Srbija i Mađarska zadovoljne položajem manjina

Položaj mađarske nacionalne manjine u Srbiji je veoma dobar, a incidenti na nacionalnoj osnovi, tokom proteklih nekoliko godina nisu zabeleženi ni kao pojedinačni slučajevi – ocenila je Međuvladina mešovita komisija za manjine Srbije i Mađarske na sastanku održanom u Subotici.

Srbija je, kao i Mađarska, strateški je rešila položaj mađarske, odnosno srpske manjine u svojoj zemlji, pa u tom pogledu možemo da se merimo sa bilo kojom državom jugoistočne i srednje Evrope – zajednička je ocena učesnika Međuvladine mešovite komisije za manjine Srbije i Mađarske nakon sastanka održanog u Domu Mađara u Subotici.

srbija-madjarska-zastave_660x330

„Koliko nam je značajan položaj Srba u Mađarskoj, isto toliko nam je značajan položaj mađarske nacionalne zajednice, i svih ostalih nacionalnih zajednica u Srbiji. I ja se zahvaljujem mađarskoj Vladi koja je donela istorijske odluke o vraćanju imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i za finansiranje projekata Srba u Mađarskoj „, rekao je Nenad Ivanišević, kopredsedavajući Međuvladine mešovite komisije za manjine Srbije i Mađarske.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, istakao je da se incidenti na nacionalnoj osnovi, tokom proteklih nekoliko godina, ne beleže ne samo kao pojava već ni kao pojedinačni slučajevi.

„Mislim da je tome doprinela ukupna atmosfera koja postoji između dve države, otvorenost po pitanju rešavanja nagomilanih problema čije je rešavanje praktično pri kraju“, ocenio je Pastor.

„Nama je najvažnije da Mađari i Srbi u Mađarskoj ili u Srbiji imaju takve odnose, takvu zajedničku saradnju koja ovom društvu pomaže u tome da dođe do većeg nivoa integracija i manjine i većine u onom društvu u kome svi žele da žive“, naveo je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Nakon sastanka je najavljeno da će Subotica, početkom aprila, ponovo biti domaćin Međuvladine mešovite komisije za manjine Srbije i Mađarske, na kome se očekuju visoki zvaničnici obe zemlje.

 

RTVKOMENTARI

  1. minden kaže:

    Da li bi do ovakvog zaključka mogli doći Hrvatska i Srbija?

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: