Spašavanje drveća

Visok nivo podzemnih voda stvara brojne poteškoće na Paliću. Normalno je da nivo bude povišen tokom proleća, ali ove zime voda je bila visoka svo vreme. Stanovnici Palića uz samo jezero odavno se bore sa ovim problemom. Poplavljeni podrumi, ulice i parkovi nisu ništa novo. Veći deo površine Zoološkog vrta je takođe poplavljen. Najmanji problem pretstavlja blato i vizuelni efekat, ali nevidljivih problema je mnogo više. Usled nedostatka kanalizacione infrastrukture na Paliću, nemoguće je odvoditi višak vode. Kanali su prepuni i voda nema gde da oteče. Proizvodni pogoni cveća, folijarnici i staklenik su u vodi i samo pukom snalažljivošću baštovana održava se prizvodnja.

Slika

Drveće u parku snosi najveće posledice. Višegodišnji visoki nivo podzemnih voda utiče na umiranje pojedinih vrsta drveća. Koren ne može da diše a drvo ne naliva list. Ova pojava je najočiglednija kod kestenja koje iz godine u godinu ima sitnije lišće i polako odumire. Drugi problem pretstavlja raskvašeno tlo i nemogućnost drveta da korenom drži svoju težinu pa i najmanji vetar može drvo da obori. Ovakav slučaj je zabeležen i u januaru 2011. kada se izvrnuo pedesetogodišnji četinar kod ulaza. Da ga ne bi prepustili sigurnoj smrti, radnici vrta i vojnici na civilnom služenju su odlučili da ga podignu i pričvrste za drugo drveće, koje bi trebalo da izdrži njegovu težinu i pomogne u oporavku. Da li smo uspeli u nameri pokazaće proleće.
Saniranje podzemnih voda, bez mogućeg odvođenja iz vrta nije moguće. Pojedine tačke u vrtu su na nivou jezerske vode i nema prirodnog oticanja. U vrtu će na kritičnim područjima biti zasađeno desetak stabala koja dobro podnose vlažno stanište, pre svega žalosne vrbe, uz pomoć kojih ćemo pokušati stabilizovati podzemnu vodu na manjim površinama i tako sačuvati stabla u parku, mnoga starija od 40 godina.

Slika

Slika

Slika

SlikaKOMENTARI

 1. Evica kaže:

  Drveće može da stabilizuje podzemnu vodu ?

 2. Mirjana Alapović kaže:

  Evo primera: u Slavoniji tokom rata isečeno je jako puno hrastova. Nakon toga voda se pojavila u podrumima kuća gde je nikada ranije nije bilo.
  Drveće poput hrasta, vrbe, topole treba puno vode za rast. To naravno ne znači da može da usisa svu podzemnu vodu, ali mi moramo pokušati sve što možemo.

 3. ja kaže:
  Mirjana Alapović napisao:Evo primera: u Slavoniji tokom rata isečeno je jako puno hrastova. Nakon toga voda se pojavila u podrumima kuća gde je nikada ranije nije bilo.
  Drveće poput hrasta, vrbe, topole treba puno vode za rast. To naravno ne znači da može da usisa svu podzemnu vodu, ali mi moramo pokušati sve što možemo.

  Pozdrav,
  molim za malu pomoć ili savet.
  Burazer živi na Radanovcu i nažalost imaju problema sa podzemnim vodama. Možda i jeste neko (malo) rešenje da zasadi drveće kojem je potrebno dosta vode. Ali, u tom slučaju pretpostavljam da mora da pazi da to drveće nema veliki i jak koren koji može da mu ošteti podrum kuće ili ogradu. Pa stoga pitam koji je tvoj savet za to? Šta bi po tebi bilo najbolje (ako znaš)?
  Hvala,

 4. Mirjana Alapović kaže:

  Javite se telefonom na 753-075, dogovorićemo sastanak, donećete fotografiju placa i kuće pa ćemo videti šta je za Vas najbolje rešenje.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: