Spomen obeležje Spartaku

Jovan Mikić Spartak, komandant subotičkog partizanskog odreda, atletičar reprezentativac, prvak Jugoslavije i Balkana, nikad nije dobio spomenik ili bistu, mada je svoj život izgubio idući u borbi ispred svih, za oslobođenje Subotice 1944. godine.

 

Postojala je doduše, njegova bronzana glava u OŠ Jovan Mikić, koja nije ni malo ličila na njega, a od proletos ni nje nema, jer je ukradena.

 

Vidi :  Kraj bronzanog doba

 

U prošlosti su se mnogi pitali, kako je moguće da Spartak nema svoje spomen obeležje s obzirom da su se tekovine i tradicije poslednjeg rata, vrlo živo negovale. Može biti da je činjenica što je poginuo pre nego što je primljen u Partiju, pomalo okrnjila njegovu biografiju. 1936. godine je učestvovao na olimpijadi u Berlinu, koju su komunisti bojkotovali i do rata nije bio dovoljno „klasno osvešćen“.

 

Pre više decenija je bilo spremno mesto za spomenik Spartaku pored bioskopa Jadran, prema staničnom parku, ali se od toga odustalo. Međutim, sada se bliži dan kada će čoveku, po čijem nadimku je dobilo ime jedno od najvećih sportskih društava u Jugoslaviji, osvanuti bista na početku Dudove šume. Kako najavljuje član gradskog veća zadužen za sport, Nemanja Simović, nakon završetka nadogradnje Hale sportova – sledi postavljanje biste.KOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Dobra inicijativa. Jos kada bi spomen obelezije postavili na uredjeni plato ispred hale to bi bio pun pogodak. Znaci plato ispred hale poplocati i doterati postojece zelenilo, a postojeci parking izmestiti na povrsinu pored hale, tacije izmedju hale i studentskog doma. Nista pektakularno i megalomanski ali veoma efikasno.

  2. robespjer kaže:

    sem sportskih klubova koji nose ime „spartak“ može se reći da grad subotica nije dosad na pravi način obeležio postojanje ovog čoveka, koji je kao dete došao u suboticu, ovde se školovao i završio čak pravni fakultet, istovremeno bio istaknuti atletičar, reprezentativac, učesnik olimpijade u berlinu, antifašista i aktivni učesnik NOB, da bi na dan oslobođenja subotice bio smrtno ranjen. GDE JE SAHRANJEN?

OSTAVITE KOMENTAR

74 + = 84

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: