Spomenik Dežeu Kostolanjiju završen, uređuje se okolina

U Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kažu da su im iz Mađarskog nacionalnog saveta tražili da se odredi najbolja lokacija za spomenik Dežeu Kostolanjiju.

 

– Bila su dva predloga, ali na kraju smo se odlučili da bude preko od Gimnazije. Spomenik će biti postavljen na mestu gde se nekada nalazila telefonska govornica i biće u prirodnoj veličini. Biće to mlad Kostolanji iz vremena kada je išao u subotičku gimnaziju. Vajar Tibor Sarapka je izradio spomenik, koji će biti znatno veći od postojeće  Dežeove biste koji kod Gimnazije stoji više od dve decenije. Stara bista se neće pomerati. Pored spomenika biće uređen prostor, tako da će se postaviti klupe, a i drugi urbani mobilijar kako bi u tom prostoru mogao da se održava javni čaš – rekao je Geza Vaš, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu Spomenika.

 

Mađarski nacionalni savet je podneo inicijativu i gradnja spomenika koštala je milion dinara. Spomenik i trg oko njega finansira se i delom od donacije u vrednosti od 10 miliona forinti Republike Mađarske. 

kostolanjiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR