Sprečeno krijumčarenje umetnina

Carinici su  juče na  graničnom prelazu Horgoš sprečili krijumčarenje 6 ulja na platnu čiji je autor Miloš Šobajić i 6 setova štampanih grafika sa originalnim potpisom Vladimira Veličkovića.

 

DSC02364Dela su otkrivena na ulazu u zemlju, u automobilu ''Citroen Xantia'', beogradskih registarskih oznaka, kojim je iz Pariza u Beograd putovao bračni par.

 

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave carinskoj kontroli odgovorili su da imaju samo lični prtljag i stvari koje su kupili za decu. Detaljnom kontrolom vozila u prtljažniku ispod kesa sa kupljenom garderobom za decu i ličnih stvari pronađena je slika koja je bila okrenuta na naličje, a  za koju je vozač tvrdio da je poster. Daljim pregledom ustanovljeno da se na dnu prtljažnika nalazi još četiri slike koje su bile složene jedna preko druge, a na pitanje carinika koliko vrede putnik je odgovorio je da svaka vredi oko 100 evra.

 

Јedna slika je bila umotana u rolnu obmotanu folijom, a putnik je i za nju tvrdio da se radi o posteru. Carinik je nastavio kontrolu i u torbama pronašao fascikle sa  fakturama za navedene slike. Fakture je izdala umetnička galerija iz Pariza i u njima se navodi da je ukupna vrednost otkrivenih slika 25.300 evra.

 

Takođe je pronađeno i 6 setova po tri komada (ukupno 18 komada) štampanih grafika na blok papiru sa originalnim potpisom Vladimira Veličkovića. Vrednost za štampane grafike nije utvrđena. Ovaj 51-godišnji Beograđanin je izjavio da su sve slike nastale u Parizu i da prvi put ulaze u Republiku Srbiju.

 

Kako vrednost otkrivenih slika prelazi jednu trećinu vrednosti vozila i ono je privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka, zaključuje se u saopštenju Uprave carine.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR