Spašena kolonija slepih miševa

Usled sanitarne seče starih stabala u Velikom Parku na Paliću, radnici J.P. Palić-Ludaš su naišli na koloniju slepih miševa.

 

Kako ovi leteći sisari žive u šupljinama drveća, staro drveće im je omiljeno. Usled seče njihov dom je uništen. Zahvaljujući revnosti radnika, slepi miševi su spašeni i donešeni u prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta Palić.

 

Veterinar je pregledao ove životinjice koji su pretrpile veliki stres i nakon toga su smeštene u podrum upravne zgrade odakle slobodno mogu da izlaze u potrazi za hranom. Ukoliko bude potrebe, slabijim primercima će biti ukazana dodatna veterinarska nega.

 

Slepi miševi ili šišmiši su sisari koji su razvili sposobnost letenja i sa glodarima nisu u srodstvu. Danju spavaju a predveče kreću u lov. Svaki strah od njih je neosnovan jer čoveka ne mogu da povrede, a njihov lov je koristan jer smanjuje broj insekata.

 

Svoj plen lociraju prirodnim ultrazvukom: odašilju zvuk specifične frekfencije koji se odbija od površine plena i vraća u njihove velike uši – antene. Na taj način će nepogrešivo uloviti ručak ali i izbeći svaku prepreku ili pomahnitalo mahanje metli ako slučajno uđu u nečiju kuću.

 

Kao vrsta su zaštićeni i svaki lov i ubijanje za sobom povlači i zakonske posledice. Nisu vampiri, ne piju krv i ako gledate kroz njihovo krilo u momka ili devojku ljubav vam neće biti zagarantovana. Osim u drveću mnoge vrste žive u pećinama ili tropskim šumama. Najveći predstavnici su leteće lisice ( samo ime – nisu zapravo lisice ) koji se hrane isključivo tropskim voćem.

 

Zoo vrtKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR