Srbija formalno izašla iz recesije

U prvom tromesečju ove godine zabeležen rast industrijske proivodnje i bruto društvenog proizvoda čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije.

 

 

 

“Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, u prvom tromesečju ove godine industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja i beleži rast od 5,2 odsto. To je doprinelo i umerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 odsto”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

 

Kako se ističe, time je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije u kojoj je bila tokom cele prošle godine, kada je u sva četiri kvartala zabeležen pad bruto domaceg proizvoda.

 

“Proizvodnja je u prvom kvartalu skoro utrostrucena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, hemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duvanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji nameštaja”, navodi se u saopštenju.

 

Ministarstvo ističe i da je u prvom tromesečju ove godine srpski izvoz ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

“Istovremeno, uvoz je praktično stagnirao, što je dovelo do pada spoljnotrgovinskog deficita za četvrtinu”, navodi se u saopštenju.

 

Kako se dodaje, izvoz u martu je dostigao “istorijski rekordnu” vrednost od 857 miliona evra na mesečnom nivou.

 

“Srbija je ove godine konačno počela da bazira svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stepena dodate vrednosti, umesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stepena profitabilnosti”, ističe se u saopštenju.

 

Navodi se da je rastu izvoza najviše doprineo izvoz automobila i auto-komponenti, električnih mašina i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i proizvoda od metala.

 

Ministarstvo najavljuje i da će u cilju daljeg oporavka do kraja ovog meseca biti donet i Akcioni plan reindustrijalizacije Srbije u kome će biti detaljno razrađene operativne mere za podsticanje privrede, izvoza i zapošljavanja.

 

Beta, B92KOMENTARI

 1. Bazooka Joe kaže:

  To Fiat vadi statistiku, jer je povecao izvoz za 30%.
  Kada ce Sever, Fidelinka, Bratstvo, unisteni 29. Nov, Zorka, Podrum Palic, Partizan i ostale fabrike oziveti? Nikad.

 2. wudu kaže:

  Joj, blago nama…

 3. freelancer kaže:

  Medijska manipulacija, orkestrirana by vladajuća struktura sa sve kameleonski prevrtljivim statističkim podacima na imaginarnim temeljima…

  LAŽ BRE! 

 4. golden age kaže:

  Tacno se oseca sa kanti za smece presao sam na kontejnere

 5. ernest kaže:

  Zasto nas lazu da li oni imaju mozga pa lazu nas vise od 20godina

 6. Csongor kaže:

  Neko jede meso a neko kupus. Statisticki u proseku jedemo sarmu. A verujem samo statistici koju sam pravim…

 7. zorandjala kaže:

  da i velikim slovom DA .ali ovo u sta smo usli mnogo smrdi a od mraka nevidimo staje.

 8. stormwatch kaže:

  Neka se sva proizvodnja u Srbiji bazira na FIAT-u. Evo Subotica nek svaki dan u Kragujevac isporucuje hleb, mleko, semafore, cokoladu, vagone i fanke u Fiat, Novi Sad Albusove trecerazredne proizvode i petorazredna Danubius testa, Sombor akumulatore, Zrenjanin pivo, Kikinda tempere, Kanjiza Crepove, Sremska Mitrovica rashladne uredjaje, Zemun OXO Lepak, Beograd nek isporucuje hooliganove i mahere za pravljenje naroda budalama za sopstvene pare, Pozarevac neke masine, sta ti ja znam, Uzice lepinje sa Zlatibora Ravnog, Cacak nek izbaci iz Srbije Velimira Ilica NE slavnog, Arilje maline zlatne, Jagodina Paradajze majske, Nis domacu pitu, cevape, belu vesalicu i ostali rostilj na skari, Pirot peglanu kobasicu i sprzhu, Novi Pazar farmerke da imaju radnici FIAT-a da se obuku u JEANS. I samo gledajte kako FIAT output raste! Svaki auto se isporucuje sa paketom nativnih proizvoda iz Srbije a i u nedostatku materijala pravi se od gorenavedenih legura malina, farmerica, fanaka tempera i OXO lepka, izgleda i zvuci ko pravi najfiniji lim! SAMO NAPRED HINDUSTRIJA!!!!!!!!! SAMO NAPRED!  

 9. Pametnjaković kaže:

  I za vreme Tita su nam govorili da je Jugoslavija jedno privredno čudo, država koja se najbrže razvija na kugli zemaljskoj.
  Statistika je stvarno jedno čudo, pogotovo ako su krajnji podaci tendenciozno naručeni, sa ciljem da prenese neku poruku, da sakriju pravu sumornu istinu, ili da uveličaju neku manje bitnu sitnicu. 

 10. krass1 kaže:

  Nista tu Srbija ne izvozi. To samo strane firme odnose gotove proizvode od sirovina koje su sami doneli. I oni to racunaju u srpsku privredu? A razvoj i proizvodnja u domacim firmama? To ne postoji, jer su sve unistili.

 11. Ivan kaže:

  ahm, pa i vidi se napredak svuda oko nas.
  super smo. 

 12. pavle kaže:

  srbija..je formalno..izašla.iz recesije sadanam sledi privredni..oporavak do kraja.godine..ipoboljšanje..životnog standarda..za gradjane srbije..u 2014.boljitak.za ekonomiju.

 13. pavle kaže:

  Srbija je formalno izašla iz Recesije krajem 2013.godine sadajoj sledi privredni oporavak privrede srbije i ekonomski pokazatelji poboljšanja stanja u privredi.smiley

OSTAVITE KOMENTAR