Srbija i Mađarska iskoristile 98 odsto

Saradnja Srbije i Mađarske je više nego uspešna, zaključeno je na predstavljanju rezultata IPA programa prekogranične saradnje ove dve zemlje od 2007. do 2013.

Kako je saopšteno, saradnja dveju država bila je više nego uspešna, a iz tih fondova iskorišćeno 98 odsto od predviđenih više od 50 miliona evra.

logo-hu-srb-ipa

U različitim projektima bilo je obuhvaćeno 287 naselja, a učestvovalo je 360 različitih organizacija, rečeno je na skupu na Novosadškom sajmu kojem su prisustvovali predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, ambasador Mađarske Atila Pinter i šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Srbiji Štefan Hudolin.

Pastor je novinarima rekao da se na konferenciji “analizira prošlost, a u suštini gleda u buducnost”, jer je cilj nastaviti saradnju sa još većim entuzijazmom koji je sad potkrepljen i konkretnim rezultatima.

“Kada govorimo o budućnosti, u maju ove godine raspisan je konkurs za strateške projekte sa blizu 25 miliona evra raspoloživih sredstava i već su predati projekti koji ispunjavaju sve zadate kriterijume, a pre nekoliko dana je objavljen i javni poziv za pojedinačne manje projekte sa raspoloživih 21,5 miliona evra”, rekao je Pastor.

On je naglasio da je cilj da se probudi interesovanje za taj konkurs, da se potpomogne stvaranje kontakata kako bi se pronašli partneri koji će zajedno da apliciraju, a da to apliciranje bude uspešno.

Prema Pastorovim rečima, u proteklom periodu, a u odnosu na projektne aktivnosti u prekograničnoj saradnji, stečeno je iskustvo i znanje u institucionalnom i kadrovskom smilu, te se zbog toga sa optimizmom mogu očekivati dobri rezultati u budućnosti.

Ambasador Mađarske Pinter istakao je dobre i prijateljske odnose dve zemlje, a rekao je da iz godine u godinu dve zemlje obaraju rekord po pitanju trgovinske razmene, naglasivši da na to utiče i prisustvo najznačajnijih mađarskih preduzeća u Srbiji jer, kako je kazao, doprinose povećanju izvoza.

Šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Hudolin izrazio je veliku podršku projektnim aktivnostima dve zemlje i saradnji regija Srbije i Mađarske.

Predstavljanju rezultata IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Mađarska prisustvovali su i zamenik državnog sekretara u Vladi Mađarske Žigmond Perenji i zamenica direktora Kancelarije za evrospke integracije Vlade Srbije Ana Ilić.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 3 = 4