Spreman novi granični prelaz

Novi granični prelaz prema Mađarskoj, u naselju Bački Vinogradi, koji se nalazi na pola puta između Subotice i prelaza u Horgošu trebalo bi da bude otvoren 16. maja. Najmanje tri puta je odlagano otvaranje prelaza između Bačkih Vinograda i mađarskog naselja Ašothalom. Kako se pretpostavlja, osim kašnjenja radova, razlog je i to što nisu pribavljene sve dozvole. Kako je mađarskim medijima saopštio Ferenc Petro, iz mađarskog ministarstva odnosno oblasne policijske uprave, stigla je potvrda da je i srpska strana saglasna da se prelaz otvori 16. maja.

 

 

Novi granični prelaz napravljen je u okviru IPA projekta prekogranične saradnje, i koštao je 1,3 miliona evra, od čega je Srbija obezbedila 450 000. Trebalo je da bude svečano otvoren još krajem prošle godine, ali su radovi kasnili. Prilazni put do prelaza u naselju Bački Vinogradi završen je tek nedavno, a kako je saopšteno, obezbeđena je kompletna infrastruktura i dozvole.

 

 

Na ovom graničnom punktu srpska i mađarska strana imaće objedinjenu policijsku i carinsku ispostavu, što znači da će putnici prolaziti kroz jedinstvenu kontrolu dve susedne zemlje.

 

Prelaz će biti međunarodni ali se može predpostaviti da će ga pre svega koristiti lokalno stanovništvo i oni koji žele da skrate put do poznatog kupališta Moroholom, nedaleko od granice.

 

Granična međa između ova dva sela uklanjana je svake poslednje nedelje u avgustu, kada je prelazilo više hiljada stanovnika da bi učestvovalo u seoskoj svetkovini.

POLITIKAKOMENTARI

 1. Dzoni kaže:

  Prelaza ko pleve a para nigde,sta ce jos jedan prelaz?,Rata,Kelebija,Horgos u rasponu od 40 km i oni ce napidziti jos jedan,zbog Morahaloma ili cega,bolje okrecite grad nego sto izmisljate toplu vodu!!! Doneli 3 kontejnera i to je njima prelaz,i onako cemo u Eu za 20 godina,mozda..

 2. rokfort kaže:

  bumo videli 17.og maja..

 3. Anonimni kaže:

  javite kad vec bude otvoren

 4. alex kaže:

  Mórahalom!

 5. komsija kaže:

  sad napravite kompleks bazena na Palicu pa neka komsije dolaze kod nas, bice im blize …

 6. istvan kaže:

  Druze,nemas pojma sta pricas.U Uniji u proseku svaki 2km ima prelaza u drugu zemlju.,a ne svakih 40km.A da ne pricamo o tome da horgos,od maja do septembra nemozes normalno koristiti zbog turaka i od vasih gasterbajtera.

 7. Mike kaže:

  A ti Ištvane takođe nemaš pojma i pričaš gluposti. Koliko znam u Uniji nema prelaza ili ja nisam dobro informisan.

 8. Horváth kaže:

  Ko je taj nepismeni napisao “Moroholom” umesto Morahalom?
   

 9. istvan kaže:

  Dragi MIKE.U Uniji postoji i dan danas 27 zemalja.koji imaju granicu,samo ne kontrolisu…ali svaka ulica,koja  pocinje u Austriji a nastavlja se u Nemackoj,to mozes slobodno gledati kao granicni prelaz.A nama lakse da cekamo na granici 12 sati,jer zasto da bude nesto jednostavno,ako moze biti komplikovano.Pa zato smo i dan danas tamo gde smo…Samo ova zemlja se trudi da napravi sto vise granice,i zidova. Dok ovo ne shvatas imas velike probleme…

 10. dukljanin kaže:

  Imamo banju Junaković ,Kanjižu itd a mi razmišljamo o Morahalomu i glupostima …

    

 11. Subačanin kaže:

  E moj Zeto,

  Slabo si izgleda bio kod Madžara, jer bi vidio makar higijensku razliku između Banje Junaković i Morahaloma, a o drugom da ne divanimo, a da si još jalo krenio dalje, vidio bi kake sve banje imaju sela u Madžarskoj, i to ni 20 km od granice

 12. Anonimni kaže:

  dukljanin:

  Imamo banju Junaković ,Kanjižu itd a mi razmišljamo o Morahalomu i glupostima …

   

    

  O svasta, mali Morahalom je 10x bolji od bilo koje banje u Srbiji, pa cak i one najbolje, ako takva postoji tamo dole. Dok se sa velikim igracima tipa Gyla, Harkany i Heviz bore i malo bolje banje po Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR