Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću u centru Subotice

U budžetu za ovu godinu, gradska uprava je u svoje planove uvrstila i spomenik kralju Petru I Oslobodiocu. Kako se nezvanično može saznati, predviđena je pozicija u centru grada i to na platou ispred stepenica “Jadrana”, nekada sokolskog doma, potom bioskopa, a danas privremenog pozorišta.

Autor skulpture je jedan beogradski umetnik. S obzirom da će samo postament biti visok pet metara, spomenik bi mogao da zakloni jedinstveni pogled sa terase ove zgrade, a sama figura postavljena tako visoko da bude loše vidljiva posmatračima na tom platou. Postoje sugestije da se pozicija pomeri u stranu, prema pečenjari Green food i zelenoj površini. Preporuka je i da postament bude niži zbog malih dimenzija tog prostora, a da li će neki od tih saveta biti uzeti u obzir, to ostaje da se vidi. Zanimljivo da je na tom prostoru pre mesec i po dana najavljen spomenik Jovanu Mikiću, rad vajara-amatera Mačkovića (vidi: Spomenik Jovanu Mikiću ispred „Jadrana“)

Kralj Petar I Karađorđević /foto: Wikipedia/

Kako to u poslednje vreme biva, šira javnost, a ni ona stručna, nije imala priliku da se upozna sa ovim planovima, nacrtima i rešenjima, i bude u prilici da da svoj sud o nečemu što se finansira novcem svih građana. Nešto što treba da unese promenu u sam centar grada svakako treba da bude tema jedne šire javne rasprave.

 

subotica.rsKOMENTARI

 1. Neko nebitan kaže:

  Treba taj spomenik postaviti na sredinu krova bivšeg Sokolskog doma, odnosno zgrade Jadran, na najvišlju tačku, tamo nikom neće smetati, a videće se kao Gradska kuća iz svih delova grada.
  Mislim stvarno, nemam reči, Petar oslobodilac naš, baš ima veze sa subotičkom istorijom, neko je tamo u gradskoj upravi izgleda prolupao.
  Ali, ajde, izgleda da tamo stvarno ima previše para, kada se troši na monumentalne spomenike, a putevi, vodovod, kanalizacija, bolnica i sve ostalo što je važnije u životu našem je u jadnom stanju, da ne može biti jadnije.
  U stvari, može još jadnije, izgleda da nismo dotleg još stigli.

 2. pista kaže:

  Mozete postaviti nesto i od Obrenovica, Srbija ja vazda podeljena bila… Neki za njega, drugi za Karadjordjevice, cetnici/partizani, radikali/demokrate…

 3. baćo kaže:

  Ovo je siguran znak propadanja države.

 4. Milanče kaže:

  Asfaltirajte ulice, uvedite vodovod, kanalizaciju, hiljade građana Subotice u 21. veku nemaju najosnovnije stvari rešene. Delovi grada u kojima žive hiljade ljudi nisu povezani na toplanu.
  A davno mrtvim vladarima je dovoljna i ulica… Samo bacate pare…
  Što se izbora istorijske ličnosti tiče, ako već morate da gradite još jedan spomenik u gradu-Ok bolje Pera. Bolje on nego ludi Aleksandar. Njegov sin „Viteški ujedinitelj“. Što je blesavo ujedinjavao neprijatelje i narode koji nisu želeli da budu ujedinjeni. Što je oslobađao one koji sebe uopšte nisu smatrali porobljenima. Što je izmišljao nesretnu Jugoslaviju koja je u jednom veku, dva puta u krvi propala.

 5. Petar kaže:

  Primitivni nacionalisti bi da zapisavaju teritoriju, sada su se vec dosta nakrali, pa bi malo da nas uzdizu. Peti oktobar ce biti mala maca sta ove ceka!

 6. Punisher kaže:

  Tek je pocela 2020. godina a oni vec guraju svoje glupe ideje. Bolje da popravljaju puteve j po celom gradu jer su u ocajnom stanju.
  A inace kad ce vec taj balan da da ostavku?
  Vec je trebalo da uvidi da on nije za gradonacelnika: Niko ga ne voli, niko nece da saradjuje s njim i jos je i nesposoban.

 7. Monumentum kaže:

  Valjda imaju i gradjani nesto da kazu po pitanju podizanja spomenika.

 8. lolo kaže:

  izabrali ste ovu vlast i nema da se bunite. oni su naj pametniji i misle umesto svih nas. Mi gradjani se vise ne pitamo ,imamo gradske oce koji rade sta im se hoce, sve u interesu naroda. Svetlece reklame, sad spomenici …

 9. Dragi Điki kaže:

  Treba sve te kič spomenike da parkiraju ispred pečenjare Grin fud. Tamo u dimu roštilja svi bi bili jedna prirodna celina. Spomenik svom vremenu. Ta pečenjara tamo stoji 25 godina. ČETVRT VEKA jedna prčvarnica montažnog tipa između zgrada zaštićenih kao arhitektonska vrednost. Ni jednoj vlasti za sve te godine nije zasmetalo a ova aktuelna je i proizašla iz takvog miljea. Divlja gradnja – buvljak – otpušteni carinici – najureni policajci – izbacivači ….

 10. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Bezvezarija. Prvo, nijedan Karađorđević, pa ni Petar I, nije zaslužio nikakav spomenik. Srbija je napredovala za vreme Obrenovića, nesrećni Aleksandar (Obrenović) izvršio je genijalne reforme školstva i vojske, koja je tako reformisana potom iznela terete Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, a ubijen je kao pas. Zato da bi Petar postao kralj. On je došao na gotovo, zakuvali su preko „Crne ruke“ atentat na Ferdinanda, Apis za račun engleske i nemačke obaveštajne službe, pa ga je regent Aleksandar smaknuo na kraju rata kao nezgodnog svedoka (a komunisti rehabilitovali!). Karađorđevići su napravili stravičnu grešku, išli su preko Albanije jer pre napada Austrougarske nisu hteli da razbiju Bugare (a mogli su), pa su se našli u „sendviču“. To je koštalo 1.300.000 srpskih života. Demografski gubitak od kojeg se Srbi nikada nisu oporavili. Onda katastrofalno stvaranje Jugoslavije koje je od 1941-45. koštalo još 2 miliona srpskih života. Pa Brozoslavija. Užas.
  A ovaj Mačković neka napravi spomenik Jovanu Mikiću, onako beo, baš će dobro doći noću da se pijandure koje izlaze od „Maje“ useru od straha, možda od stresa zbog „priviđenja“ ostave alkohol!?
  Drugo, ove u Zavodu za zaštitu spomenika stvarno bi trebalo poslati na neko preispitivanje stručnosti, ili jednostavno psihijatrijske preglede, jer od svih „gafova“ do sada, računajući i saglasnost na svetleće panoe, ovo je neviđeno – PET METARA POSTAMENT PA NA TO SPOMENIK ISPRED JADRANA, ISPRED STEPENICA, jbt, pa oni stvarno NISU NORMALNI! Ni Mao ce Tungu (Ce Dong po novogovoru) nisu dizali tolike spomenčine! Šta je ovo? Kulturna revolucija? Mao! Mao! Mao!

 11. Tarabic kaže:

  Stavite Dzingis Khana ili Atilu Bic Bozijeg to nam jos fali, bog te tvoj sta sve nece smisliti.
  A stepenice tog jadrana samo sto ne propadnu

 12. Anonimni kaže:

  Hrvati i madari na aparatima

 13. Miso kaže:

  Treba spomenik, ne treba asfalt ni kanalizacija, ni vodovod. Šta će nam, Subotica je razvijeniji grad, treba da imamo spomenik našem oslobodiocu od austrougarskog jarma.

 14. baćo kaže:

  Pa onda treba dići spomenik i Alojziju Stepincu,kralj Aleksandar ga je izabrao.

 15. JEDAN OD kaže:

  Ako smo neandertalce uspeli da nateramo da bar malo pomere svetleće reklame, možda nam uspe da se rešimo i ovog „unapred-oprane-pare“ nepotrebnog spomenika. Posle da se pozdravimo i sa družinom primitivaca sa dna , koji su zaposeli Gradsku kuću.

 16. Pravdoljub. kaže:

  Zna se veoma dobro ko je zbog pronevere u kombinatu u okolini Subotice zbog kocke morao da se dodvori lideru stranke poznate po :kumstvu sa onim koji tupom kašikom kolje, sa organizatorom devetog marta. Isti taj je još 1990-e poklekao i autohtoni narod pokušao prekrstiti i asimilirati u nešto što taj narod nije nikada bio niti može biti.
  Upravo taj dični ili drčni „divandžija“ je taj koji se zalaže za monarhiju—ALI—drška metle se pravi od takvoga drveta da vešticino pokolenje vekovima na njoj leti. Srami se svoga brka 🙂

 17. Veki kaže:

  Ovome što smišlja ovakve pametarije reći da odmori malo pametnu glavicu

 18. Miki kaže:

  Bolje uložiti pare u bolnicu.Problemi sa inv. Kolicama, ekcajgom, neispravna el. Instalacija, wc šolje bez poklopaca i još puno toga. To je subotičanima potrebnije.

 19. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  Apsolutno nebitno bacanje fara na furanje nacionalistichkih obelezja, mesto da se novac daje za Subotichke infrastrukturne projekte.

 20. Kom kaže:

  Koliko malo poznajemo našu istoriju, kulturu naše zemlje. A takvi su najglasniji, najbučniji.Društvene mreže kao da su namenjene baš takvima.

 21. Anonimni kaže:

  kralj aleksandar suboticanima!

 22. Samo pitam kaže:

  Spomenik je dobra ideja i samo treba biti oprezan pri realizaciji. Pitati struku i to uraditi kako treba.

  I onu pecenjaru pored Jadrana uklonite vise, stvarno je sramota za grad.

 23. Miroslav kaže:

  Sto se tice Kraljevine SHS koju nam je doneo „Cika Pera“:

  „Kao najbolji pokazatelj je bilo što su vlasti ignorisale činjenice da se 94% grada služilo latinicom u to vreme. Suprotno toj činjenici, svi su javni natpisi bili isključivo na ćirilici, a oni koji su bili na latinici, su nepoznati počinitelji nekažnjeno uništavali. Vladina politika postavljanja srpskih političara na vodeće položaje u gradu i politika ignorisanja Hrvata i Mađara i ponašanje nekih srpskih političara su izazvali veliko nezadovoljstvo domaće populacije koje je išlo čak do ogorčenosti kod dela te zajednice. Kad je nepopularni Dragoslav Đorđević maknut s dužnosti i postavljen Karlo Stipić, po Subotici su priređene najveće manifestacije kojima je prisustvovalo više hiljada građana. Subotičke su novine su njegov odlazak popratile naslovom na naslovnici „Novo oslobođenje“, opisavši njegov mandat „…Đorđević nametnut protiv božjeg i ljudskog prava i dokaz da su naša nova „braća“ koja dolaze ovamo kolonijalisti i grabljivci, stručno i moralno nekvalifikovani, siledžije, pokvarenjaci i zabušanti.“

 24. Postovalac lika i dela kaže:

  Iskreno se nadam da nece na kraju ispasti neki neugledni sirotinjski spomenik. Treba velikom kralju i jedan veliki i monumentalni spomenik. Recimo kralj sedi u fijakeru, sa upregnuta 4 vola, pored njega drzavno zlato i dragcenosti, Ispred njega mediteranska obala obasjana suncem, iza njega narod, zene deca i starci prepusteni na milost i nemilost okupatoru. Njegov trijumfalni povratak obelezilo je 500 hiljada Srpske sirocadi bez oceva, i grobovi oko 30-40 % procenata pobijenih stanovnika u najboljem zivotnom dobu. Srbija se demografski nije oporavila ni do danasnjeg dana od mudre politike velikog kralja. Ipak njega ce istorija zabeliziti i po tome sto je on jedini monarh na svetu koji je sluzio u Francuskoj Legiji stranaca.

 25. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Miroslav – laže kao pas taj koji to piše da nije bilo latiničnih natpisa u Subotici. Uzmi razglednice između dva rata pa pogledaj – svugde ćirilica i latinica. A razglednice za vreme Austrougarske – samo na mađarskom! Vlast je davala hrvatske nazive ulicama, većina je nepromenjena do danas, pa tako imamo oko 70% hrvatskih naziva ulica, još od predratnog doba!

 26. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Sa firmama na ćirilici i latinici

 27. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Razglednica iz vremena Austrougarske samo na mađarskom

 28. Svetlana kaže:

  Fuj, kičeraj do kičeraja…

 29. misko kaže:

  Obrenovici nemaju nikakve veze sa Suboticom, ali Kradjordjevici su ovaj grad smestili u drugu drzavu i imaju vise veze nego Mátyás Király koji ima spomenik i ulicu.

  Ako nekome ne smeta taj spomenik zasto bi mu smetao ovaj.

 30. Bađa kaže:

  Znači li to da će se nakon povrata kralja u vlast Srbije stati sa kriminalnom privatizacijom, dosadašnji kriminalni privatizacijski ugovori poništiti ,a oteta imovina konačno vratiti pravim njezinim vlasnicima ? Ili će se lopovluk nastaviti?

 31. zozon kaže:

  @Deagi Điki
  Da se razumemo i ja sam za to da se „green food“ ukloni sa mesta na kome je međutim.Međutim, dozvolu za rad mu je dala tadašnja vlast na čelu sa rukovodiocima tadašnjeg Zavoda za urbanizam jer je isto to rukovodstvo bilo i u Vaterpolo klubu Spartak a za uzvrat su se vaterpolisti besplatno hranili.

 32. zozon kaže:

  @Miki
  Za bolnicu su pare već izdvojene.

 33. zozon kaže:

  @Poštovalac lika i dela
  Znamo mi da bi tebi odgovaralo da je Srbija kapitulirala i potpala pod Austro-ugarsku,da je dozvolila da se nastavi pogrom poput onogfa u Mačvi i Jadru i da Srebija nestane sa mape Evrope. Ono što je ceo svet priznao, a to je uloga Srbije u slomu omražene crno-žute carevine, jedino ti ne priznaješ. Kakjo te samo nije sramota.

 34. Istina... kaže:

  @zozon

  Srbija nestaje suštinski. To što teritorija ima taj naziv čisti je agitprop. I na tarabi piše pi*ka. I đubre propagiraju hranom, kulturom, obrazovanjem, medijima, industrijom, poljoprivredom, privredom, ekonomijom, zdravljem, životom… Ta tvoja „Srbija“ ima npr. vladu sopstvene severne teriorije i njena predstavništva u svetu, i obratno, sve to isto tuđe na njoj. Pogrom, kada ga već u odbrani, valjda, naroda pomenu, sprovodi upravo „Srbija“, ali to radi sofisticirano. Omalovažavanjem, ponižavanjem, marginalizovanjem, pljačkama, otimačinama, hapšenjima, tamničenjima, ucenjivanjima, iznuđivanjima, reketiranjima, uslovima života, masovnim povredama procesnih, ljudskih i prava na slobodu… Pretpostavljam da ti ne bi bilo milo kada bih javno, i na ovom portalu, počeo da iznosim materijalne dokaze.

  Vidi, „Srbine“, 19. septembra 2018. godine na ovom portalu sam napisao komentar od koje je počeo progon mene na njemu. Beše to komentar na tekst „Nastavak gradnje subotičke Gradske biblioteke“ koji kratko glasi „Pripajanje Vojvodine Novoj Austrougarskoj teče po planu.“

  https://www.gradsubotica.co.rs/nastavak-gradnje-suboticke-gradske-biblioteke/#comment-327904

  Tada sam pisao pod nickom Realan pa ga je agitpropna Agentura koristila da bi pod njim plasirala svoje „istine“, postistine, i mene „samosatanizovala“. Od tada pišem pod nickom Istina koji takođe zloupotrebljavaju.

  Pakuj ti tvoje prnje na vreme jer će te tvoji „Srbi“ izdati, prodati, opljačkati, proterati, uhapsiti, utamničiti, likvidirati kao što su učinili milionima pre tebe. Ukoliko ti oni ne dođu glave to će učiniti „grad“ ogrezao u mržnji i zločinima.

 35. Postovalac lika i dela kaže:

  @ zozon

  Nije mi jasno po cemu i na osnovu cega ti meni insinuiras stvari koje nisam rekao. Cinjenica je da je Petar I jedan avanturista i probisvet koji je bez ikakvih skrupula uleteo u jedan bespotrebni rat koji se lako mogao izbeci, i na njegovim rukama se lepi krv skoro jedne polovine tadasnje Srpske populacije. Takav kralj je obicna stetocina, a mladost Srbije je crkavala po bojistima za Engleske i Francuske babe zdravlje. Srbija nije u Velikom ratu imala ulogu ravnopravnog saveznika. Ona je za sile Antante bila i ostala korisni idiot koji je bio spreman ludacki da gine i time vezivao odrdjene KuK snage i tako smanjivala pritisak na Zapadnom frontu. Francuski „saveznici“ su pomocu svojih kolonijalnih trupa, (Arapi i Afrikanci) probili Solunski front i to su naplatili visedecenijskom eksploatacijom svih rudnih blaga Srbije. Srpski narod je osim enormnih demografskih gubitaka izgubio i svoje prirodne resurse i rudno bogatsvo. A sto se naroda tice, njemu je svejedno da li ga eksploatisu Austrijanci ili Francuzi. On je bio i ostao sirotinja i golotinja.

 36. Istina... kaže:

  @“Postovalac lika i dela“

  Taj Petar, koga vi Agentura nazivate najpogrdnijim zloumnim konstrukcijama, radio je u korist vaših gazda. Ne smatrate vi samo Srbiju tzv. korisnim idiotom nego sve vaše „prijatelje“, kako ovde navodite – „saveznike“. Vi svakoga maksimalno iskoristite pa ga na kraju maksimalno pose*ete a skloni ste i likvidacijama.

  „Teško je biti ‘američki’ neprijatelj, a saveznik fatalno.“

  Rekao je Hajnc Alfred Kisindžer, poznatiji kao Henri Kisindžer, rođen u Firtu, u nemačkom regionu Franken u Bavariji. Porodično prezime Löb (poznato vam je njegovo poreklo) u Kisindžer promenio je njegov predak Meyer Löb po bavarskom banjskom mestu Bad Kisingen.

  Svi vaši „saveznici“ imaju, citiram vas, „enormne demografske gubitke i izgube i svoje prirodne resurse i rudno bogatsvo“ a dodajem: izgube apsolutno sve što im otmete.

  I, da se ogradim, NEMAM ja ništa PROTIV vas. Ja štitim MENE i MOJE.

  Uzdravlje!

 37. zozon kaže:

  @Istina
  Po tvojim komentarima se veoma lako da zaključiti da iz njih izbijaju lična iskustva i frustracije na osnovu kojih generalizuješ sve pa samim tim ne možeš objektivno suditi. To nikako ne znači da u svojoj istoriji Srbi nisu pravili greške (kao i drugi), ali ono za šta kralja Petra osuđuje „poštovalac lika i dela“ nikako nije i ne može biti istina. Kao prvo notorna je laž da su Francuzi uz pomoć Arapa i Afrikanaca probili Solunski front (čitav svet je priznao Srbima da su okrenuli tok I Sv. rata) i ne mogu se stvari banalizovati kako to čini on. U konstalaciji odnosa u Evropi u datom momentu, na koje mala Srbija nije mogla uticati već se je morala prilagođavati, zaista nije svejedno da li nas eksploatišu Austro-ugari koji su nas i istrebljivali na najsuroviji način ili Francuzi koji su se rukovodili samo svojim ekonomskim interesima.Da se bar malo edukujete znali bi ste da su srpski vladari tokom istorije činili i mnogo veće greške (zbog kojih bi ih danas proglašavali veleizdajnicima), ali im je svima zajednički cilj bio i ostao opstanak nacije i države. Lako je suditi danas, nakon 100 i kusur godina, pitanje je šta bi ste vi učinili u vreme kada je odluku trebalo doneti odmah i bez odlaganja. Mi smo skloni da sudimo, ali da istovremeno ne damo odgovor na pitanje „šta bih ja učinio u datom trenutku“. Logično je da nakon stogodišnjeg razmišljanja ima i drugih rešenja, ali tok istorije je učinio da se njihova ispravnost ne može proveriti, vreme se ne može vratiti. U jednoj rečenici „posle bitke svi generali su pametni“.

 38. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Postovalac lika i dela – u pravu si skoro potpuno, Karađorđevići su bili avanturisti i mufljuzi, uključujući i „popularnog Čika Peru“, omiljenog u narodu jer je došao na presto već kao starac koji je spavao na prostom, vojničkom krevetu i opčinjavao ljude skromnošću, ali se ne može prenebregnuti njegova odgovornost za mučko ubistvo poslednjih Obrenovića, mnogo zaslužnijih za Srbiju nego svi Karađorđevići zajedno. Sve ostalo je tačno, Aleksandar je bio idiot, mason, pošto su mu brata Đorđa strpali u ludnicu jer ne da nije bio za presto kao stariji i naslednik, nego nije mogao ni svojim postupcima da vlada, porodično ludilo se ispoljilo kroz Aleksandrove postupke. Verovatno je stvaranje Jugoslavije bilo masonski zadatak koji je imao, a Veliki rat su centrale moći u Londonu i Berlinu već ionako isplanirale, samo je trebalo naći „korisnog idiota“ koji će pružiti povod i biti žrtvovan. Srbija nije kriva za rat ali je poslužila za njegovo pokretanje kroz bespotrebni i suludi atentat na prestolonaslednika Ferdinanda, jednu beslovesnu budalu koja je više smetala samim Austrijancima nego drugima. A to ko – u organizaciji Apisa i „Crne ruke“ jedna mala jajara po imenu Gavrilo Princip, izabran zato što je već inače bio na smrt bolestan, postao „besmrtni srpski heroj“ a u njegovom rečniku nije postojala reč „srpstvo“, nego samo „jugoslovenstvo“. Sa njom je i umro. Pazi – „srpski heroj“! A sa njegovim „herojskim“ mecima ispaljenim u Ferdinanda i Sofiju ubijeni su i milioni Srba, u tom ratu, a zatim, po uzročno-posledičnoj vezi, u Jasenovcu, u partizanima i četnicima, u Brozovim kazamatima i čistkama…do „Oluje“ 90-ih, bombardovanja i Kosova 99…Nešto mi se ne gleda spomenik nijednog Karađorđevića.

 39. ffilozoff kaže:

  A spomenik sveto trojstvo-Laban,Bakic,Gojko??? Izgradili SU.su…otpo mi tocak…a janjetinu pojeli…

 40. Postovalac lika i dela kaže:

  Ima nas deset miliona, pobiju nas pet miliona, i opet nas ostaje pet miliona. Genijalna logika Biljane Plavsic i Kralja Petra. Sve sto u Srpskom nacionalnom korpusu nesto valja i nesto je uspelo da postigne na polju nauke, kulture i opste civilizacije, dolazi iz Austrougarske. Da se nisu kralj Petar i drustvo konfrontirali sa Austrijom danas bi Srbi bili razvijeni barem kao Hrvati ako ne cak i bolje. Ovako ostaju Evropsko – Balkanski tradicionalni fenjerasi – Osovina bede i siromastva. Skopje – Titrana – Beograd. Ja nemam nista ni za ni protiv Srbije. Meni je samo vrlo ruzno kada jedan inferioran i zaostao narod pokusava da leci komplekse laznom i izfantaziranom istorijom. Uostalom 100 godina Srpske vlasti je samo upropastilo celu Vojvodinu, i onda ako treba nekom monarhu da se dize spomenik, onda je to Marija Terezija ili Franjo Josip. Oni su vise ucinili za Vojvodinu, pa i Vojvodjanske Srbe, nego svi Srpski vladari zajedno.

 41. dule kaže:

  Da li ti čokanjčiću stvarno veruješ u tu glupost da rata ne bi bilo da nije bilo atentata na Ferdinanda. O tome koji je narod zaostao i inferioran i o glupostima kako su Marija Terezija ili Franjo Josip mnogo učinili za Srbe ne vredi ni polemisati. Ništa Srbi nisu dobili no su se za sve izborili.

 42. Postovalac lika i dela kaže:

  @ Dule

  Tvoj komentar je nesto nad cime se treba dobro zamisliti. Sve se nesto mislim i pitam, tih aktuelno oko dva miliona azilanata u Nemackoj i okolnim zemljama, stiglih sa Bliskog Istoka i Severne Afrike, da li ce jednog dana svome potomstvu govoriti – nista mi nismo dobili, za sve smo se izborili. Ko sto su to naprimer Carnojevicevi azilanti koji nista nisu dobili, ni zastitu ni milost Austrougarske krune, niti obradivu zemlju da se na njoj nasele, ni pravo na drzavljanstvo i izjednacenje u svim gradjanskim pravima sa indogenim stanovnistvom, ni plemicke titule, niti bilo sta drugo. Istina tim Carnojevicevim azilantima nije bilo ni na kraj pameti da se vrate odakle su dosli, nego su nastavili da se zlopate po Juznoj Ugarskoj sve dok se nisu junacki izborili za svoja prava otimajuci zemlju i domove domorodackom stanovnistvu proterujuci ga iz njegove domovine – i govorili ovo je sve nase, i bilo je od uvek nase. Moguce Dule da si ti nasao i prezentovao jedan razuman odgovor zasto Madjarska ne prima azilante i brani se od njih rukama nogama i bodljikavim zicama.

 43. mali cas istorije kaže:

  @ Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me
  zaboravljas cinjenicu da Jovan Jovanovic, ambasador Srbije u Becu, u junu 1914 obavestava ministra spoljnih poslova grofa Bertolda da ne organizuju posetu Ferdinandu Sarajevu jer se sprema atentat… Znaci srpska Vlada je znala za pripremu atentata ,a mogla je znati jedino ako je imala prste u tome. Apis je bio rukovodilac tajne sluzbe u to vreme,a tajna sluzba je po okriljem Vlada… Misli o tome to su istorijske cinjenice,koje se namerno ne spominju tu,ali u Beckom arhivu jos uvek postoji Jovanovicevo pismo.

 44. bexilusivi kaže:

  Pošto je Somborski put u dvadestim godina XX veka nosio naziv Prestolonaslednika Petra, idealno mesto za spomenik bilo na ulazu u Grad, kod Hipodroma i Buvljaka.

 45. yu kaže:

  SPOMENIK KRALJU PETRU JE PRIMERENIJI U SUBOTICI NEGO SPOMENIK KIRALJ MAĆAŠU- KOJEG JA SMATRAM NEPRIMERENIM.
  ZAŠTO- PEOČITAJTE ISTORIJSKE ZAPISE.
  MOJA MAJKA MARIJA MI JE PRIČALA DA SE ONA OBRADOVALA DOLASKU SRPSKE VOJSKE JER JE MOGLA U JAVNIM USTANOVAMA DA PRIČA-DIVANI NA SVOM JEZIKU.

 46. ZAHVALA kaže:

  Steta sto nisu takvi kommentari pod drugim clancima…

 47. ZAHVALA kaže:

  jooooooooooj taj yuuuuuu bolje da niste stavili povkvario celu pricu ucek dodje jedan balkanac kome je majka madjarica i ili cuo nesto o madjarima o madjarskoj…i moja tetka je bila pricala sve i svasta ali bila zena sa izgubljenim identitietom Tvoja Majka Marija sigurno nije isla u skolu na maternjem jeziku ko moja tetka pa je bila prevaspitavna da prica sto balkanskim usima svidja cuti…

 48. ZAHVALA kaže:

  ps. I jos nesto nisam mislila da ce biti objavjeno al ajde neka…

  Kada ne pricas jezik BALKANAC kaze da si primitivna
  Kad mukotrpno naucois jer politika ne dozvojava ni tvoja ni njihova to je mukotrpni volonterski put
  onda kazu da si GLUPa jer ne pricas savrseno i nisi prava madjarica to se podrazumeva jer ako NJIHOV jezik ne znas ne znas ni svoj

  Onda kad nastavis dajeESPERANTOM da prevazidjes mrznju u sebi i da pobedis bes i naucis prvo klasno ko ne maternji

  Onda Balkanci kazu da nevaja imas AKCENAT nisio sposobna za visestruke poslove

  Ponasaju se tobo ko da si glupa…ispravjaju ti excelom sabirane tabele…bukvalno boji su od excela…kada prevedes neki tekst onda traze da slaze broj reci na jedan i na drugom…A jezici nisu isti drugcije se oblikuju…ali posto neznas njihov na maternjem onda pojma nemas ni na svojem

  I onda dolaze Marije koji ne znaju njihov maternji ali znaju perfektno Balkanski jer ko mali isli y skolu na tome…Pa objasvaju balkancima da ti si nisko klasna i glupa i izbace na fizicki rad…kada naradis 10 puta vise nego njih 10 zajedno onda sastavjaju pricu da sigurno si koruptna i pokvarena spavas nekim pa dobijes za dzs…rezultate… i tako dalje.,.,. pa znate sta ja hocu u vecni i zelim da Gledam Boga koje umro za NAs da im oprastam

 49. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @mali cas istorije – Hvala na „malom času istorije“, znam to vrlo dobro, samo te pitam zašto bi srpska vlada organizovala atentat na Ferdinanda a onda obaveštavala austrijsku vladu da se sprema njegovo ubistvo? Pitanje za milion dolara. Prema istorijskim podacima, mislim da kralj i vlada to ipak nisu organizovali, ali su preko nekih obaveštajaca mogli da dobiju nagoveštaj da se nešto sprema, pa je Jovanović obavestio Austrijance. Sam atentat, prema raspoloživim podacima, pripremili su Dragutin Dimitrijević Apis, Voja Tankosić, Mustafa Golubić i ostali iz „Crne ruke“, pošto je Apis radio za nemačku i englesku obaveštajnu službu, kojima je bio cilj da izazovu rat kako bi se srušilo austrijsko, tursko i rusko carstvo. Crnorukci su odabrali jedan literarni kružok u Bosni, koji se zvao „Mlada Bosna“, i kakvih je bilo tada bezbroj, koji su se bavili jugoslovenskom idejom kroz književnost. Od njih su napravili „revolucionarnu ćeliju“, ubedili ih da je ubistvo Ferdinanda jedini način da se ostvari jedinstvo Južnih Slovena i izabrali Principa za egzekutora. Pre atentata, Principa je u gađanju iz pištolja u streljani na Zelenom vencu u Beogradu vežbao Voja Tankosić, a uoči izvršenja dostavili su im oružje preko Drine. Kada je došla 1917. i rat se bližio kraju, kralj Aleksandar je dobio pouzdane podatke da je Apis bio taj koji je organizovao atentat u Sarajevu, i pošto bi potezanje pitanja njegove odgovornosti posle rata i dokazivanje da Srbija (kralj i vlada) nije učestvovala (a njena vojna lica organizovala atentat!) nepovoljno uticalo na položaj Srbije, on ga je optužio (Apisa) da je tobož hteo njega da ubije, organizovao Solunski proces i osudio ga na smrt. Odmah posle rata, komunisti pod Brozom prave reviziju Solunskog procesa i rehabilituju Apisa, jer im je učinio fantastične usluge pošto je njegovog zaslugom broj Srba dospeo na demografski kritičan broj, a Komunistička partija još na Drezdenskom kongresu 1928. donela je zaključak da su Srbi „hegemonistički narod u Kraljevini“, iako je njihova marksistička teorija govorila da narodi nikada ne mogu da budu hegemonisti, nego je to buržoazija, bez obzira iz kojeg naroda poticala! Posledica je bila „kazna“ za Srbe da su svi imali svoje Komunističke partije, i Hrvatska, i Slovenija i Makedonija itd., a Srbija je, kao „hegemonistička“, mogla da ima samo Oblasni komitet. Tako je i Srbija, sa predstavnicima Oblasnog komiteta, učestvovala u stvaranju Nove Jugoslavije tokom zasedanja AVNOJ-a, što znači da su njegove odluke bile nelegalne u suštini. KP Srbije formirana je tek 1948. kada je zapretila opasnost od Informbiroa, pa je trebalo „hegemonističkim Srbima“ malo „popustiti“. Eto to je moj „mali čas istorije“, uz opasku da je Tito, kada su oslobodili Beograd, na pitanje svojih generala kako sada treba da se ponašaju prema Srbiji (jer je bila neposlušna prema komunistima za vreme rata!), rekao: „Imate se ponašati kao prema okupiranoj zemlji“. Ako te još nešto interesuje, pitaj, samo se prethodno vrati na pitanje s početka ovog teksta!

