Srbija će naći rešenje za informisanje na manjinskim jezicima

Ovo je poručio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Subotici, na svečanosti obeležavanja 26. godišnjice od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

U ukupnim odnosima Srba i Hrvata potrebno je što više se susretati, što više razgovarati, naglasio je Dačić.

Dačić sastao se danas u Subotici, kao izaslanik predsednika Vlade Aleksandra Vučića, sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Mirom Kovačem, na svečanosti povodom obeležavanja 26. od osnivanja demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Dačić je čestitao godišnjicu od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poželeo dobrodošlicu ministru spoljnih poslova Hrvatske Miru Kovaču i podsetio da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Subotici potpisali deklaraciju o unapređenju odnosa.

dacic1

Foto: Fonet

Nadam se da će implementacija ove Deklaracije značajno doprineti da se ostvari puna zaštita manjina, hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da su Srbija i Hrvatska još 2004. godine uspostavile pravni okvir za zaštitu manjina i u tom pravnom aktu koji su ratifikovala oba parlamenta, srpski i hrvatski
2005. sadržano je sve što je neophodno za potpuno i dosledno ostvarivanje manjinskih prava.

To je Sporazum između Državne zajednice Srbija i Crna Gora i Republike Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori, rekao je Dačić.

Ali, kako je istakao, nije samo postojanje Sporazuma dovoljno za dostizanje željenog stanja kojem teži svaka manjinska zajednica na ovim prostorima koji je nekad bio zajednička država.

Zato moram da izrazim ogromno zadovoljstvo što se posle dugo vremena na obe strane akumulirala konkretna politička volja da se pokrene i intenzivira politički dijalog na najvišem nivou koji je bio u očiglednom zastoju proteklih godina, istakao je Dačić.

On je istakao da Srbija poštuje što je hrvatska manjina u dugotrajnoj i čvrstoj vezi sa svojom maticom, Hrvatskom, i što hrvatska zajednica u Srbiji uspešno artikuliše svoje političke ciljeve i čuva svoj identitet, kulturu, tradiciju i veru.

Republika Srbija je snažno privržena visokim međunarodnim standardima u oblasti zaštite nacionalnih manjina. To se ogleda i u konkretnim instrumentima finansijske podrške na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. U ukupnim odnosima Srba i Hrvata potrebno je što više se susretati, što više razgovarati, naglasio je Dačić.

Dačić je upozorio da su upoznati probleme manjina koje žive u obe države.

Nedostatak kontakta, dijaloga i susreta na najvišem nivou doprinosi jednostranoj slici koja se usled nedostatka informacija o konkretnim činjenicama, dalje konstruiše isključivo u negativnom kontekstu, što je destruktivno i ne doprinosi željenim ciljevima ni jedne ni druge strane,
zaključio je Dačić.

Posle usvajanja Sporazuma osnovan je Mešoviti međuvladin odbor za praćenje sprovođenja Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina, u okviru kojeg se vodi dijalog i izražavaju potrebe jedne i druge strane.

Kako je najavio, maredna sednica tog Odbora treba da se organizuje u Srbiji.

Dačić je pozivao sve predstavnike hrvatske zajednice da artikulišu svoje zahteve i preko svojih predstavnika u ovom Odboru i ocenio da to telo treba češće da se sastaje i da nije konstruktivno da se sednice zakazuju na tri godine.

Srbija je pozvana, istakao je Dačić, da nađe rešenje za informisanje na manjinskim jezicima, što će biti jedno od bitnih pitanja u evrointegracijama.

Dačić je dodoao da privatizacija pojedinih medija nije uspela, a to za posledicu ima ukidanje programa na manjinskim jezicima.

Srbija je odgovorna država, odgovorna je prema potrebi manjina za informisanjem na maternjem jeziku i mi ćemo naći rešenje za ovaj problem, rekao je Dačić i dodao da je Srbija iskreno pozdravila ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Izuzetno cenimo što je Republika Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24. Takođe, izuzetno cenimo što je organizovala tehničku podršku Republici Srbiji kroz projekte Centra za izuzetnost hrvatskog ministarstva spoljnih poslova i što je u toku vrlo intenzivna saradnja u okviru prekograničnih IPA projekata Evropske Unije koji su namenjeni međuopštinskoj saradnji i ekonomskom razvoju, istakao je Dačić.

Nadamo se da će podrška Hrvatske pozitivno uticati i na ekonomski razvoj graničnih opština Srbije u kojima postoji dominantna potreba za razvojem poljoprivrede.

Dačić je rekao da se godišnjica proslavlja se u istoj godini kad je potpisom najviših predstavnika obe države artikulisana volja najviših političkih predstavnika da se problemi reše i da se saradnja pokrene.

Poboljšanje političkog, društvenog i kulturnog položaja hrvatske manjine u Srbiji usko je povezano sa pozitivnim promenama u odnosima Srbije i Hrvatske.

Osim zakonske i deklarativne spremnosti da se pitanja od suštinskog značaja za pripadnike nacionalnih manjina i sve građane Srbije sistemski reše, nadam se da će intenziviranje političkog dijaloga doprineti da obe strane brže postižu saglasnost u vezi konkretnih problema na koje su fokusirane manjinske zajednice u obe države, istakao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Fo NetKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: