„Srednji vek” u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici

Interdisciplinarni časovi na temu „Srednji vek” održani su u subotičkoj  Srednjoj medicinskoj školi,  a  sa ciljem da se učenici upoznaju sa ovim istorijskim periodom.   Poseban akcenat stavljen je  na lekovito bilje, te lečenje uopšte u tom periodu.

TV Subotica

Srednjovekovna muzika, priča o lekovitom bilju, časovi istorije na otvorenom, pa i pripremanje kulinarskih specijaliteta po staroj recepturi, samo su neki od segmenata održanih časova. Na ovaj način  učenici medicinske škole imali su priliku da osete duh prošlog vremena, ali i kroz lekcije da se bliže upoznaju pre svega sa načinom lečenja, pa i generalnom istorijom srednjeg veka. Kako ističu đaci ovaj vid učenja mnogo je interesantniji u odnosu na standardni.

Ovaj projekat nastao je kao ideja profesora medicinske  škole da na zanimljiv način osveže, ali i upoznaju učenike sa novim znanjima. Za temu „Srednji vek” odlučili su se zbog mnoštva interesantnih stvari kada je reč o medicini tog doba, a posebno je zanimljiv deo o upotrebi lekovitog bilja, koji je ovom prilikom i predstavljen učenicima.

Ovim povodom i članovi udruženja „Sveti Longin” iz Sente  čuvari srednjovekovne tradicije, prikazali su kako je izgledalo viteštvo u Srednjem veku, kako je tada izgledala nošnja, borbe, te kakva je bila i  muzika.

 

vojvodjanski.comKOMENTARI

 1. dule kaže:

  Sns nas je uspesno vratila u 90-e, sledeca stanica je srednji vek.

 2. Pera Prvi kaže:

  „Moj“ „ekselentni“ „grad“. Kome je sadašnjost prošlost nema budućnost.

 3. zozon kaže:

  @dule
  Onaj narod koji ne zna svoju prošlost nema ni budućnost. To važi i za Peru Prvog.

 4. dule kaže:

  zozon
  Znao sam da ces da se javis botu jedan
  Sutra cete da blokirate celu drzavu za nista, a prosle nedelje si pljuvao po ljudima koji hrane narod. E kakav si ljigavac nema ti ravnog!

 5. Pera Prvi kaže:

  @zozon

  Zvanična istorija je laž, zajebi prazne priče. Zabole me za srednji vek, bavim se budućnošću. Za oko 30 godina „moj“ „grad“ više neće postojati, poješće ga „ekselentnosti“, laži njegovih vlasnika. Ajd, sad, Buzdovane, zgrabi buzdovan pa u kameno doba, vodi svoje savremenike. Neandertalce. A možete i do ledenog doba.

 6. Penzioner kaže:

  Ovo je očigledna nastava koja učenicima daje znanje na najefikasniji način. Takve časove izvode kreativni profesori sa mnogo truda i uloženog vremena.
  Njihovi časovi nisu samo suvoparno i dosadno prepričavanje lekcija iz udžbenika. Čestitka profesoru i svim učesnicima na ovom predavanju!

 7. zozon kaže:

  @dule
  @Pera Prvi
  Argumenti poput botu, ljigavče, buzdovanu su vam odista jaki pogotovo ovaj poslednji.
  Dule vidim da redovno pratiš moje komentare. Ja tvoje čitam samo kada ne možeš da se suzdržiš pa se zaletiš da mi brže bolje odgovoriše sa onim tvojim čuvenim biti, sendvičaru i sl. Koliko si samo ifrustriran govori činjenica da na ovu vest, koja nema veze sa tim, nisi izdržao pa si spomenuo blokiranje Srbije i današnji skup u Beogradu. Zaista bolesno. Ako nemaš ništa pametno da kažeš onda bolje ćuti.

 8. Deks kaže:

  Ajde vise botovi vlasti i opozicije,zar vam nije jasno da su vas normalni ljudi odavno skontali,zato polako vise niko i nece da pise komentare i cita.Stvarno ste prevrsili svaku meru.Zargonski receno,smarate brate.

 9. Pera Prvi kaže:

  @zozon

  Boli me kurac za sve marionete, i pozicione i opozicione, a i za tebe. Jebe vas(!) što pišem istinu, neprijatelja vaših(!) laži. Sve što predvidim obistini se, to se zove ZNANJE. Znam sistem, model, koncept, mehanizam, matricu… Za tridesetak godina „moga“ „ekselentnoga“ „grada“, „najboljeg ikada u Univerzumu“, „osobite austrougarnosti“, „iznimne multikulturalnosti“, „posebnog europejstva“, „izuzetne srednjeevropštine“ i ostalih laži za glupu masu, više neće biti. Userite se od muke, ko vas jebe. I dajte, konačno, vašeg „našeg“ Malagurskog, da opet malo sere laži.

 10. zozon kaže:

  @Pera Prvi
  Baš lepa edukacija o repertoaru psovki u našem prelepom jeziku. Svaka ti čast.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 8 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: