Spartakov Božić na Malti

Kada je početkom osamdesetih godina, prvo kolo Kupa šampiona odvelo Crvenu zvezdu na Maltu, saznali smo da će se utakmica sa njihovim prvakom igrati na šljaci, jer oni travnatog igrališta nemaju. I stvarno, na snimku se lepo videla crvenkasta površina terena, što je prizor poput onog iz serije „Velo misto“ kada Hajduk početkom veka igra svoje prve utakmice.

Maltežani jednako vole fudbal kao i mi ali do tada, na celom ostrvu nisu imali ni jednu valjanu livadu, što je teško zamisliti nama koji zemlje i trave imamo svuda oko sebe.

Tako je bilo i za novogodišnje praznike 1953/54. godine kada je gost tamošnjeg Božićnog turnira bio Spartak iz Subotice. Protivnici Subotičanima su bili Rabat, Spartakus, La Valeta, Slijema, Florijana i na kraju reprezentacija Malte.

Igrači subotičkog Spartaka i Rabata sa Malte

Sve ove utakmice Spartak je okončao pobedama a nastupili su sledeći igrači:

Glončak, Tapiška, Bogešić, Jakovetić, Pejić, Čikoš, Bogojevac, Palfi, Ognjanov, Takač, Branisavljević, Ćopić, Jovanović i Kujundžić.

Kao uspomena na dvonedeljni boravak Subotičana na ovom mediteranskom ostrvu – državi, ostale su ove fotografije i meni sa večere u hotelu The Phoenicia u Floriani. Večeru su zajednički organizovali uprava stadiona Empire i Fudbalski savez Malte. Prigodne govore su održali gospodin Anthoni Scicluna iz uprave stadiona Empire, predsednik MIP-a Emilio Camilleri i gospodin Mihajlo Sele ispred FK Spartak.

Prošle su decenije od tada. Na stadionu Empire danas raste trava, ali to nije ona fudbalska već korov. Od svega su ostale samo ruševine, poput nekog antičkog borilišta. Ona utakmica sa Crvenom zvezdom 1981. godine bila je jedna od poslednjih na tom terenu. Stadion je zauvek zatvoren dva meseca kasnije.KOMENTARI

 1. Aleksa kaže:

  U publikaciji Živojina Inića “Knjiga o Spartaku” koja je svojevrsna istorija Spartaka nisam našao podatak o turneji Spartaka na Malti, ali postoji podatak o utakmici Spartak-Malta (verovatno je to reprezentacija Malte) odigrana 10,januara 1954.godine koju je Spartak dobio sa 3:1. Sva tri gola je postigao Ognjanov. Inače je manje poznato da je Spartak gostovao na Britanskom ostrvu u aprilu 1956.godine i odgrao tri utakmice i sve tri izgubio.
  Na Malti su u ekipi još uvek bili Ognjanov, Takač i Kujundžić koji unrzo otišli u Crvenu Zvezdu, braća Šandor i Balaž Čikoš koji su ubrzo nakon toga napustili fudbal, Šandor je preminuo. Otišli su kasnije i Jakovetić,Tapiška i Palfi,
  Za mene su to bile zlatne godine staroga Spartaka, Na starom stadionu je ponekad bilo i 10 do 15 hiljada gledalaca. Mi, deca smo znali napamet imena svih igrača i poznavali ih. Tih godina je trener bio Bane Sekulić.
  Sele Mihalj je u to vreme bio neka vrsta fudbalskog menadžera, organizovao je utakmice Spartaka u inostranstvu i dovodio strane timove u Suboticu.

 2. Anonimni kaže:

  @Aleksa
  Na stranama 177 i 178 „Knjige o Spartaku“ imate sve rezultate i sastave timova sa turneje na Malti.

 3. Aleksa kaže:

  @Anonimni
  Ja sam samo sa par podataka hteo da podstaknem diskusiju o starom Spartaku, medjutim vidim da to nikoga ne interesuje – cetrdesetdvoje je procitalo – diskutovalo troje. Zar stvarno u Subotici nema vise nikoga ko se seca ili koga interesuje kako je to vreme bilo najsvetliji period Spartaka, kada su ljudi mogli gledati kvalitetan fudbal i kada su u Spartaku igrali vecinom suboticki igraci.

 4. Kertvaros kaže:

  Kako danas nekome objasniti da su svojevremeno vojnici Subotickog garnizona Nedeljom isli peske od Radanovca u Sandor da bi ustedeli novac za tramvaj i imali dovoljno novca za ulaznicu na Spartak da bi gledali i doziveli tadasnje velike timove Prve savezne lige. Na plakatima je uvek pisala cena ulaznice i onda je jos obavezno stajalo – djaci i vojnici u pola cene. Posle Nedeljnog rucka bi ocevi sa decom odlazili na utakmicu, a majke bile sretne da su ostale same i nasle malo predaha. Nije bilo najvijackih hordi, poneki malo temperamentniji navijac bi mozda tu i tamo spomenuo sudiji blizu i dalju rodbinu i uglavnom bi sudijama bilo preporuceno da kupe naocale. Bila je prisutna i milicija, ali vise onako “pro forma” nego iz neke stvarne potrebe. Treba jos spomenuti da su sva ta slavna imena Spartakovih prvoligasa bila negde zaposlena, imali su svoja radna mesta, i gradjanska zanimanja. Profesionalizam je dosao kasnije..
  Kako danas nekome objasniti sta je to rubrika “Stari grad” kada se “Mozak” sa foruma iscudjava i izrazava svoje ogorceno nerazumevanje da tamo neki dosadni Metuzalem nagvazda svoja secanja i dozivljaje. Koga to jos zanima pa jos i u jednoj rubrici koja se zove “Stari grad”. Stoga mislim da jedan portal koji se zove “GradSubotica” treba logicno i da ima rubriku “Stari grad” Ono sto meni nije logicno da se uglavnom ucestvovanje forumasa (verovatno Suboticana) svodi na izvlacenja obicno jedne ili dve recenice iz pisanja (konteksta) Lanskog i onda to njima sluzi kao potka za lansiranje nekih vlastitih komentara, bolje reci frustracija na racun aktuelne vlasti ili necega sto nema nikakvih dodira sa istorijom grada. Aktuelna vlast i proslost nasega grada nemaju nikakve zajedniicke veze. Mislim da je trazenje takvih analogija deplasirano, ako ne i vrlo degutantno, pa cak i bezorazno. Simptomaticno je da su to uvek jedni te isti komentatori koji se takodje pojavljuju i na drugim temama.
  Ono sto rubrici daje njen specificni sarm je cinjenica da nema nikakvu naucnu sistematiku, niti neke naucne aspiracije. Nikakve dubokoumne analize proslosti niti pokusaja da se iznalaze nekakvi istorijski kauzaliteti odnosno istorijske korelacije. Za takve stvari smo svi mi za jedno par numera suvise mali da bi se u to kvalifikovano upustali. Zbog toga je bolje nesto procitatii, primiti na znanje i ne komentarisati, nego dati komentar pun nebuloza i besmislica.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: