem stanju, dolazi se do potrebe za jednom planskom i sveobuhvatnom rekonstrukcijom ulice.

 

Subotičke kapije

Slavica Subotica

Nekada drvena ambulantaKOMENTARI

  1. mo kaže:

    Totalno bezveze.

  2. Ivica kaže:

    Heh, moj komšiluk  :mrgreen: …šteta, tako zanimljiva ulica, a tako zapuštena…Inače u poslednjih godinu-dve je počela ulica da se kultiviše: presvučeni su trotoari, fasade se sređuju (neke čak dobile i dekorativnu rasvetu), lokali pristojno izgledaju….najgori je deo prekoputa gradske kalvarije pre hotela Royal, to je sve za rušenje…Uzemljavanje kablova, postevljanje stilskih kandelabera sa obe strane (kao u M. Vukovića) i uniformisanje i proširenje mesta za parking bi malo vratilo šmek ovoj ulici…što se tiče saobraćaja, skretanje levo u ulice Gundulićeva i Romanijska zu bolne tačke, a ima mesta za dodavanje trake za prestrojavanje (ne bi bio problem ni da se malo zakrivuda putni pravac)…sve u svemu, ne tako veliko ulaganje, a značilo bi jako mnogo….ipak je ovo “somborska kapija”….a najviše se bojim očišćenog placa na mestu bivše drvene ambulante, dušu dalo za autoplac, a ja ću da maštam o nekom manjem tržnom centru, tradicionalnog izgleda, prizemnom, eventualno Po+1…

OSTAVITE KOMENTAR