Sove u Subotici

Pre pet godina postavljena je tabla u naselju Radijalac, gde se nalazi zimovalište sova utina.  Biolog u Zoološkom vrtu na Paliću, Kristijan Ovari kaže, da u vrtu zbrinjavanju  divlje životinja koje im donesu građani i da se od sova trenutno u vrtu se nalazi šumska sova i sova kukumavka. Ovari za portal ecofeminizam.com kaže da godišnje othrane od 18 do 25 sova utina koje donesu građani i da sve koje mogu vrate u prirodu.

11323-sove

“Što se tiče sova utina svake godine nam građani donose na prihvat u Zoološki vrt. Očekujemo posle prvog maja da dobijamo pozive za zbrinjavanje mladunaca sove. U prirodi mladunaca utine je da izlaze iz gnezda, šetaju po okolnim granama i tada često padaju na tlo i tada postaju žrtve  pasa i mačaka lutalica. Ukoliko građani pronađu mladunce sove najbolje bi bilo da je vrate na granu ili donesu kod nas. Imali smo slučajeva da su građani hranili male sove sa ćevapima i jabukom. Sove jesu mesožderi i hrane se glodarima i zato su veoma bitne u lancu ishrane. Jedna sova za prosečan obrok pojede do šest miševa”, objasnio je biolog u Zoološkom vrtu na Paliću, Kristijan Ovari.

U Subotici ima nekoliko stotina sova. Inače, sove ne grade gnezda, nego se naseljavaju već na postojećim. Uglavnom se gnezde na krošnjama četinara. Sove utine su ugrožene jer proganjanjem i ubijanjem usled predrasuda i neznanja, krivolovom, sečom stabala na kojima se gnezde i zimuju, stradanjem na putevima, pesticidima.

Svake godine u rano proleće ornitolozi dobijaju veliki broj poziva u kojima građani traže pomoć za zbrinjavanje madunaca sova. Ti pozivi uglavnom se odnose na utine.

„ Mladunce utina najlakše ćete prepoznati po prodornom i dugotrajnom cijukanju, nalik na škripu ljuljaške, u večernjim i noćnim časovima“, kaže Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Utina je strogozaštićena vrsta za čije povređivanje i ubijanje je država predvidela kaznu u visini od 200.000 dinara.

 KOMENTARI

  1. Vera Krtinic kaže:

    Dobar dan! Ja zivim na periferiji grada, podrucje drugi deoMikicevog puta.Jako je naseljen sovama.Dolaze pred kucu na drvo, stanu na prozor i posmatraju.Pitome su i svi ih volimo.Pitanje: Da li mogu prezimeti u jednoj kuci bez stanovnika?Tamo su uvek.Okolo suma.Da li ig treba dirati posto su tu sigurne?Hvala.

OSTAVITE KOMENTAR