Spartakova utakmica nad utakmicama

Poslednje februarske nedelje 1962. godine, u Subotici se igralo polufinale kupa : FK Spartak – Crvena zvezda. Subotički drugoligaš je bio zadnja prepreka Šekularcu i crveno belima, na putu do finala kupa Jugoslavije.

Spartak je dotle dogurao  pobedama nad ekipama Trešnjevke (2:1), Varteksa (2:0) i Tuzlanske Slobode (1:0).

Interesovanje za utakmicu je bilo ogromno, ne samo u gradu, već su pristizali gledaoci i iz okolnih mesta i slivali se u subotičku arenu. Pred utakmicu je na tribinama vladalo veliko uzbuđenje, orilo se : plavi, plavi…Sve je nagoveštavalo dramu koja sledi.

Kako je utakmica počela, lopta je već bila u Zvezdinoj mreži. A predstojalo je još 120 minuta rata na terenu, još šest golova i dva Zvezdina neiskorištena penala, tačnije, dve fenomenalne odbrane golmana plavih, Taušana, junaka utakmice pored dvostrukog strelca Hiršmana.

 

Taušan : Moja !


Na koncu 4 : 3 za Spartak i neopisivo slavlje.

 

„…već se na Gradskom stadionu spuštao mrak ali navijači nisu napuštali izlaz kod svlačionica. Čekali su igrače.“

 

Bila je to utakmica svih utakmica Plavih golubova. Postigli su najveći uspeh i ušli u finale kupa Maršala Tita. Četiri meseca kasnije, izgubiće to finale od, tada vrlo jakog OFK Beograda (1 :4), ali njihov domet neće uspeti da ponovi ni jedna generacija do one 32 godine kasnije, u tada već mnogo slabijoj konkurenciji.KOMENTARI

 1. gost kaže:

  bravo Lansky! 
  Svaka ti cast za pisanje textova!

 2. Beli kaže:

  Sećam se te utakmice i Taušanovih odbrana penala. To je stvarno bilo nezaboravno. Na kraju utakmice nam je dečije srce bilo puno ponosa i lepote pa smo se i sami počeli osećati nekako uzvišeno.

  Dočekali smo „Zvezdu“ kod glavnog ulaza jer su tada tu bile Spartakove svlačionice. Glavno nam je bilo da vidimo Šekularca. On je ipak bio i ostao kralj fudbala, onako šeretski na svoj način.

  Igrači su se zagrevali na terenu a ne kao nekada ispred glavnog ulaza sa unutračnje strane ,među navijačima. Tok utakmice je stvarno bio dramatičan a gledaoci su doživljavali neviđenu tenziju. Euforično se navijalo tokom celog trajanja susreta.Činili smo čuda, „Toka“ na terenu a mi na tribinama. Posle utakmice smo odmah trčali na „malku“, poljanu pored bolnice, da isprobamo sve poteze viđene na utakmici.

  Moram ipak napomenuti da su onda postojali gledaoci koji su voleli i zdušno navijali za svoje ljubimce. Danas su neki „fanovi“, dirigovani profesionalci, delikventi koji sebe nazivaju navijačima. Na svim stadionim se odmah prepoznaju. Zato su priče o minulim danima još vrednije. Nose veliku poruku, samo što ih slabo ko čita, bar od onih koji bi trebali.

 3. Nucky Thompson kaže:

  Eh,ovoga puta druze Beli..Thumb down!!!.

  Zaboravi stara vremena,nama treba New Tacerizam u fudbalu i oko njega. U prevodu:“Ili se gleda i igra fudbal ili ukidamo i navijace i fudbal“!!!rekla nekada davno nekadasnja premijerka  UK Margaret Tacer…i gle cuda? od tada kada je doticna premijerka UK to rekla, a parlament usvojio(znam za tragediju koja je predhodila odluci)… je sve drugacije a u nekada naj… u svemu extremnom Engleskom navijanju i fudbalu(i oko njega) je dosao kraj..sve ostalo vidimo i danas..kulturna publika(istina,malo psovanja) i sjajan fudbal!

  A kazne…eh…ajd neka neko upali neku baklju na Celzijevom stadionu…etc…uvredi nekoga po bilo kojoj osnovi od igraca…etc…ma,mrzi me vise da pisem sta je sve sankcionisano i kaznjivo (zatvorom i novcano) …znate i sami…

  Dakle, Beli! ta vremena zaboravi…mi gore opisana stara garda to necemo doziveti…jedino nam ostaje da vaspitavamo svoju decu…kako treba!

  PS.Vrati se kod Bandike…dolazim u subotu :-))

 4. Beli kaže:

  Imaš pravo Nicky , stara vremena su prošla. Samo mi matori ih evociramo ponekad. Kada ne bi to radili, mladi ne bi znali za događaje minulih vremena i bili bi tikva bez korena. Znam ja da oni vole i poštuju prošlost, samo mi nemamo nažalost načina da im ulepšamo sadašnjost. Ne bi oni divljali tako (nadam se)! Uostalom, ovo i jeste događaj da se pamti i vredan je ovog prostora i naše pažnje. Ti pokreni one žešće teme pa ćemo i o tome kazat koju 😎

OSTAVITE KOMENTAR