 50. croat kaže:

  Oproban recept, uradis neku budalastinu, antagonizujes druge narode suzbijes svoje redove i vladas doveka! Kad kazem vladas mislim krades! Ja licno da se vratim u 1914 golim rukama bi zadavio onu budalu Gavrila!

 51. ZAHVALA kaže:

  Tako bi trebali da nas uce u skolu istoriju…mi smo nacuclali da je Gavrilo Princip heroj…i nismo imali mogucnosti da vidimo stvari iz vise ugla…i dan danas bi mislila to ako mi nije sudbina da ostanem u ovoj zemlji i sama na svoju kozu ne bi osetila ovu HEGEMONIJU…sve jedno je samo da se vlada…ali kljuc sam nasla i ovde…Izgubljeni su kada se normalno ponasas, kad ne mrzis nego pobedis Bogom mrznju i nepustas da te uvedu u ciklone i odlucno izbegavas svadju…Onda nisu vise Hegemonisticni…i posto no mene Parazitiraju valjda imam tolko pravo da povucem liniju da mi ne unistavaju zivot…

 52. mali cas istorije kaže:

  @ Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me
  Manje citaj vikipediju,vise se bavi istorijskom gradjom.Sto se tice pitanja za milion dolara…Solunski proces je organizovan u trenucima kad Srbija stupa u kontakt sa AU da bi se razogovaralo o separatnom miru. Uslov je bio izrucenje organizatora atentanta. Naravno to nije odgovaralo jer bi se saznalo ko stoji iza atentata.I zasto su unisteni podaci sa Solunskog procesa i po cijoj naredbi.Ne zaboravi da su sve sudije bile clanovi Zivkoviceve „Bele ruke“ koja je bila pod patronatom Aleksandra.
  Ko nije bio u Vladi,a drzao je vlast u rukama,za koga za bio Apis da se dovede na presto, ko bi pri tome izgubio vlast i moc…
  Nigde nisam rekao da je Vlada organizovala atentan nego da je znala da se sprema atentan.
  Sto se tice KP jedino su Hrvatska i Slovenija imale svoje KP pre 41, Makedonija je osnovan 43, ,Srbije 45 u maju, BiH,i CG 48 eto toliko o tvom znaju.
  Sto se tice Srbije ne zaboravi da je posle rata bio predlog da glavni grad zemlje bude Sarajevo zbog geo-strateskog polozaja, jedino je Tito bio da ostane Beograd, zar bi pravio prestonicu u kako navodis „okupiranoj zemlji“ . Misli o tome.

 53. Istina... kaže:

  @mali cas istorije

  Prvo, „Tito“ nije Tito. Mora se znati ko je i čiji je bio On. Drugo, upropaštavanje Srbije bilo je lakše izvedivo kada je centar tih državnih-teritorijalnih aktivnosti njen glavni grad. Treće, Sarajevo je bilo i ostalo jedan od Njihovih snažnijih centara delovanja. Preko „islamskih“ ali i „srpskih“ komunista. Eto ih, i danas vedre i oblače po Srbiji. Od književnika, novinara, pevača, glumaca, umetnika do političara.

 54. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Dule – Da, ali je to tebi i takvima teško objasniti i trebalo bi mnogo vremena ik prostora

 55. Z kaže:

  Ako vec se prave spomenici, zasto ne naprave o Mariji Tereziji koja je baram ima veze i mozemo mnogo zahvalit u izgradnji Subotice, ne Kralj Petar koji nema nista sa gradom.

 56. Lela kaže:

  Pa da vam nije bilo kralja Petra jos bi ste čistili nemačke svinjce,Madjari su bili gradjani drugog reda a Bunjevci i Hrvati treceg! Trebali ste pitati vase pretke oni se sigurno secaju… Petar je samo pogresio sto nije ostavio isti poredak ,nego napravio da svi budu jednaki! Ocigledno mu je to najveca greska po broju ovih negativnih odnosno nezahvalnih komentara samo to mogu da zaključim! Pozdrav!

 57. Darko kaže:

  Zaboravili ste da je taj spomenik od 1918 uvek tamo stajao i Srbi sa Bunjevcima su ga napravili. 2000 je skidan jer je smetao veliko mađarskim nacionalistima sa načelu Kasom da bi ga kasnije opet vratili na staro mesto. Taj spomenik netreba da smeta nikome, pogotovo onima koji znaju da je do Budimpešte bilo preko 80 posto Srba koji su neki poubijani a ostali asimilirani u Mađare. Inače isti taj kralj Petar 1 Karađorđević je dobijao 1918 godine granicu na Dunavu između Budima i Pešte upravo jer je većinsko stanovništvo činilo Srbi i jedan deo Bunjevci koji su zajedno oslobodili Vojvodinu od Austrougarske.

OSTAVITE KOMENTAR

15 + = 19

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: