Souvenir de Soubotica

Ko nije poželeo da sa putovanja donese i neku sitnicu koja će ostati kao opipljivo podsećanje na taj događaj? Davno je to neko shvatio i turistima ponudio drangulije koje zovemo suvenirima. Svako mesto koje je imalo i malo ambicija da bude turistička destinacija, imalo je prodavnicu na kojoj piše „Souvenir“. Ona na Paliću, bila je u sklopu Velike terase, u jednom od dva aneksa koja gledaju na Veliki park. Zbog dotrajalosti konstrukcije, aneksi su srušeni 1977. godine. Suvenirnica je tada već bila zatvorena.

Oblikovati zanimljiv predmet koji bi se ponudio turistima, nikad nije bio lak zadatak. I danas su to najčešće stvari koje nisu dosegle neku estetsku vrednost. Isto važi i za upotrebnu vrednost, što kad-tad vlasnik tih suvenira mora sebi da prizna. No ipak, ti predmeti predstavljaju nekakvu uspomenu, pa tako nastavljaju da skupljaju prašinu. Šezdesetih godina, suvenir nad suvenirima bila je gondola koju su naši donosili iz Trsta. Na svom putu od počasnog mesta na regalima pa do tame podruma, služila je i kao igračka klincima, jer, reč je o čamcu.

Kada se danas inventariše starudija po tavanima i podrumima vidi se da neki predmeti odolevaju vremenu. U nekim stanovima još na zidovima ili vitrinama žive „uspomene“ sa letovanja, boravak u banjama ili na planinama. Od subotičkih suvenira, ako je suditi po berzi antikviteta, najviše je sačuvano bakarnih tanjira. Da li zbog materijala ili izrade, vlasnici ih još čuvaju.

Proizvodio ih je Aurometal, ne samo sa motivom Subotice već i drugih mesta.

Virovitica, Lipik, Petrovaradin

 

Aurometal (OUR “Suvenir”)

LanskyKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Par godina unazad su kao suveniri hit magneti koji se zakačinju za frižidere, sa nekim motivima iz mesta odakle su doneseni, kupljeni.

 2. iva kaže:

  Magneti nisu hit nego nema ništa jeftinije od njih. Ovi bakarni tanjirići danas su preskupi prosečnom turisti a i izašli su iz mode.

 3. veki kaže:

  Baš lepo što si me podsetio da završim kutiju za suvenire…. ako treba mogu i vama da napravim

 4. Laki laky kaže:

  Zašto aneksi koji su sruseni nisu vraceni prilikom zadnje dve rekonstrukcije.?

 5. Lansky kaže:

  Vraćeni su prilikom zadnje obnove, jedino nemaju izlaz prema napolje.

OSTAVITE KOMENTAR