Šoping u Mađarskoj kao devedesetih

Mnoge Subotičane najnoviji talas poskupljenja podseća na devedesete godine, kada su svoje porodice prehranjivali zahvaljujući blizini mađarske granice.

 

foto: Dr. Pinczés Sándor

Danas se ponovo hrane na buvljaku, budući da su kao i mnogi drugi svakodnevni i neophodni proizvodi doneseni iz Mađarske jeftiniji nego u supermarketima. Kako je granica odmah preko puta, praktično desetak kilometara od grada, u Subotici nije retkost da se u kupovinu odlazi u susednu državu.

 

Tompa je selo sa druge strane granice naspram Kelebije. U vreme krize tokom devedesetih selo je imalo čak nekoliko supermaketa, ad hok otvorenih odmah pored puta, u kojima su glavni kupci bili građani Jugoslavije, zatim Srbije i Crne Gore i na kraju Srbije. Supermarketi su iznenada nestali isto kao što su i nikli, ali su se u poslednjih godinu-dve ponovo pojavili – ovog puta tik uz samu granicu, gotovo u susedstvu pogranične službe. Za neke Subotičane je jednostavnije otići u šoping do tih prodavnica, nego do Maksija ili Rodića u gradu. Pogotovo što su cenovni dispariteti sve izraženiji. Naime, ponovo su mađarski sirevi, kao i pojedini suhomesnati proizvodi, jeftiniji nego u našoj zemlji, pa je cena glavni motiv za odlazak u kupovinu u Tompu.

 

Kupuje se ono što je najneophodnije svakom domaćinstvu – od hrane, sireva i mađarskih kobasica, naravno, do slatkiša i konzervirane hrane, i kućne hemije. Čak i uz procenat koji uzimaju menjačnice, u ovim prodavnicama na samoj granici sirevi ili nes kafa koštaju isplativo manje nego u domaćim samouslugama.

 

Najveći kupci u ovim pograničnim marketima jesu preprodavci sa buvljaka, koji većinu svoje ponude nabavljaju upravo ovde. Oni osim na cenovnoj razlici imaju zaradu i zahvaljujući tome što se na granici, ukoliko vam je račun iznad par stotina evra, može povratiti mađarski PDV, odnosno AFA. Kada stigne do tegzi na buvljaku, roba kupljena u Tompi može i sa trgovačkom maržom konkurisati onoj iz naših prodavnica.

 

DanasKOMENTARI

 1. gost kaže:

  zato smo i sirotinja sto samo gledamo kako da izvaramo drzavu da prodjemo malo jeftinije. 

 2. amacak kaže:

  1987 godina, posle čekanja u koloni i prelaska slovenačke granice kod dravograda 200m od prelaza sa austrijske strane nekoliko improvizovanih prodavnica. kupovala se kafa, banane, tehnika …

  2006 godina, prelaz iz švedske u norvešku kolima preko mosta kod mesta svinesund. nema kontrole ni kolone. saputnik iz norveške objašnjava da norvežani zbog nižih cena masovno prelaze granicu i kupuju u švedskoj. tržni centar je na kilometar od mosta. 

  dok je granica i različitih cena biće i varanja države na sitno ili manje sitno. 

 3. ivsa kaže:

  nije to varanje drzave vec prezivljavanje

 4. Ruza kaže:

  Moj novcanik je moj i ja raspolazem sa svojim novcem ,zasto bih tu kupovala skuplje i hranu i hemijske proizvode, kad mogu jeftinije iz Madjarske. Da drzava razmislja o nama, da su cene pristupacnije niko je nebi morao,,varati,,
   

 5. Djuro kaže:

  Ovo je uobičajeno i u Evropi,moji rođaci iz Nemačke idu u Austriju da tankiraju i kupe cigare i sve ostalo što je pristupačnije i isplativije.

 6. Pajo kaže:

  Ruza:

  Moj novcanik je moj i ja raspolazem sa svojim novcem ,zasto bih tu kupovala skuplje i hranu i hemijske proizvode, kad mogu jeftinije iz Madjarske. Da drzava razmislja o nama, da su cene pristupacnije niko je nebi morao,,varati,,

   

   

  Na zalost jedino u komunalnoj sveri nije!!!Zbog njihovog monopola i bahate potrosnje ili rasipanja u odredjene djepove!!!

 7. Davor kaže:

  Cena ‚‚Sensodine‚‚ paste za zube u Rodiću iznosi od 380 do 420 dinara,a na buvljaku već za 270 dinara se može naći.Ko je ovde lud.

 8. Dejan kaže:

  Gospodine “gost” gluplji komentar nisi mogao dati. Kada bi i u Subotici izmedju samih marketa razlika u ceni bila velika logicno je da ces ici kupit tamo gde je jeftinije. Tako to nije iskljuceno ni u ovom slucaju. A zna se da neko (Miskovic i co) debeleo zaradjuju na uvoznickom lobiju i zasto bi ja njima davao pare ?

 9. Anonimni kaže:

  Gost je glup

   

 10. gost 2 kaže:

  gost verovatno ima prodavnicu pre granice

OSTAVITE KOMENTAR