Srbija energetski neefikasnija zemlja

Prosečni potrošač u Srbiji iskoristi dva i po puta više energije nego Danac, pišu "Novosti". Samo za grejanje u našoj zemlji potroši se godišnje 220 kilovat-časova po kvadratu, dok je u Danskoj specifična potrošnja toplotne energije svega 96 kilovat-časova po metru kvadratnom. Iako po stanovniku trošimo manje struje, gasa i nafte od Evropljana, kada se potrošnja uporedi sa razvojem privrede – ona je četiri puta veća od proseka EU.

struja 0x360

Srbija danas ima najniži stepen energetske efikasnosti na Starom kontinentu. Kako je kod nas struja ubedljivo najjeftinija u Evropi, čak 65 odsto od ukupne energije trošimo na grejanje domaćinstava. Ovi stanovi, pritom, nemaju gotovo nikakvu izolaciju pa je za njihovo zagrevanje potrebno nekoliko puta više energije nego „napolju“.

 

– Imamo velike probleme zbog stambenih objekata koji su građeni sedamdesetih godina prošlog veka, bez adekvatne termoizolacije – kaže Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

 

– Tako objekti koji su u istom periodu građeni u Nemačkoj imaju potrošnju od 150 kilovat-časova po kvadratu godišnje, dok u Srbiji takve zgrade troše oko 190. Ipak, novije nemačke zgrade troše trećinu manje energije nego stare, dok je naša potrošnja i dalje velika.

 

Srbija troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka i četiri puta više od proseka u zemljama EU. Čak i na javnu rasvetu potrošimo duplo više energije.

 

– Moramo da promenimo način korišćenja energije u industriji, ali i saobraćaju, a posebno u domaćinstvima – dodaje Mrakić. – Na domaćinstva ode polovina utrošene energije jer se svi dogrevaju u zimskom periodu. Ideja je da u narednih devet godina povećamo uštedu energije za devet odsto. Da bismo podstakli štednju, do kraja godine ćemo odrediti kriterijume za angažovanje energetskih menadžera, koji će biti u obavezi da na godišnjem nivou štede energiju, a od 2014. godine počinje da radi i Fond za energetsku efikasnost, koji treba da podstakne investicije u ovu oblast.

 

Za Srbiju je, u odnosu na druge evropske zemlje, karakteristično da samo oko deset odsto domaćinstava ima prirodni gas. Mnogi su, zbog povoljne cene, prinuđeni da se greju na struju.

 

– U proteklih pet godina cena gasa za evropska tržišta je znatno porasla, tako da je i u Srbiji opao interes za ovo gorivo – kaže Ljubo Mačić, predsednik saveta Agencije za energetiku. – Tarifni sistem za određivanje cena energenata će se menjati od početka 2014. godine zbog izlaska na tržište velikog broja kupaca koji troše više od 30 odsto ukupne električne energije. Sadržaj promena će zavisiti i od ocene očekivanja rasta potrošnje električne energije za grejanje.

 

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. !? kaže:

  U Evropi energiju trosi industrija a kod na domacinstva. Ljudi ne rade nista pa su kuci po ceo dan.

 2. Panonski mornar kaže:

  Treba uvest zakon da svi moraju da izoluju kuce i stanove.

 3. zorandjala kaže:

  do ovih rezultata se doslo tako sto nam eps prodaje vise struje nego sto trosimo,neadekvatne mreze strujomeri i sl.toplane naplacuju grejanje iz malog mozga, benzin i nafta su toliko losi da ce nam auta trositi 50lit na 50 kil.ogasu da nepricamo. dajte nam kvalitetne energente pa cemo upola manje trositi.ugalj i drvo za lozenje su stvarno toliko losi da jedva goru u peci.dali nekom ovakvo stanje sa energentima bode oci sada ce nam uvesti porez na potrosnju energenata, sramota.

 4. tomke kaže:

  Nemoze da se poredi nasa drzava sa ostatkom sveta, mi trosimo jer moramo da trosimo i da budemo neredovne platise . Neradimo vecina nas, plate nemamo samim tim niti hranu kamoli za ogrev i onda je neminovno da prezimljujemo sa raznoraznim grejalicama koje gutaju struju nemilice. posto nemamo za navedeno nemamo niti za placanje dazbina, kao sto je struja.I onda jos povrh svega, energetska mreza je ravna nuli pa se sve to lomi na gradjanstvu..

   

 5. stormwatch kaže:

  I da navedete samo da je i EU cena struje za industriju MANJA nego za domacinstva.

OSTAVITE KOMENTAR