Spektakularno „Posvećenje proleća“ u subotičkom Narodnom pozorištu

Publika je ovacijama i burnim aplauzima nagradila nastup jedne od najpoznatijih svetskih trupa za umetničku igru, vrhunski italijanski “Dewey Dell”, koji je 28. i 29. marta, nastupio na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici, gde su priredili pravi scenski spektakl. Nakon nastupa na “Beogradskom festivalu igre”, “Dewey Dell” oduševio je subotičku publiku savremenim izvođenjem baleta “Posvećenje proleća” ruskog kompozitora Igora Stravinskog, nastalog davne 1913. godine.

“Posebno mi je drago što deo onoga što je bilo pred beogradskom publikom na ovoj značajnoj manifestaciji za savremenu igru, može da gleda i naša publika. A po reakcijama onih koji su preksinoć i sinoć bili na Sceni “Jadran”, publiku smo baš obradovali. Neki su se, odmah posle prve večeri, zainteresovali i raspitivali se da li je ostalo još karata jer su želeli da gledaju ponovo. To najbolje govori o kvalitetu onoga što su videli”, izjavio je Miloš Nikolić, upravnik Narodnog pozorišta u Subotici.

Izvor: RTV

Deo jednog od najznačajnijih evropskih festivala igri u čast, okupio je vrhunske umetnike, a u to su se uverili oni koji su gledali “Dewey Dell” i spektakl “Posvećenje proleća”.

Delo, kojim su se predstavili subotičkoj publici, koreografsko je istraživanje inspirisano slikama iz istorije i životinjskog carstva.

Zahvaljujući veštini izvođača, kroz niz interakcija, kroz snažnu igru koja zahteva fizičku izdržljivost i spretnost, izuzetno maštovite i originalne kostime i maske čijom upečatljivošću su doprineli i neobični scensko-vizuelni efekti, petoro plesača dočaralo je osećaj borbe za opstanak i cikličnu prirodu života koja je publiku ostavila bez daha.

Sve to je obezbedilo da gledaoci prisustvuju pravom spektaklu na Sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici i tako postanu deo bajkovitog sveta “Dewey Dell”-a koji je, pre Beograda i Subotice, videla publika u Melburnu, Sent Deniju, Londonu, Parizu, Veneciji…

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: